Kako televizija može da „natera“ dete da se zdravo hrani

Jedan od najvećih problema većine roditelja je da nauče dete da jede zdravu hranu. Zdravi obroci obično nisu primamljivi mališanima te i ne čudi što ih uglavnom negoduju. U ovome vam, verovali ili ne, može pomoći televizija.

Sigurno se pitate kako to da televizija može pomoći mom detetu da zavoli povrće. Odgovor je jednostavniji nego što mislite – samo treba da gledate sa decom emisije o kuvanju gde se prave zdravi obroci.

Prema pisanju portala Bright Side, jedna studija dokazala je da kulinarske emisije imaju pozitivan uticaj na decu, na njihov stav i ponašanje.

Istraživanje je obuhvatilo 125 dece, uzrasta od 10 do 12 godina. Gledali su danski televizijski program namenjen njihovom uzrastu, ukupno deset minuta. Neki su gledali epizodu u kojoj se pripremaju zdravi obroci, a drugi su gledali epizodu sa nezdravim grickalicama. U prvom videu od namirnica su bili zastupljeni paradajz, luk, prokelj i još neko voće i povrće, a u drugoj hamburgeri, pomrit sa majonezom i kroasani.

Kako bi se uverili da su deca percepirala hranu, autori studije zamolili su mališane da ocene namirnice koje su se pojavile u videima od 0 do 10, gde nula predstavlja najnezdraviju, a desetka najzdraviju opciju. Na kraju ispitivanja deci je ponuđeno posluženje – kriške jabuke, komadići svežeg krastavca, pomfrit i perece.

Pročitajte i: SZO: Deca sve gojaznija zbog pandemije

U grupi koja je gledala emisiju sa zdravom hranom više od 41 odsto dece izabralo je jabuku ili krastavac, dok se u drugoj grupi njih 20 odsto odlučilo za zdravu grickalicu. Deca iz prve grupe su se radije odlučila da pojedu nešto zdravo posle gledanja televizije.

Rezultati ove studije pokazuju da televizija može da bude moćno sredstvo ubeđivanja, te da pozitivno utiče na stav i ponašanje u vezi sa ishranom dece„, rekao je voditelj istraživanja i doktor Univerziteta Tilburg Frans Folkvord.

Podsticanje dobrih navika u ishrani kod dece i nije toliko komplikovano, s obzirom na to da je u pitanju navika koja se stiče u detinjstvu. Ono što jeste komplikovano je naučiti ih da zavole i steknu tu naviku. Kako biste olakšali i sebi i detetu dr Folkvord savetuje nekoliko alternativa:

  • Budite im uzor. To znači da morate i vi da se hranite zdravo. Odavno je dokazano da deca obrasce ponašanja usvajaju od roditelja. Prosto je, ako dete vidi vas da jedete voće i povrće, poželeće i ono da proba te namirnice.
  • Bez pritiska. Ako budete terali dete da na silu pojede zdrave namirnice verovatno ćete postii kontraefekat. Šta više, dete može da razvije odbojnost prema hrani čak i da je ne proba. Neophodno je da i dalje pokušavate i da mu iznova nudite istu namirnice, ali bez ikakvog pritiska. Jedna studija pokazala je da, ako detetu u ranom detinjstvu svaki dan date da proba nešto novo i drugačije, pomoći ćete mu da se oslobodi straha od nepoznatih ukusa i tekstura.
  • Uključite ih u pripremu obroka. Druga studija, koju je takođe vodio dr Folkvord, pokazala je da deca koja pripremaju zdrave obroke imaju veću verovatnoću da konzumiraju te namirnice i kad odrastu, u poređenju sa mališanima koji nikada nisu kuvali.
  • Ohrabrite ih. Dr Maja Adam, direktorka zdravstvenog obrazovanja na Stenfordu, kaže da morate da razgovarate sa svojom decom o hrani. Ali ne tako da im branite nezdravo, nego da ih ohrabrite da probaju zdravo. Umesto rečenice: “Ne smeš više nijednu čokoladicu da pojedeš”, bolje bi bilo da izgovorite: “Jesi li primetio/primetila kako je krastavac ukusan ako staviš malo limuna i soli?”

 

Foto: cottonbro from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka