Zašto sezona polena postaje sve duža

Ako vam se čini da je sezona polena poslednjih godina postala ozbiljnija i dugotrajnija – u pravu ste, nova istraživanja pokazuju da su za to krive klimatske promene.

Naučnici su otkrili da se sezona polena u Severnoj Americi produžila za 20 dana, te da u vazduhu ima čak 21 odsto više polena nego 1990. godine. Krivci su, utvrdili su, povećanje atmosferske temperature i nivo ugljen-dioksida.

Studija objavljena u naučnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences jasno pokazuje da je za te promene odgovorno globalno zagrevanje. Stručnjaci predviđaju da će se sezona polena u narednim decenijama produžiti i postati intenzivnija, te da je za suzbijanje takvih promena potrebno globalno rešenje.

Zašto sezona alergija sve duže traje

Istraživači su pratili faktore poput temperature, nivo padavina, hladnih dana s mrazom i atmosferskih koncentracija ugljen-dioksida kako bi razumeli njihov uticaj na proizvodnju polena.

Pročitajte i: Kako nastaje alergijska reakcija

Rezultati pokazuju da je između 1990. i 2018. godine temperatura imala najjači uticaj, dok ugljen-dioksid ipak nije toliko snažan pokretač promena. Dr Vilijam Endereg, docent biologije sa Univerziteta Juta rekao je za Verywell da visoke spoljne temperature biljkama signaliziraju da je vreme za proizvodnju i oslobađanje polena. S toplijim danima koji nastupaju ranije od očekivanih, sezona polena jednostavno postaje duža.

Autori studije navode da alergije na polen mogu negativno uticati na zdravlje osoba s astmom, sposobnost učenika da se usredsrede u školi te pojačati osetljivost obolelih od respiratornih bolesti.

 

Foto: Engin Akyurt from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka