Zašto deca više vole YouTube nego klasičnu televiziju?

Zabavni multimedijalni sadržaji namenjeni deci danas su dostupniji nego ikada pre, a tehnologija je sastavni deo njihovog života. Ono što roditelji primećuju je da su mališani više naklonjeni YouTube platformi nego klasičnoj televiziji. Zašto je to tako?

U stvarnosti se ove dve platforme na neki način spajaju. Emisije koje se emituju na televiziji mogu se naći i na YouTube-u, ali taj servis je deci privlačniji iz nekoliko razloga.

Kada dete koristi YouTube za gledanje sadržaja, ono kontroliše šta je na njemu. Kad gledaju TV kanal, moraju da gledaju ono što se prikazuje. Pomoću YouTube-a mogu da biraju šta će da gledaju, pa i se umore od određene emisije, u sekundi lako mogu da promene ono što gledaju.

Uz to, lakše mu je pristupiti. Prema Mercury Newsu, deca pametni telefon u proseku dobijaju s navršenih 11 ili 12 godina. Budući da poseduju te uređaje, mogu da pristupe YouTubeu- kad god požele, čak i na putu do škole ili u parku s društvom, prenosi Index.

Gledanje YouTube-a može biti korisno, ali i imati negativne posledice jer dete ima pristup informacijama o svemu što ga zanima. Ako je na primer zainteresovano za svemir, životinje ili nauku, na YouTube-u ima pregršt sadržaja o bilo kojoj temi.

To je i platforma koja omogućava interakciju. Deca mogu da komentarišu sadržaj i osećaju se kao da su deo zajednice, a osećaj zadovoljstva koji to budi “tera” ih da požele da se vrate po još.

Osim toga, na YouTube-u se svakodnevno pojavljuje nov sadržaj i to na različitim jezicima te svako dete u svakom trenutku može da pronađe nešto zanimljivo za sebe.

 

Foto: Tima Miroshnichenko from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka