Zašto na spavanje ne smete da odlazite ljuti

Najgora stvar koju možete da uradite kada ste ljuti je da odete na spavanje. Kad ste budni, imate priliku da obradite negativne emocije, ali ako odete na spavanje, te emocije mogu da postanu samo veće.

Postoji još nekoliko dobrih razloga zašto ne bi trebalo ljutnju i bes da nosite sa sobom u krevet.

Ljutnja remeti san

Poznato je da stres i teški osećaji pokreću reakciju borbe ili bega. U tim okolnostima zaspati i ostati u snu postaje mnogo teže. Takođe, dokazano je da poremećeni san može da učini stvar još gorom i prouzrokuje još više besa.

Verovatno ćete se probuditi iscrpljeni umesto odmorni. U ovom slučaju bes dovodi do lošeg sna, a loš san dovodi do još više besa. To jednostavno postaje začarani krug.

Utiče na celokupno zdravlje

Naučnici su već utvrdili da kvalitet spavanja utiče na celokupno zdravlje. Spavanje obično deluje kao „terapija preko noći“, tada se stabilizuju emocije kako bismo sledeći dan mogli bolje da se nosimo sa svojim osećajima.

Ali, bes i intenzivan stres mogu da ugroze ovaj proces. Negativne emocije oslobađaju hormone stresa, čineći vas razdražljivijim ili prouzrokujući neke druge simptome.

Teže je zaboraviti loše emocije

Istraživači tvrde da smo manje sposobni da suzbijemo negativno iskustvo ako odemo da spavamo odmah nakon što se ono dogodi. Spavanje povećava sve emocije, misli i probleme.

Kad spavamo, mozak obrađuje nove informacije i čuva ih u kratkotrajno i dugotrajno pamćenje. Tokom spavanja ljutnja ulazi u naše dugotrajno pamćenje i može imati dugotrajan efekat.

Toksični obrazac

Odlazak u krevet s ljutnjom sigurno uništava raspoloženje, ali i uspostavlja toksični obrazac. Na kraju, vreme spavanja počinjete da povezujete sa besom umesto sa utehom. Ako se to redovno ponavlja, može da preraste u ozbiljan problem.

 

Foto: Ashley Byrd on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka