Značaj kolagena za kardiovaskularno zdravlje

Suplementi na bazi kolagena, te čist kolagen u prahu, u kapsulama, i razni drugi oblici ovog prirodnog elementa našeg tela popularniji su nego ikad. Težnja za mladolikošću nametnula je i ovaj trend, koji je jedan od retkih koji zaista ima višestruke benefite ne samo po pitanju kvaliteta kože, kose i noktiju, nego i na čitavo zdravlje. Uloga kolagena dobro nam je poznata kada je  reč o kvalitetu kostiju i hrskavica, no ono što se ne ističe toliko često, jeste njegov značaj za kardiovaskularno zdravlje, pravilan rad srca i elastičnost krvnih sudova. Kako su kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrti u svetu, pri čemu istraživanja govore da je situacija u našoj zemlji po tom pitanju alarmantna, trebalo bi imati na umu da kolagen može biti odlična prevencija za različite bolesti krvnih sudova i srca.

Tipovi kolagena u organizmu

U telu postoji čak 16 tipova kolagena od kojih većina ima različitu strukturu i ulogu u organizmu. Izdvajaju se tri najvažnija tipa – tip I koji je najefikasniji i najzastupljeniji (čini oko 90% ukupnog kolagena u organizmu) i zadužen je za elastičnost i jedrinu kože, sjaj kose, čvrstinu kostiju, jačinu mišića; tip II takođe zadužen za koštano-zglobni sistem i tip III koji je najrelevantniji za zdravlje srca i krvnih sudova te preventivno deluje kada je u pitanju njihovo pucanje i gubitak elastičnosti. Jedan od pokazatelja da je organizam u deficitu sa kolagenom, jeste i loša cirkulacija koja je direktno povezana sa funkcijom srca i krvnih sudova.

Kako kolagen utiče na zdravlje srca i krvnih sudova

Kao najzastupljeniji protein u našem telu, vlaknaste strukture, kolagen daje čvrstoću i elastičnost tkivima. Vremenom, nivo kolagena u telu opada, što rezultira brojnim problemima kako u organizmu, tako i na površini kože. Gubitak kolagena se odražava i na krvne sudove i na srce, i zbog toga je nadoknađivanje nivoa kolagena veoma važno, naročito ukoliko postoje predispozicije ili prvi simptomi za neko od kardiovaskularnih oboljenja. Kolagen najpre utiče na strukturu krvnih sudova i to tako što čini jednu od ključnih komponenti njihovih zidova. Arterije i vene, kao glavni provodnici krvi, sa gubitkom kolagena i nakupljanjem masnih naslaga oko sebe, gube elastičnost, stvrdnjavaju se i time uzrokuju različite bolesti – od povišenog krvnog pritiska i ateroskleroze do moždanog udara.

Struktura krvnih sudova

Elastičnost krvnih sudova veoma je bitna za održavanje optimalnog krvnog pritiska i regularnog protoka krvi. Vremenom, kako nivo kolagena u organizmu opada, tako dolazi i do gubitka elastičnosti vena i arterija, čime se povećava rizik od nastanka hipertenzije i drugih oboljenja. Studije su pokazale da suplementacija kolagena može poboljšati elastičnost arterija, pogotovo kod zdravih starijih osoba.

Ateroskleroza

Ova bolest krvnih sudova karakteristična je po zadebljanjima na neelastičnim krvnim sudovima, koji se nazivaju plakovima, a koje uzrokuje nakupljanje masti i drugih supstanci oko krvnih sudova. Nakupljanje plakova dovodi do sužavanja arterija čime se usporava, ili čak potpuno zaustavlja protok krvi, što može dovesti do fatalnih ishoda. S tim u vezi, nedostatak kolagena može doprineti stvaranju mikropukotina u krvnim sudovima, koje dalje pospešuju stvaranje ovih plakova.  Dokazano je da kolagen utiče na povećanje HDL ili takozvanog dobrog holesterola u organizmu, dok se automatski umanjuje nivo LDL, odnosno lošeg holesterola, što automatski smanjuje rizik za razvoj ateroskleroze, ali i drugih srčanih oboljenja,

Oporavak i regeneracija krvnih sudova

Kolagen je zadužen za regeneraciju i reparaciju tkiva nakon oštećenja, pa se isto odnosi i na mikrooštećenja krvnih sudova koja su uzrokovana visokim krvnim pritiskom ili nekim drugim faktorima rizika.

Kolagen kao antioksidans

Zaštita ćelija krvnih sudova od oksidativnog stresa, koji se definiše kao nemogućnost tela da se izbori sa slobodnim radikalima, odnosno da ih eliminiše, između ostalog zavisi i od nivoa kolagena. Oksidativni stres podrazumeva da slobodni radikali, kao nestabilni molekuli velike reaktivnosti stupaju u hemijske reakcije sa delovima ćelije, kao što su proteini, lipidi i drugi, i tako dovode do biohemijskih, strukturnih i funkcionalnih problema, odnosno poremećaja. Upravo ovaj proces može biti jedan od okidača kardiovaskularnih bolesti, dok kolagen u tom smislu ima antioksidativno dejstvo jer štiti ćelije krvnih sudova od ovakvih reakcija.

Koji oblik suplementacije odabrati?

Na tržištu je danas dostupan veliki broj suplemenata kolagena, a o njihovoj efikasnosti se konstantno vode polemike. Naime, različiti oblici, odnosno forme samog suplementa tj. proizvoda, u neku ruku određuju i njegovu efikasnost – kako zbog količine kolagena koji sadrži, tako i zbog samog sastava. Možemo ga pronaći u vidu tableta i kapsula, praška, tečnosti ili kao riblji i goveđi kolagen u ovim formama. U skladu sa navedenim tipovima kolagena i njihovim ulogama i karakteristikama trebalo bi odabrati i pravi suplement. Kako je za kardiovaskularno zdravlje važan optimalan nivo kolagena tipa III, tako bi trebalo obratiti pažnju na goveđi kolagen koji ga sadrži. Goveđi kolagen mahom je izgrađen od kolagena tipa I i III i zbog toga se preporučuje kod osoba čiji je cilj prevencija bolesti kardiovaskularnog sistema. Goveđi želatin može se naći u svim navedenim oblicima suplementacije, ali i u hrani koju najviše volimo – poput supe od kostiju. U slučaju da ste odlučni da započnete sa korišćenjem suplementacije, naići ćete na „čist” kolagen koji nije kombinovan sa vitaminom C i sličnim sastojcima koji mu se često dodaju, dok sa druge strane postoji mnogo kombinacija kolagena i drugih sastojaka koji obećavaju višestruke benefite. Ono što je svakako pouzdan pokazatelj efikasnosti proizvoda jeste sama količina, odnosno procenat kolagena u proizvodu. Kod osoba koje imaju istoriju bolesti kamena u bubregu, bilo bi dobro da pažljivo uvode suplementaciju kolagena kao naviku, sa ne više od 5 do 6 grama na dnevnom nivou.

Iako postoje oprečna mišljenja…

…o samom dejstvu kolagenih suplemenata, različita istraživanja ipak govore u njegovu korist. Uostalom, već nakon mesec dana konzumiranja trebalo bi da se primete prvi znaci, odnosno benefiti suplementacije – makar u vidu rasta kose i noktiju, ali i pozitivnog dejstva na pojedina kožna oboljenja, koji se pokazuju kao prvi vesnici dejstva.

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka