Da li ste počeli sa zimskom negom kože?

Ako niste, pravo je vreme za to. Zimska nega kože zahteva male promene u odnosu na redovnu kućnu rutinu nege, koje će vam pomoći da sačuvate kožnu barijeru i hidriranost kože, uz obavezne aktivne sastojke i antiejdž negu. Koža je najizloženiji i najveći ljudski organ koji snažno reaguje na spoljašnje uticaje, stoga se nega lica, ruku i tela mora razlikovati s promenom godišnjih doba. Lice je u tom pogledu najosetljiviji deo tela, jer je koža tanja, ali i konstantno izložena spoljašnjim faktorima. Zato koža lica zahteva poseban tretman i svakodnevnu pažnju.

Iako često srećemo različite (ponekad i oprečne) savete u vezi sa zimskom negom kože, ono što je svakako prvi korak kada je u pitanju bilo kakva nega jeste da odredite svoj tip i stanje kože. Dakle, pre svega, upoznajte svoju kožu, najbolje uz pomoć dermatologa ili kozmetologa, a onda možete odabrati prave proizvode. U suprotnom, može se desiti da uložite novac u mnogo proizvoda koji ne odgovaraju vašoj koži i, čak, izazivaju kontraefekte.

Mi vam donosimo neke od smernica koje će vam pomoći u pravom izboru.

Zlatno pravilo – hidratacija

Iako vas možda asocira na ultimatum za letnji period, hidratacija je neophodna i zimi, možda i u većoj meri nego inače. Uobičajeno je da u zimskom periodu svi prelazimo na teže, masnije kreme, što ne mora biti slučaj jer je kozmetologija dovoljno napredovala te i oni proizvodi koji su laganije teksture mogu imati povoljan efekat. Zato obratite pažnju na sastojke koji se nalaze u proizvodima i neka vam to bude vodič pri izboru – glicerol, aloja, urea, alfa-hidroksi kiselina, pantenol, hijaluronska kiselina, ši buter, ili kokosovo ulje, ulje jojobe, uglavnom čine sastav proizvoda za hidrataciju. Ono na šta posebno morate obratiti pažnju jeste to da proizvodi ne smeju imati alkohol u svom sastavu zbog dodatnog isušivanja kože.

Kada je reč o hidrataciji lica, ne mislimo samo na dnevne i noćne kreme, nego svi proizvodi iz vaše kućne rutine treba da doprinose hidrataciji lica, tako da obratite pažnju kako na kreme, tako i na tonike, serume i maske, koji treba da budu u službi zadržavanja optimalne vlažnosti lica.

Ukoliko je vaša koža osetljiva, savetujemo odabir medicinske kozmetike dostupne u apotekama i pojedinim drogerijama, koje su prilagođene određenim tipovima i stanjima kože, a imaju precizno određenu namenu. Ovi proizvodi se sa razlogom nazivaju medicinska kozmetika – nema opasnosti od iritacija, ne sadrže alkohol, prilagođene su različitim problemima kože i tome slično.

Piling

Piling kod kuće probali smo, verovatno, svi i došli do zaključka da je koristan, ali da njegov efekat svakako ne može da se meri sa pilingom urađenim u kozmetičkim salonima. I, zato, ako se odlučite da piling radite kod profesionalca, izbegavajte da ga primenjujete kod kuće kako ne bi došlo do iritacije i oštećenja kožne barijere. Ukoliko se odlučite za piling kod kuće, na tržištu ćete naći mnogo proizvoda sa ovom namenom, a dovoljno je da ga primenjujete jednom nedeljno.

Piling će vam pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija sa površine kože i samim tim omogućiti bolje prodiranje preparata za negu, odnosno, njihovo bolje dejstvo. Ipak, odstranjivanje sloja ćelija će isušiti kožu u određenoj meri i zato ju je potrebno dodatno nahraniti nakon pilinga.

Proizvodi na bazi glikolne kiseline, salicilne kiseline, voćnih kiselina, pokazali su odličan eksfolijantski, odnosno, piling efekat, ali budite na oprezu i, ukoliko primetite da vam je koža neuobičajeno iziritirana, prestanite sa korišćenjem. Piling u kućnoj upotrebi ne bi trebalo da bude agresivan, a osim toga obratite pažnju na to da ne sadrži alkohol.

Uvođenje kiselina

Mnogi jesen i zimu smatraju pravim dobom za uvođenje kiselina o kojima se toliko mnogo priča. I to donekle jeste tako, ali morate biti naročito oprezni i imati strpljenja jer je potrebno postepeno ih uvoditi u rutinu – jednom dnevno, u slučajevima osetljive kože, svaki drugi dan, dok se koža ne navikne.

AHA kiseline (alfa hidroksi kiseline) nazivaju se još i voćne kiseline i spadaju u grupu tečnih eksfolijanata (dakle, imaju efekat pilinga). U ovu grupu spadaju glikolna, laktična i citrična kiselina, a njihova primarna uloga je da odstranjuju mrtve ćelije, hidriraju kožu, vraćaju blistavost, odstranjuju nepravilnosti poput hiperpigmentacija, ožiljaka od akni i slično. Naravno, imajte na umu da koncentracija drogerijskih i drugih proizvoda koje možete kupiti na tržištu nije ista, te nema isti efekat kao u slučaju profesionalnih proizvoda koji se koriste u salonima u kontrolisanim uslovima.

BHA kiseline (beta-hidroksi kiseline) rastvorljive su u ulju i to ih čini odličnim saveznikom protiv bubuljica. U ovu grupu spada salicilna kiselina koja je osnovni sastojak svih proizvoda protiv akni i bubuljica jer čisti pore, ublažava hiperpigmentacije i fleke nastale od akni i bubuljica.

PHA kiseline (poli-hidroksi kiseline) slične su kao AHA kiseline, ali sa blažim efektom i manjim rizikom od iritacija pa su pogodne za osetljivu kožu, nakon reakcija kože posle tretmana ili ukoliko je koža obolela od psorijaze, rozacee i drugih poremećaja kožne barijere. PHA kiseline imaju antioksidativno dejstvo, a usput i hidriraju kožu. U ovu grupu spadaju laktobionska kiselina i glukonolakton.

Kiseline je dovoljno da koristite jednom dnevno, najbolje uveče, i da ih za početak ne kombinujete, jer može doći do burnijih reakcija.

Retinol?

O ovom derivatu vitamina A priča se kao nikada do sada, i to sa razlogom. Retinol se jako dugo koristi u kozmetologiji. Zima je pravo vreme za njegovo uvođenje u rutinu jer je fotosenzitivan, tako da ga u letnjem periodu treba izbegavati. Uloga retinola je da ispravlja bore, ublažava postojeće i deluje preventivno na nastanak novih, vrši eksfolijaciju na ćelijskom nivou, posvetljuje ten, leči akne, čisti pore, ublažava hiperpigmentacije. Dakle – ima i snažno antiejdž dejstvo. Pa, zašto je onda sporna upotreba retinola?

Stvar je u tome što se radi o prilično agresivnom sastojku te nepažljivo i nedozirano korišćenje može da izazove ozbiljnije iritacije kože. Iako na tržištu ni ne možete naći koncentracije veće od onih koje smete koristiti samostalno, i najmanja količina retinola može izazvati peckanje, a da ne govorimo o većim oštećenjima. Zato, počnite sa najmanjom koncentracijom, koju ćete nanositi uveče u vidu seruma retinola. Nikako uz retinol nemojte kombinovati druge proizvode sa sličnim efektom poput voćnih i salicilne kiseline, a slobodno preskočite i piling jer se stvara dupli eksfolijantski efekat. Kada se koža navikne, možete uvesti i druge kiseline u rutinu, ali u drugom delu dana ili onim danima kada ne stavljate retinol.

SPF – da, i tokom zime

Zabluda je da vam ne treba zaštita od sunca i tokom zime, a naročito ako ste svoju negu posvetili antiejdžingu. SPF je najbolji saveznik protiv starenja kože, naročito kože lica, tako da ga treba koristiti i tokom zime jer koža i tada može pretrpeti uticaje sunca. UV zraci su prisutni i onda kada ih ne primećujemo, UVA zraci (duži od UVB) prodiru čak i kroz maglu, oblake, staklo i drugo, i prodiru dublje u epidermis izazivajući fotooštećenja i ubrzavajući starenje kože. Zato izaberite SPF kremu i nanosite je na lice pre svih proizvoda, pre nego što iazđete napolje.

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka