Vitamin C za lice – obavezno, ali uz oprez!

Odnedavno svi pričaju o blagodetima vitamina C za lice – do sada smo znali za njegove pozitivne efekte na imunitet, a ispostavilo se da je ovaj vitamin i te kako koristan za kožu lica, da podstiče brojne procese u ćelijama, te da predstavlja jedan od obaveznih sastojaka antiejdž kozmetike

Ipak, morate biti pažljivi. Korišćenje treba da bude dozirano, morate obratiti pažnju koji procenat vitamina C stavljate na kožu lica, a naročito treba biti na oprezu da koža tretirana nekim od preparata koji sadrže C vitamin ne bude odmah nakon primene direktno izložena suncu jer može doći do pojave crvenih fleka koje će vas peći.

Doze koje premašuju 20 odsto vitamina ne treba nanositi na lice jer je mogu iritirati, proizvesti otok i svrab, pa ukoliko ste i napravili ovakav propust, obavezno se obratite dermatologu.

Kako vitamin C pomaže koži lica?

Vitamin C koži lica pomaže slično kao i celokupnom imunitetu – tako što je hrani, obnavlja njene ćelije i predstavlja preventivu za sve probleme s kožom – bubuljice, akne, hiperpigmentaciju i slično. Dakle, vitamin C jača imunitet kože lica i zato je jedan od glavnih sastojaka mnogih proizvoda za negu. Sa ovom vrstom kozmetike može se krenuti već u dvadesetim godinama, a preporučuje se najviše zreloj koži, tako da ćete vitamin C zateći i u skoro svim antiejdž kremama, serumima, maskama i drugim proizvodima. 

Vitamin C čini kožu otpornijom na spoljašnje uticaje, jača njene ćelije, tako da je jedan od glavnih saveznika u prevenciji bubuljica i akni koje su posledica nepravilnog čišćenja lica, hormonskog disbalansa i slično. 

Takođe, ovaj sastojak će učvrstiti kolagenske strukture ćelije koje čine kožu glatkom i zategnutom, zato se preporučuje i kod prevencije nastanka bora, ali i onda kada su se već pojavile. Vitamin C će regenerisati lice i podstaći stvaranje novih proteina unutar nje. 

Hiperpigmentacija, ožiljci od akni i slični tragovi na koži mnogim ženama zadaju muke jer su prilično vidljivi i izloženi stalnim pogledima. Vitamin C može pomoći i kod ovog problema jer deluje izbeljujuće, a prema nekim istraživanjima čak i zaustavlja proizvodnju melanina koji uzrokuje pojavu fleka. 

C vitamin je poznat kao jedan od najjačih antioksidanasa koji uvećava ćelije, što se direktno ogleda na površini lica, tako da se preporučuje kod umorne, beživotne kože koja je počela da se opušta i daje prve znake starenja. 

Zašto vitamin C i sunce nisu dobra kombinacija?

O ovom pitanju se često vode različite polemike, a ono što je činjenica jeste da većina proizvoda koji sadrže vitamin C zaista nisu preporučljivi ukoliko planirate da se sunčate ili duže boravite na suncu. Razlog leži u PH vrednosti C vitamina koji oslikava kiselost proizvoda. 

Da bi proizvod za koji ste izdvojili novac bio efikasan, mora imati veću kiselost da bi C vitamin uopšte prodro u kožu – barem vrednost  3, a imajte na umu da je kiselost limuna, na primer, 2,5, dakle radi se o velikoj kiselosti proizvoda. Sunčeva svetlost deluje na ovaj vitamin tako što ga razgrađuje, odnosno troši ga, te stvara crvene fleke, iritacije i oštećenja na koži. A, što ste više izloženi suncu, to je više vitamina C potrebno vašoj koži – tako da se stvara začarani krug jer proizvodi nisu kompatibilni sa sunčevim zračenjem, a vitamin nam je preko potreban.

Zato su neki od proizvođača našli rešenje u specijalnom kompleksu C vitamina koji je prilagodljiv svim spoljašnjim uslovima, ali i tu morate biti na oprezu i obavezno koristiti zaštitu od sunca za većim faktorom. 

H2 Vitamin C serum za lice

Serumi za lice su sve popularniji proizvodi u dnevnoj rutini žena u različitim starosnim dobima. Onaj sa C vitaminom pomoći će vam ukoliko imate problem sa bubuljicama ili aknama, a takođe i sa pigmentovanim tragovima koji ostaju za njima. Serumi takođe sadrže veću koncentraciju sastojaka, pa ih možete nanositi i direktno na bubuljicu ili fleku, uz obavezno prethodno čišćenje lica. Upotreba seruma učiniće da se koža brže izbori sa infekcijama, te da koža brže zaraste u slučaju akni. 

Jedan od trenutno aktuelnih proizvođača jeste Revox (dostupan u bolje snabdevenim drogerijama)  koji u ponudi ima i serume sa C vitaminom i hijaluronskom kiselinom, uz preporuku za dnevno ili noćno korišćenje, a izdvaja se po povoljnim cenama. 

Vitamin C ampule

Ampule u kozmetičkoj industriji svakako ukazuju na jaču koncentraciju određenih sastojaka, a tako je i sa onima namenjenim koži lica koje sadrže vitamin C. Ampule se u ovom slučaju preporučuju zreloj koži na kojoj su se pojavile dublje bore, pa neka vas ne čudi što uglavnom kombinuju i hijalurosnku kiselinu (doprinosi hidrataciji), što stvara efikasan spoj za proizvodnju proteina u koži, vraćanje volumena licu i smanjenje vidljivosti bora. 

S obzirom na jaču koncentraciju sastojaka, ampule treba koristiti otrpilike nedelju dana svakodnevno, a onda odmoriti kožu isto toliko. Kasnije možete ponavljati tretman. 

Jedan od sigurno najkvalitetnijih proizvođača kada je reč o nezi kože jeste Vichy, koji u ponudi ima baš ovakve ampule obogaćene sa desetoprocentnim C vitaminom i hijaluronskom kiselinom, namenjene pre svega ublažavanju bora. 

Kreme za lice sa vitaminom C

Krema za lice sa C vitaminom je sasvim sigurno jedna od stvari koju morate imati – ovo je višestruko koristan proizvod koji se preporučuje bilo kom tipu i dobu u kom se koža nalazi. Ima široku primenu zato što je blažeg sastava i drugačije strukture od ostalih proizvoda, pa se može nanositi i oko očiju (vaši podočnjaci će se vrlo verovatno sasvim povući), kao i ukoliko je koža preosetljiva pa se peruta, crveni ili puca tokom zime. 

Preporučujemo kremu za lice proizvođača Angel Therapy, koja osim C vitamina sadrži i krastavac, aloja veru i hijaluronsku kiselinu, te je pogodna za regeneraciju i opuštanje kože, štiti je od spoljašnjih uticaja, ali doprinosi i uklanjanju hiperpigmentacije i bora. Takođe, ova krema sadrži i zaštitu od UV zračenja, tako da je možete koristiti u svakoj prilici.

Maska za lice sa vitaminom C

Maske sa C vitaminom pomoći će vašem licu naročito u zimskom periodu – bez obzira na tip kože. Maska će vašoj koži dati dodatnu snagu. Na tržištu je dostupno toliko tazličitih maski za lice na bazi vitamina C, da iako možete naići na različite savete kako da napravite masku kod kuće – bolje se ne upuštajte u to jer sa koncentracijom C vitamina ipak treba biti precizan i obazriv. 

Neke od najpopularnijih maski za lice na bazi C vitamina su one iz linije Balea proizvoda, zatim, Garnier, Bioten i druge. 

Tablete za lice sa vitaminom C

Više je nego jasno da ovaj proizvod osim što će efikasnije delovati na vašu kožu, pomoći će stanju celokupnog organizma. Kada je reč o specijalnoj nameni kao što je poboljšanje vaše kože lica, tablete C vitamina se uglavnom preporučuju uz gvožđe, kako bi brže delovali. Tablete možete kupiti u bilo kojoj apoteci, bez recepta lekara, ali vodite računa o preporučenoj dnevnoj dozi. Na primer, po povoljnoj ceni u apotekama možete pronaći Monoderma C10 tablete koje su namanjene pre svega koži, a deluju protiv slobodnih radikala, stimulišu proizvodnju kolagena, preventivno deluju na pojavu bora i slično.

Ipak, imajte na umu da za probleme kože koji su izrazito vidljivi i odražavaju se spolja, najbolje i najbrže rešenje jeste lokalno nanošenje proizvoda sa vitaminom C.

 

Foto: People photo created by senivpetro – www.freepik.com

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka