Zašto treba da se okupamo 90 minuta pre odlaska u krevet

Istraživanje je pokazalo da bi nešto toplija kupka 90 minuta pre spavanja mogla da pomogne da zaspite u proseku 10 minuta brže nego inače, a navodi i brojne prednosti za kvalitetan sna.

Tim biomedicinskih inženjera predvođen Šahabom Hagajegom sa Univerziteta Teksas u Ostinu, sproveo je sistematsku analizu podataka ocenjujući istraživanja koja su povezivala kupanje, temperaturu vode i kvalitet sna.

Istraživači su pregledali 5.322 istraživačka rada i upotrebili desetak za donošenje zaključaka, a izvještaj je objavljen u časopisu Sleep Medicine Reviews.

Prema njihovim rezultatima, kupanje sat ili dva, a idealno tačno 90 minuta pre spavanja, u vodi temperature od 40 do 43 stepena Celzijusa pomaže ljudima da ostvare najkvalitetniji san. Kupanje u to vreme i uz tačnu temperaturu vode može da vam pomogne da zaspite u proseku 10 minuta brže nego što je to uobičajeno.

Njihov izveštaj pokazao je efekte kojima bi toplota tela mogla da utiče na sposobnost uspavljivanja.

Pročitajte i: Da li ste isprobali kupku od ovsene kaše?

Nalazi su uključivali informacije o početku spavanja, odnosno koliko vremena treba da se pređe iz potpune budnosti u san, efikasnosti spavanja, količini vremena provedenog u snu u odnosu na ukupnu količinu vremena provedenog u krevetu namenjenom spavanju i subjektivnom kvalitetu spavanja.

Kada je reč o nuspojavama, nema ih mnogo, a ističe se da bi nešto toplija vodom mogla da isuši i iziritira vašu kožu, piše Science Daily.

 

Foto: Matheus Frade on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka