Vrste jogurta – koji postoje i koji su najbolji za zdravlje?

Mnogi narodi širom sveta svakodnevno koriste jogurt u svojoj ishrani, znajući da on ima pozitivne efekte na ljudsko zdravlje. Upravo zbog njegove široke rasprostranjenosti, na svetu danas postoje različite vrste jogurta.

Ovde ne mislimo samo na gusti, grčki i voćni jogurt. Zapravo, postoje i jogurti za koje mnogi od nas nikada nisu čuli, kao što su labneh, dahi i maconi. Svi oni prave se na sličan način, ali postoji bitna razlika u ukusu, koja ih odvaja od ostalih.

U nastavku teksta predstavljamo vam različite vrste ove ukusne i hranljive namirnice.

Kako jogurt utiče na naše zdravlje?

Jogurt je vrlo pogodan za zdravlje probavnog sistema, pogotovo debelog creva, i to zahvaljujući procesu fermentacije i probiotskim kulturama koje se u njemu nalaze. Dobre bakterje u jogurtu dovode našu crevnu floru u ravnotežu, deluju kao saveznici već prisutnim dobrim bakterijama i jačaju imuni sistem.

Takođe, jogurt sadrži D vitamin, kalcijum i fosfor, koji su bitni za zdravlje kostiju i zuba, kao i proteine i masti koji predstavljaju bitne hranljive sastojke za pravilno funkcionisanje organizma.

Jogurt je pogodan i za osobe koje ne tolerišu laktozu dovoljno dobro, jer on sadrži manji procenat laktoze od mleka. Naime, bakterije prisutne u jogurtu hrane se laktozom koja se nalazi u mleku, što dovodi do njene razgradnje.

Foto: Unsplash.com

Grčki jogurt – najpopularniji kremasti mlečni proizvod

Grčki jogurt pravi se kao i običan jogurt, zagrevanjem mleka i dodavanjem bakterija koje vrše proces fermentacije. Međutim, za razliku od običnog jogurta, grčki se nakon fermentacije procedi, čime se uklanja veliki deo surutke i tako dobija gušća tekstura.

Zanimljivo je da se u Grčkoj on pravi od kozjeg mleka, dok se u ostatku sveta uglavnom koristi kravlje mleko. Grčki jogurt je gušći, bogatiji i kremastiji od običnog jogurta. On ima više proteina i masti od običnog jogurta, ali kao i običan postoji u više varijanti, pa možete pronaći i niskomasni i punomasni grčki jogurt.

Kefir – tečni jogurt sa Kavkaza

Za razliku od svih ostalih vrsti jogurta koje ćemo pokriti u ovom tekstu, kefir je najsličniji običnom jogurtu. Ovde mislimo pre svega na njegovu teksturu, jer za razliku od ostalih, kefir nije gust, već redak tečni napitak.

Kefir je poreklom sa severnog Kavkaza. Dobija se fermentacijom mleka, za koju se koriste specijalna kefir zrna. Kefir zrna predstavljaju kombinaciju različitih mikrooorganizama koji pokreću proces fermentacije.

Rezultat ovog procesa je mlečni napitak tečne konzistencije, sličan jogurtu, laganog kiselkastog ukusa, sa blagom notom alkohola ili svežeg kvasca.

Skyr – islandski jogurt kao nasleđe Vikinga

Skyr ili islandski jogurt vrsta je jogurta poreklom sa Islanda.  Za pripremu skyra koristi se niskomasno mleko sa visokim udelom proteina, te ovaj mlečni proizvod karakteriše visok sadržaj proteina, a nizak sadržaj masti.

Skyr ima konzistenciju sličnu grčkom jogurtu, ali blaži ukus. Međutim, proces nastanka je drugačiji, jer se za razliku od grčkog jogurta, prilikom pripreme skyra mleko ne proceđuje od surutke. Za njegovu kremastu teksturu zaslužne su posebne bakterijske kulture koje se dodaju zagrejanom mleku.

FOTO: Pixabay.com

Labneh – kremasti jogurt sa Bliskog istoka

Labneh je vrsta jogurta koja potiče sa Bliskog istoka, tačnije iz Libana. Sličan je grčkom jogurtu, ali se pravi na drugačiji način. Pre svega, labneh je gušći od grčkog jogurta, nalik na krem sir.

Za njegovu pripremu koristi se kravlje mleko, i to punomasni jogurt od kravljeg mleka. Jogurt se cedi od surutke,  čime se dobija gusta konzistencija. Što se duže cedi, to će labneh biti gušći.

Dahi – indijski jogurt sa ljutim papričicama

Dahi je vrsta jogurta poreklom iz Indije. Dobija se fermentacijom mleka, najčešće kravljeg, ali nekada se pravi i od kozjeg ili bivoljeg mleka. Starter kultura za dahi se može praviti i sa ljutim paprikama, jer one sadrže bakteriju koja pospešuje fermentaciju.

Dahi je nastao u Indiji, ali se konzumira i u Bangladešu, Nepalu, Šri Lanki i Pakistanu, gde se često koristi kao baza za pravljenje različitih indijskih soseva.

Maconi – pikantni jogurt iz Jermenije

Macun ili Maconi još jedan je mlečni proizvod poreklom sa Kavkaza, ali ovog puta konkretno iz Jermenije. Kao i ostale vrste jogurta, nastaje fermentacijom mleka upotrebom mlečnih bakterija.

Priliikom pripreme uglavnom se koristiti kravlje mleko, ali priprema se i od kozjeg, ovčjeg ili bivoljeg mleka, kao i od njihove mešavine. Ovaj mlečni proizvod kremaste strukutre i blago pikantnog ukusa konzumira se u Jermeniji i Gruziji.

Foto: Pixabay.com

Kozji i ovčiji jogurt – zdrava alternativa kravljem mleku

Isto kao i ostali mlečni proizvodi, jogurt se najčešće pravi od kravljeg mleka, ali može se praviti i od drugih vrsti mleka. Pa tako, kozji jogurt dobija se fermentacijom kozjeg mleka, a ovčiji istim procesom obrade, ali ovčijeg mleka.

Koji jogurt je najzdraviji?

Kao što ste mogli pročitati, sve vrste jogurta prave se na sličan način. Ono što ih čini zdravim jeste proces fermentacije, kao i hranljivi sastojci koji se nalaze u mleku. Jogurt koji će biti najbolji za vas zavisi od vaših potreba, te ako ste na određenom režimu ishrane, birajte jogurt sa višim ili nižim procentom masti, kao i proteina.

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka