Jedini vitamin koji ne treba da uzimate kao suplement

Dugo se mislilo da su vitaminski dodaci brz način dopunjavanja dnevnih potreba za hranjivim materijama koje vam možda nedostaju, te da čak i ako ih vaše telo ne treba, neće naneti nikakvu štetu. Međutim, istraživanja sugerišu da svakodnevno uzimanje vitamina E zapravo može doneti više štete nego koristi.

Posebno je važno izbegavati uzimanje dodataka vitaminu E. Ne samo da postoji malo kliničkih istraživanja koja pokazuju da dodaci vitamina E koriste vašem zdravlju, već u nekim situacijama može biti štetan.

Vitamin E poznat je uglavnom kao antioksidans. Kao što objašnjavaju nadležni za prehrambene dodatke u Nacionalnom institutu za zdravstvo (NIH), „antioksidansi štite ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala koji mogu doprineti razvoju kardiovaskularnih bolesti i raka“.

Vitamin E takođe je uključen u imunološku funkciju i pomaže u drugim metaboličkim procesima. Međutim,  vitamin E je skup jedinjenja i često se pojavljuje u hrani, posebno biljnim uljima poput uljane repice ili ulja suncokreta, soje, kukuruza, maslinovog ulja. Takođe se javlja u orašastim plodovima i semenkama, pšeničnim klicama itd.

Pročitajte i: 5 signala kojima vas telo upozorava da mu fale vitamini i minerali

Odraslima treba 15 mg dnevno, navodi NIH, ali „trebalo bi da možete da dobijete sav vitamin E koji vam je potreban iz hrane. Za razliku od, recimo, vitamina C koji se ne može pohraniti u telu, bilo koji vitamin E koji vašem telu nije odmah potreban sprema se za buduću upotrebu, pa ne biste trebalo svakodnevno uzimati dodatke tog vitamina“.

Moguće je imati previše vitamina E

Iako je malo verovatno da ćete, konzumirajući vitamin E kroz hranu, uneti previše tog vitamina, njegovo uzimanje u obliku suplemenata je druga stvar.

Visoke doze vitamina E mogu povećati rizik od krvarenja (smanjenjem sposobnosti krvi da stvara ugruške nakon posekotine ili povrede) i ozbiljnih krvarenja u mozgu.

Gornja granica dodataka vitamina E za odrasle je 1.000 mg na dan, a dodaje se da „neka istraživanja sugerišu da uzimanje dodataka vitamina E čak i ispod tih gornjih granica može da našteti“. Tačnije, istraživanje je pokazalo da muškarci koji su nekoliko godina svakodnevno uzimali 180 mg sintetskog dodatka vitamina E imaju povećan rizik od raka prostate.

Može uticati na delotvornost određenih lekova

NIH takođe upozorava da dodaci vitamina E mogu „ometati“ različite lekove, uključujući antikoagulanse ili antitrombocite, čime se povećava rizik od krvarenja kod pacijenata.

Druga istraživanja pokazala su da može uticati na dejstvo drugih antioksidanata (poput vitamina C), ako se istovremeno uzima, i da može da smanji delotvornost hemoterapije ili zračenja za pacijente s karcinomom.

Nedostatak vitamina E vrlo je redak

Budući da se vitamin E nalazi u raznoj hrani i dodacima, nedostatak je redak. Lekari ponavljaju da verovatno unosite dovoljno vitamina E kroz ishranu i zato vam suplementi nisu potrebni.

Zapravo, prema izveštaju s Harvarda, „naučnici su raspravljali mogu li ti dodaci biti štetni, pa čak i povećati rizik od smrti“. Često citirana meta-analiza iz 2005. godine o dodavanju visokih doza vitamina E otkrila je da uzimanje najmanje 180 mg sintetičkog vitamina E dnevno rezultira povećanjem rizika od smrti iz bilo kojeg razloga za četiri odsto.

U svakom slučaju, pre uzimanja bilo kakvih dodataka trebalo bi da se posavetujete sa svojim lekarom.

 

Foto: Castorly Stock from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka