Zašto me koža svrbi posle tuširanja?

Svrab posle tuširanja je česta pojava kojoj, na sreću, ima leka. Kada kožna barijera oslabi, vaša koža nije u stanju da obavlja svoje dve osnovne funkcije – da zaustavi isparavanje vode iz kože i da spreči da alergeni ne ulaze unutra. Naravno, svrabež će najpre osetiti oni sa osetljivom kožom.

Voda je uobičajeni pokretač osetljivih stanja kože. Previše kontakata sa vodom ili nepravilno kupanje može da izazove iritaciju. Važno je da, ako imate osetljivu kožu, redovno nanosite hidratantno mleko za telo.

Obratite pažnju na svoje navike tokom tuširanja jer ovo takođe mogu biti razlozi zbog kojih vas svrbii koža posle kupanja:

1. Koristite previše agresivna sredstva

Tradicionalni sapuni modu da sadrže sulfate (oni čine da sapun više peni, ali mogu ukloniti mikrobiom sa vaše kože) kao i nadražujuće parabene i mirise. Veštački miris je jedan od najčešćih sastojaka koji uzrokuje svrab, osip i iritaciju kože.

2. Voda je prevruća

Vruća voda takođe ima sposobnost uklanjanja prirodnih ulja i lipida s površine kože – a kad kompromitujete tu lipidnu barijeru (koja čini oko 50 odsto epiderma), vaša kožna barijera reaguje. Osim toga, vruća voda brže isparava, pa će vaša koža postati još suvlja ako je odmah ne namažete mlekom.

Pročitajte i: Prirodni losioni za telo koje možete sami da napravite

3. Koristite agresivni deterdžent ili omekšivač za pranje veša

Za neke je problem u peškiru a ne u samom tuširanju, u zavisnosti koji prašak za veš i omekšivač koristite. Tradicionalna sredstva za čišćenje mogu da sadrže aktivne supstance, koje su odlične za, na primer, uklanjanje mrlja od masnoće, ali nisu dobre za osetljivu kožu. Deterdženti, konzervansi i jaki mirisi, mogu dovesti do dermatitisa na koži.

4. Predugo ili prečesto tuširanje

Verovali ili ne, dermatolozi kažu da nije dobro tuširati se svaki dan, posebno ako imate  suvu kožu. Naravno, to zavisi od vaših potreba, okoline, navika. Nije dobro ni predugo se tuširati posebno ako je reč o tvrdoj vodi, koja samo doprinosi isušivanju vaše kože.

5. Imate osetljivu kožu

Zbog svoje isušujuće prirode, voda je uobičajeni pokretač osetljivih stanja kože. Previše kontakta s vodom ili nepravilno kupanje zapravo može izazvati iritaciju. Pogotovo ako kožu više puta navlažite, a da je odmah nakon toga ne hidrirate mlekom ili uljem za telo, piše MBG.

 

Foto: Hannah Xu on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka