Voda u ušima: Letnji problem koji možete lako i bezbedno rešiti

Ne morate da se bavite plivanjem da bi vam se voda zaglavila u ušnom kanalu. Voda u ušima može da se pojavi nakon bilo kakvog izlaganja vodi, stoga se češće ovaj problem javlja tokom letnjih dana. Simptomi su vrlo očigledi i teško da ćete moći da ih ignorišete – najčešće je to golicanje ili pucketanje u uhu, što utiče na vaš sluh.

U većini slučajeva voda u ušima se brzo povuče. Ali ako ovaj porblem potraje, može dovesti do infekcije poznate kao „plivačko uho“.

Plivačko uho je infekcija spoljnog ušnog kanala. Tu se nalaze kost i hrskavica, koji se protežu sve do bubne opne, do spoljne strane vaše glave. Voda u ušima može izazvati bakterijsku ili gljivičnu infekciju jer voda ostaje zarobljena u ušnom kanalu, najčešće iza cerumena. Ovo vlažno okruženje omogućava bakterijama i gljivicama da se razmnožavaju„, objasnio je za Health otorinolaringolog dr Kristofer Tompson.

Srećom, ovaj problem možete sami rešiti, a stručnjaci otkrivaju šta sve možete da uradite.

Najbrži i najlakši način da izvadite vodu iz uha jeste da jednostavno promenite položaj glave i nagnete je na drugu stranu. Da biste poboljšali sam proces, stvorite vakuum tako što ćete čvrsto začepiti uho dlanom, a potom pomerite ruku napred nazad nekoliko puta. Držite glavu nagnutu dok voda ne iscuri.

Još jedan jednostavan način da izvadite vodu iz uha je lagano povlačenje ušne školjke unazad ili nadole. Ovako pomerate hrskavicu ušnog kanala i samim tim podstičete izbacivanje vode.

Ako gravitacija i pomeranje ne pomažu, pokušajte da isperete uho mešavinom alkohola i belog sirćeta. Odnos sastojaka treba da bude 50:50. Alkohol isušuje uho, a sirće stvara kiselu sredinu koja nije pogodna za bakterije.

Nanesite tri do četiri kapi pomoću šprica, a zatim lagano trljajte spoljnu stranu uha. Posle 30 sekundi nagmnite glavu da tečnost iscuri. Imajte na umu da ovu metodu ne bi trebalo da koristite ako imate infekciju ili perforaciju bubne opne.

Vode iz ušiju možete se rešiti i upotrebom fena. No, vodite računa da fen držite na rastojanju (barem jedan metar) i pomerate ga napred-nazad, istovremeno povlačeću ušnu školjku.

Stručnjaci ne savetuju korišćenje štapića za uši jer to može doneti više štete nego koristi – možete povrediti ušni kanal, gurnuti vodu još dublje u uho ili čak probušiti bubnu opnu.

Ako ni posle ovih saveta voda u ušima i dalje postoji, i problem traje veće nekoliko dana, razmislite o poseti lekaru.

 

Foto: Efe Kurnaz on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka