Zagrljaji snižavaju krvni pritisak

Zagrljaji oslobađaju oksitocin, hormon koji motiviše ljude da se osećaju sigurno i srećno. Oksitocin snižava nivo kortizola i tako umanjuje stres, anksioznost i osećaj usamljenosti.

Naučnici sa Univerziteta Severna Karolina istraživali su kako zagrljaji utiču na naš organizam i zdravlje. U studiji su učestvovale žene od 20 do 49 godina koje su bile u ljubavnoj vezi najmanje šest meseci. Najpre su one i njihovi partneri popunili upitnike koji su istraživačima poslužili za procenu učestalosti zagrljaja, držanja za ruke i dodira u njihovoj vezi.

Potom su ženama izmerili razinu oksitocina, hormona koji nastaje u hipofizi, a odgovoran je za opuštanje, sreću, smanjivanje anksioznosti.

U prvoj fazi eksperimenta, parovi su imali organizovano malo romantično druženje. Tada su razgovarali o periodu u vezi kad su se osećali posebno blisko, potom su pet minuta gledali romantičan video, pa su razgovarali još dva minuta i na kraju su se grlili 20 sekundi.

Nakon ‘toplog kontakta’, žene su odvojene od partnera. Ušle su u drugu fazu – našle su se u situaciji koja izaziva stres. Dobile su zadatak da pripreme i snimiti govor o stresnom događaju koji im se dogodio u bliskoj budućnosti. Krvni pritisak, otkucaji srca i nivo oksitocina mereni su pre, tokom i nakon svake faze eksperimenta.

Ispostavilo se da je viši nivo oksitocina bio su u korelaciji s nižim krvnim pritiskom i otkucajima srca pre faze ‘toplog kontakta’, verovatno zbog kombinovanog učinka iščekivanja i prethodnih pozitivnih iskustava s partnerima.

Viši nivo oksitocina takođe je bio povezan s nižim krvnim pritiskom tokom zadatka koji je izazvao stres.

Žene koje su se više grlile s partnerom u privatnom životu uglavnom su imale viši nivo oksitocina u svim fazama ispitivanja. Istraživači su iz toga zaključili kako je oksitocin bitna poveznica između grljenja i nižeg krvnog pritiska.

Budući da je visok krvni pritisak ključni faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, ovi rezultati mogu nam pomoći da objasnimo zašto je manje verovatno da će ljudi koji imaju emocionalnu podršku supružnika ili partnera umreti od srčanih bolesti, zaključili su istraživači.

 

Foto: claudia lam on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka