Najčešći razlozi zbog kojih dete neće da spava

Roditelji su neretko isrcrpljeni jer njihovi mališani ne žele da legnu u krevet u određeno vreme ili se noću često bude. Stručnjaci za WebMD otkrivaju nekoliko najčešćih razloga zbog kojih dete neće da spava.

Premlado je. Prva dva meseca bebe se proizvoljno bude i tonu u san, tako da spavaju između 12 i 18 sati dnevno. Većina beba prespava noć kada napuni devet meseci, iako „noć“ znači samo 5-6 vezanih sati.

Previše pomažete bebi. Ako dugo uspavljujete dete, ono neće naučiti samo da zaspi već će plakati za onim ko mu pomaže – vama. Stavite ga na spavanje kad je pospano ali još nije zaspalo, i naučiće da se uspava samo.

Preumorno je. Deci vrtićkog i predškolskog uzrasta potrebno je 11-14 sati sna, uključujući i poslepodnevno dremanje. Rutina je ključna, pa precizirajte tačno vreme odlaska u krevet, buđenja, dremanja, obroka i igre.

Strah od odvajanja. Normalno je da sva deca prođu kroz tu fazu. Pokušajte da ne ohrabrujete tu fazu dodatnim razgovorima, pevanjem, ljuljuškanjem ili hranjenjem. Kada je dete staro oko šest meseci, možete mu pomoći da samo zaspi tako što čete mu nežno pričati i maziti ga. Budite uz njega i utešite ga, ali nemojte ga dizati i hraniti samo da biste ga utešili.

Nedostatak rutine. Ponavljanje istih stvari svakog dana pre spavanja pomaže detetu da shvati da je vreme za krevetac. Rutina je vrlo važna. Na primer, možete dete okupati, nahraniti ga, ispričati mu jednu ili više priča i poželeti laku noć. Najbolje je s takvom rutinom početi što ranije.

Odlaganje spavanja. Dete vrlo često neće da spava jer ga zanima sve što se oko njega događa, pa se boji da nešto ne propusti. Tražiće da mu čitate još priča, reći će da je gladno ili žedno, da mu se piški. Budite blagi, ali odlučni. Svaki put kad vas dete zove, budite s njim što kraće kako bi shvatilo da je zaista vreme za spavanje.

Nedostatak dnevne dremke. Ako dete ne spava dovoljno preko dana, teže će zaspati uveče. Bebama su obično neophodne dve do tri dnevne dremke, dok mala deca imaju jednu popodnevnu dremku do pete godine. Dakle, ako je dete razdražljivo i pospano, pustite ga da „prebaci“, samo vodite računa da to ne bude pred odlazak na noćno spavanje jer ćete tako samo napraviti problem.

 

Foto: Pavel Danilyuk from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka