Waterless: Beauty trend koji će obeležiti 2021. godinu

Ako pogledate listu sastojaka na gotovo svim kozmetičkim proizvodima, verovatno je voda na prvom mestu. Formule na bazi vode, posebno one za negu kože i kose, smatraju se najhidratantnijim. Na kraju krajeva, vodu pijemo kada smo žedni, te je i razumljivo zašto se proizvođači kozmetičkih preparata vode ovom logikom.

Ali činjenica je da voda ponekad može da razredi ostale sastojke proizvoda, što nije eco-friendly. To objašnjava zašto sve više brendova nudi održive preparate svojim kupcima, i zašto waterless trend preti da postane najpopularniji u ovoj godini.

Šta više, Whole Foods je „lepotu bez vode“ nedavno proglasio glavnim beauty trendom za 2021. godinu. Voda se obično dodaje određenim formulama kao jeftin dodatak koji poboljšava konzistenciju preparata i olakšava njegovo nanošenje. Međutim, mnogi beauty brendovi počinju da izbacuju vodu kao glavni sastojak kozmetičkih prepatata kako bi smanjili upotrebu plastične ambalaže.

Kada proizvod nije u tečnom obliku kompanije mogu da koriste materijale poput kutijica koje se lako mogu reciklirati, ili metalne konzerve. Osim toga, proizvod je onda manji čime se smanjuje količina ambalaže i težina isporuke.

Pored toga, voda i proizvodi na bazi vode ponekad isušuju kožu i kosu, kada voda ispari. Stoga proizvodi bez vode, koji su ispunjeni samo ključnim sastojcima mogu da budu od veće pomoći.

Većina formula za negu kože otprilike sadrži 70 – 80 odsto vode. Kada uklonite tu vodu ostaju vam samo aktivni sastojci koji imaju veći uticaj na kožu. To takođe znači i manje filera, te nema sumnje da su waterless proizvodi prepuni dobrih stvari koje će promeniti vašu kožu nabolje.

 

Foto: Annie Spratt on Unsplash 

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka