Zašto su pidžame savršeno leglo bakterija

Često možete da pročitate savete o tome koliko često i na koji način treba da perete kosu, posteljinu, peškire, četkicu za zube… A da li ste se zapitali koliko često bi trebalo da peremo našem pidžame?

Pidžama je jedina intimna odeća koju obično nosimo više dana zaredom, a mnogi je oblače direktno na kožu, bez donjeg veša. Zbog ove navike vaša pidžama tokom šest do osam sati sna postaje savršeno leglo bakterija„, objašnjava za Glamour Harpa Gretarsdetir, koja je bavi modnim marketingom.

Dodajte tome činjenicu da ljudsko telo odbaci negde između 30 i 40 hiljada ćelija kože svakih sat vremena te da pidžama često vrvi od potencijalno nadražujućih sredstava i stvari koje zapušavaju pore.

Koliko često bi trebalo da peremo pidžame?

Gretarsdetir preporučuje pranje pidžame nakon tri do četiri nošenja, ali ako se kupate ili tuširate pre spavanja, možete produžiti ovo razdoblje nošenja bez pranja na najviše pet do sedam noći. Ako ste skloni noćnom znojenju ili imate masnu kožu, ona savetuje da pidžamu menjate i češće. U nekim slučajevima to je poželjno čak svakodnevno.

Uopšteni savet onima koji se češće znoje jeste da pidžamu menjaju svaki drugi dan (ako ne i svakodnevno). To pomaže u sprečavanju mirisa i nakupljanja prljavštine, kao i pružanje čišćeg i svežijeg osećaja prilikom sledećeg oblačenja pidžame.

Pidžame bi uvek trebalo prati u vrućoj vodi, na 60 ili više stepeni, kako biste ubili sve bakterije. Međutim, ako više volite hladno pranje koje odeći može pružiti mekši osećaj, svakako dodajte proizvod za pranje rublja koji u sebi ima dezinficijens i ubija 99,9 odsto štetnih bakterija.

Zašto je važno redovno pranje pidžame?

Osim što ćete uništiti bakterije i sprečiti iritacije, redovno pranje pidžame korisno je i za druge ukućane – sprečava širenje gljivica i neprijatnih mirisa. Ukratko, pidžama je leglo mikroba i drugih bubica, gljivica i stvorenja vidljivih pod mikroskopom.

Ne samo da neredovno pranje i presvlačenje pidžame stvara prljavo i nehigijensko okruženje, već takođe može da omogući nastanak infekcija i iritacija, zbog čega bakterije i prljaviština dolaze u kontakt s eventualnim ranama ili drugim delovima tela, što potencijalno može dovesti do pojave određenih bolesti ili do izbijanja akni i drugih problema s kožom„, upozorava Gretarsdtir.

 

Foto: Ketut Subiyanto from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka