Vitamin K je važan u borbi protiv koronavirusa, a nalazi se u ovim namirnicama

Holandski naučnici koji su proučavali razvoj bolesti kod osoba zaraženih koronavirusom primetili su da su pacijenti koji su završili na intenzivnoj nezi, ili imali smrtni ishod, imali i nedostatak vitamina K u organizmu.

Covid-19 uzrokuje zgrušavanje krvi što rezultira razgradnjom elastičnih vlakana u plućima, a vitamin K, koji se u organizam unosi hranom i apsorbira u gastrointestinalnom traktu, ključan je za proizvodnju proteina koji reguliše zgrušavanje i koji bi pacijente mogao da zaštiti od težeg oblika oboljenja pluća.

Dr Rob Jansen, naučnik koji radi na projektu, rekao je za Guardian da će, s obzirom na početne rezultate studije, podstaći što veći unos vitamina K u organizam obolelih, uz izuzetak pacijenata koji su na terapiji lekovima za zgrušavanje krvi.

Savetujem uzimanje suplementa vitamina K. Čak i ako se pokaže da ne pomaže u borbi protiv ove bolesti, vitamin K je dobar za krvne sudove, kosti i verovatno za pluća„, pojasnio je on.

Pročitajte i: Zašto nam je vitamin D neophodan u borbi protiv koronavirusa

Vitamini K1 i K2 nalaze se u spanaću, jajima, brokoliju, zelenom lisnatom povrću, svim vrstama voća i povrća. Organizam bolje apsorbuje K2, kojeg najviše ima u tvrdim buđavim sirevima.

Vitaminom K2 posebno je bogato tradicionalno japansko jelo od fermentisane soje – natto, karakteristične lepljive strukture i oporog okusa, zbog čega ćemo dodatno istražiti njegovu zdravstvenu korist. Sarađivao sam s japanskom naučnicom koja radi u Londonu. Ona mi je kazala da u nekim delovima Japana, u kojima stanovnici jedu puno nattoa, nije bilo zabeleženih slučajeva smrti od Covida-19„, dodao je dr Jansen.

 

Foto: 8-Low Ural on Unsplash; Daria Shevtsova from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka