Zašto dete vrišti i kako ga najlakše smiriti

Pre nego što progovori, detetu je plač jedini oblik komunikacije. Svi smo se našli u situaciji, da li kao roditelj, ili nemi posmatrač, prisustvujemo scenama vrištanja za koje, u našim očima, nema razloga.

Ove scene najčešće možemo videti u prodavnicama, parkovima, pa čak i avionima. Možda vama izgleda da dete vrišti bez razloga, ali razlozi za ove tantrume postoje, najčešći razlog je taj što se deca na ovaj način nose sa svojom frustracijom.

1. Traži pažnju.

Kad deca žele vašu potpunu pažnju, učiniće sve što je u njihovoj moći da to i postignu. Već u najmlađem uzrastu oni shvataju da plakanjem i vikanjem roditelj „odgovara“ na njihove pozive.

Kako reagovati? Ukoliko je reč o tantrumu, tu ne možete učiniti mnogo osim pokazati detetu da ste tu za njega i sačekati da se situacija smiri.

Kada je dete van sebe i vidno ga ne možete smiriti, čučnite ili sedite pored njega i nežno mu recite da primetite da je uzrujano i da ste tu za njega.

Kada se dete smiri, zagrlite ga. Grljenje na silu neće biti od velike pomoći jer deca u tom trenutku ne shvataju mnogo jer su preplavljena osećanjima.

2. Testira svoje decibele.

Vika i vrištanje dosežu vrhunac u uzrastu od 18 meseci do 2 godine. Bebe ispituju koliko glasne mogu da budu jer je to za njih nešto novo. Nova sila koja zaustavljaju sve oko sebe i privlače pažnju svih ljudi u blizini.

Pročitajte i: Kako pomoći stidljivom detetu da izađe iz zone komfora i stekne prijatelje

Kako reagovati? Posvetite im pozitivnu pažnju. Ako vaše dete vrišti, jednostavno ga podignite, pomazite i tiho s njim razgovarajte. I polako će početi da se smiruje.

3. Komunicira sa vama.

U fazi u kojoj dete još ne govori vikanje i vrištanje su njegovi oblici komunikacije. To je jedini način da dete natera roditelje da shvate da nešto nije u redu.

Kako reagovati? Pretvorite to u igru. Ako ste na mirnom mestu, na primer u svom domu, možete od vikanja napraviti igru. Takmičite se ko će biti glasniji, a potom šapućite i proverite ko može najtiše da priča, a da ga drugi čuju.

4. Izražava bes, umor ili glad.

Još neki razlozi za vrištanje ili plač mogli bi da budu vrlo jednostavi, poput gladi, umora i ljutnje. Na primer, kada dete ne može da dobije nešto što želi, počinje da vrištu. Kad su još mali i ne znaju kako da se nose sa frustracijom ili kako da pokažu strpljenje i razumevanje, vikanje i vrištanje su jedini način da pokažu svoje emocije.

Kako reagovati? Ostanite mirni. Ako na vikanje odgovarate vikanjem samo ćete pogoršati stvar. Umesto toga, pokažite detetu smireniji pristup i naučite ga kako da se smiri. Polako dišite zajedno, grlite se i radite sve ostalo što znate da prija vašem detetu, jer svako dete je drugačije.

5. Oseća neprijatnost ili teskobu.

Možda mu ne prija što se trenutno nalazi na bučnom mestu punom stranaca, ili jednostavno želi da ide kući, na sigurno mesto, i igra se svojim igračkama. Takve situacije čine decu razdražljivima. sve su to situacije u koje ih čini razdražljivima. Zbog toga često možete da vidite dete kako vrišti u tržnim centrima, restoranima ili u avionima.

Kako reagovati? Privucite detetovu pažnju nečim što će ga obradovati. Ponudite mu nešto u zamenu za ono što želi, ili mu predložite neku novu aktivnost poput pevanja pesme.

6. Ima previše energije.

Često je dečje vrištanje rezultat igre koju igraju, sami ili s drugom decom, i količine energije koju imaju. Ta vrsta vrištanja je zdrava i potpuno normalna, oni uče kako da izraze sve srećne i nesrećne emocije koje osete tokom igre sa svojim prijateljima, a vrisak može da ukazuje na različite stvari, u zavisnosti od tona.

Kako reagovati? Nagradite ih za dobro ponašanje. Ovo je jedan od najboljih načina da ih naučite kako pravilno postupati.

 

Foto: samer daboul from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka