Da li su vitaminski suplementi bezbedni posle isteka roka trajanja?

Vitamini imaju određeni rok trajanja, ali nije isto uzeti vitamin kojem je istekao rok i pojesti namirnicu kojoj je istekao rok trajanja. Jeste li razmišljali o tome koji je rok trajanja vitaminskih suplemenata i šta ako popijete neki kojem je istekao rok trajanja?

Dok se tačan rok trajanja stavlja na hranu zbog bezbednosti i zbog toga što pojedine namirnice predstavljaju zaista zdravstvenu opasnost nakon isteka tog roka, nije isto i kada je reč o vitaminima.

Dr Džesi Hokins, koja je specijalizovana u oblasti dijetetskih suplemenata rekla je za Huffington Post da vitamini nakon isteka roka nisu toliko opasni zbog načina obrade i pripreme kroz koji prolaze.

Vitamini obično ne sadrže kvarljive sastojke„, kaže dr Hokins.

Dr Šarlot Tras objašnjava da su vitamini napravljeni od nutrijenata, te da razlog njihovog ograničenog roka trajanja nije isti kao kod namirnica.

Vitaminski suplementi imaju ograničen rok trajanja zbog toga što dolazi do degradacije nutrijenata vremenom„, ističe ona.

Drugim rečima, vitaminski suplementi nisu štetni ni ako ih uzmete nakon isteka roka trajanja, ali nisu efikasni koliko bi trebalo da budu.

Rok trajanja je datum do kojeg proizvođači mogu da garantuju za količinu navedenih sastojaka„, pojašnjava Erin Stouks, koja radi u kompaniji koja proizvodi suplemente.

Dakle, neće vam ništa biti ako popijete suplement kojem je istekao rok, ali je svakako bolje da to ne radite, pošto neće imati očekivani efekat.

Hemičarka Sintija Meri Labonte dodaje da je svakako pametnije da probiotike ili neke tečne suplemente koji inače moraju da se čuvaju u frižideru, ne uzimate nakon isteka roka.

Kada je reč o suplementima u prahu, toplota, vlažnost, svetlost i vazduh vremenom smanjuju njihovo dejstvo, te je zato važno da ih čuvate prema uputstvu i kada su jo uvek u roku trajanja. To isto važi i za pilule.

Takođe, stručnjaci savetuju da kupujete manja pakovanja vitaminskih suplemenata, kako biste stigli da ih iskoristite pre isteka roka trajanja.

 

Foto: Polina Tankilevitch from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka