Zašto su starijim osobama neophodni proteini

Prema novoj studiji univerziteta McMaster proteini iz surutke (whey proteini) i drugi proteini u prahu mogu u velikoj meri da poboljšaju fizičku snagu starijih osoba.

U istraživanju su učestvovale dve grupe muškaraca starijih od 70 godina. Jedna grupa je uzimala prehrambeni dodatak sa više sastojaka na bazi proteina tokom šest nedelja bez pridržavanja bilo kakvog režima vežbanja. Druga grupa muškaraca je tokom tih šest nedelja uzimala placebo.

Nakon šest nedelja učesnici obe grupe nastavili su da uzimaju proteinski prah i placebo sledećih 12 nedelja, a takođe su se pridržavali progresivnog programa vežbanja koji se sastojao od vežbi otpora i vežbi visokog intenziteta. Mnogi misle da stariji ljudi nisu u stanju da rade ove vrste vežbi, ali izgleda da ovo istraživanje dokazuje suprotno.

Rezultati su pokazali da su učesnici koji su uzimali dodatak dobili oko 0,7 kilograma mišićne mase tokom prvih šest nedelja. To je iznos mišićne mase koju obično izgube za godinu dana.

Posle uključivanja vežbanja u rutinu primećeno je da su imali više snage nakon uzimanja proteinskih napitaka u odnosu na one koji su uzimali placebo. To jasno pokazuje da je vežbanje neophodno za održavanje mišićne mase i dobrog zdravlja.

Ovo istraživanje pokazuje da sarkopenija, odnosno progresivni gubitak mišićne mase, snage i funkcije, koja je normalan deo starenja, može da poveća rizik od padova, metaboličkih poremećaja i potrebe za pomoći.

Starijim ljudima koji ne konzumiraju dovoljno proteina ili ne vežbaju zaista je teško da obavljaju svakodnevne aktivnosti poput penjanja stepenicama, sedenja i ustajanja sa stolca i još mnogo toga.

Iako postoji niz sastojaka za koje je dokazano da su efikasni u borbi protiv sarkopenije, za potrebe ove studije, učesnici su dobili proteine iz surutke, kreatin, vitamin D, kalcijum i riblje ulje u kombinaciji.

Naravno, pre konzumiranja bilo kakvih dodataka ishrani neophodna je konsultacija s lekarom. Ne preporučuje se uzimanje bilo kakvih suplemenata „na svoju ruku“.

 

Foto: Charlotte May from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka