Zašto je rutina toliko važna za decu

Trudite se da detetu svaki dan bude drugačiji? Rutina mora da postoji, pa tek onda kreativnost.

Iako se svaki roditelj trudi da bude fleksibilan u vaspitanju dece, pa im dozvoli da ponekad preskoče večeru ako nisu gladna ili da odu u krevet kasnije nego što inače čine, rutina je zapravo veoma važna za svakog mališana.

I njemu će, posle kratkog perioda negodovanja, zapravo prijati, jer oni vole da znaju pravila. Zato je važno da odrasli imaju strpljenja i da im pomognu da se deca naviknu na određene rutinske radnje svakog dana. Psiholozi objašnjavaju zašto je to dobro.

Osećaju se sigurnije

Dete inače ima osećaj da je malo u odnosu na svet odraslih, ne razume ga i zato zazire od njega. Zato mu činjenica da se određeni događaji odvijaju određenim redom, onako kako je ono naviklo i kako očekuje, uliva sigurnost.

Uče da poštuju pravila

Rutina ima pravu edukativnu vrednost, jer kada se neko pravilo pretvori u naviku, više nema potrebe da se dete svakog dana podseća na nešto. Ono samo odlazi da pere zube, stavlja svoju protezu, ujutru namešta krevet, umiva se… Bez upozorenja roditelja.

Deca se ne opiru kada znaju redosled događaja

Dete se takođe manje opire kada unapred zna redosled događaja – da treba da prekine igru da bi prešlo za sto i jelo ili ugasi TV da bi išlo na spavanje.

Dobijaju na vremenu

Kada su pravila postavljena i navike stečene, nema više potrebe da se o njima priča i na njih podseća, što značajno olakšava posao roditeljima, ali i deci, jer i jedni i drugi dobijaju na vremenu i energiji. Nema bespotrebnog rasipanja, pišu Novosti.

 

Foto: Nathan Dumlao on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka