Koji vitamini i minerali su ključni za dobar imunitet

Spadate li u grupu ljudi koji redovno uzimaju vitamine tokom cele godine ili se toga sete tek kada im imuni sistem oslabi? Istina je – vitamini i minerali nam pomažu da poboljšamo imunitet, ali zdrava ishrana bogata vitaminima je prva linija odbrane od virusa i bakterija koji vrebaju sa svih strana.

Saznajte koji vitamini i minerali stimulišu vaš imuni sistem ako želite da održite dobro stanje tokom cele godine.

Cink

Cink je važan mineral koji igra vitalnu ulogu u brojnim funkcijama organizma. Na prvom mestu je imunološka funkcija, zatim rast i razvoj, zdravlje mozga, raspoloženje i san, zdravlje očiju i kože, i proizvodnju testosterona.

Postoji više načina na koji cink jača imunitet, ali pre svega on aktivira enzime koji razgrađuju proteine u virusima i bakterijama, tako da se oni manje mogu širiti po telu. Cink takođe povećava aktivaciju ćelija odgovornih za borbu protiv infekcije, smanjuje razne vrste upala u telu, uništava strana tela, i pojačava imuni odgovor na napade našeg organizma.

Magnezijum

Magnezijum je u našem telu odgovoran za brojne funkcije: regulaciju sinteze proteina i normalno funkcionisanje enzima u telu, stvaranje energije, obezbeđenje normalnog sna, poboljšavanje rada mozga i nervnog sistema, i sprečavanje upala i ključnih žarišta u telu.

Studija sa Univerziteta Džordž Vašington pokazala je da deficit magnezijuma dovodi do povećanog nivoa upala u telu, što negativno utiče na krvne sudove, kardiovaskularni i digestivni sistem, jer povećava oksidativni stres.

Vitamin A

Takođe poznat kao retinol, vitamin A ima ključni efekat na imunitet – naročito hranljivi imunološki sistem creva. Ova činjenica je jako važna, pošto je 70 – 80 odsto našeg imunog tkiva zapravo locirano u digestivnom traktu.

Mnogostruke strukture tela stalno su izložene mikrobima i toksinama, od kojih svaka ima potencijal da izazove imunološki odgovor. Vitamin A pomaže u održavanju tolerancije sluzokože, pomažući sistemu tela da prepozna “neprijatelja”. Specifični geni odgovorni za imunološki odgovor takođe regulišu vitamin A.

Pročitajte i: Mogu li nam vitamini pomoći da lakše “preguramo” menopauzu?

Vitamin A je poželjno dobiti iz hrane, a ako su izvori nedovoljni, preći i na suplemente vitamina. Izvori ishrane uključuju niz biljnih i životinjskih namirnica kao što su šargarepa, kelj, jagode, jaja, slatki krompir i meso.

Vitamin B6

Poznat kao katalizator za reakcije više biohemijskih reakcija koje se odvijaju u imunološkom sistemu, vitamin B6 pomaže u poboljšanju imunoloških markera kao što su T-limfociti i neutrofili. Takođe proizvodi antitela za borbu sa štetnim bakterijama i virusima.

Vitamin B12

Vitamin B12 je drugi vitamin B koji poboljšava imunitet, ali ne zaboravite da vitamini B rade u tandemu, stoga je dovoljan kompleks vitamina B da obezbedi pravilno snabdevanje njime.

Problem sa vitaminom B12, bar u očima vegetarijanaca, jeste to što se može naći samo u životinjskim proizvodima: jajima, mesu, školjkama i mlečnim proizvodima. Prema tome, savetuje se uzimanje ovog vitamina u obliku suplemenata.

Vitamin C

Vitamin C je jedan od najvažnijih antistresnih, detoksikacionih i antioksidativnih sredstava. Podstiče imunološku odbranu olakšavajući ćelijske funkcije urođenih i adaptivnih imunoloških sistema. Suplementacija vitaminom C takođe sprečava i leči respiratorne i sistemske infekcije.

Izvori vitamina C sadrže se nalaze u sledećim namirnicama: crvene i zelene paprike, brokoli, brusnica, jagode i crne ribizle. Dnevna doza vitamina C koja je potrebna za optimalnu imunološku funkciju je, prema kliničkim studijama, između 200 i 1.000 miligrama.

Vitamin D

Vitamin D je verovatno najčešće pominjan vitamin za imuni sistem. Suplementi ovog vitamina su preporučeni za sve nas tokom jeseni i zime, kada je sunčeva svetlost oskudna.

Naš imunološki sistem se oslanja na vitamin D kako bi se osmislio antimikrobno oružje koje se bavi bakterijama i virusima. Baš kao i vitamin C, posebno je efikasan u sprečavanju infekcija respiratornog trakta.

Pročitajte i: Zašto nam je vitamin D neophodan u borbi protiv koronavirusa

 

Foto: Vicky Ng on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka