Vitamin B5 nalazi se u većini namirnica, a da li ga konzumirate na pravi način?

Vitamin B5 je jedan od manje poznatih vitamina, verovatno zato što su njegovi nedostaci retki. On je veoma važan za zdravlje kose, kože, očiju i jetre, ali i proizvodnju energije jer pomaže telu da razgradi masti, ugljene hidrate i proteine.

Vitamin B5 naziva se još pantotenska kiselina ili pantotenat. Pored navedenih zdravstvenih prednosti, ovaj vitamin ima nekoliko važnih funkcija za organizam: pretvara hranu u glukozu, sintetiše holesterol i odgovoran je za formiranje polnih i stresnih hormona, kao i crvenih krvnih ćelija.

Vitamin B5 pomaže u održavanju zdravog digestivnog sistema i pomaže telu da koristi druge vitamine, posebno vitamin B2. Vitamin B2 pomaže u upravljanju stresom, ali za sada ne postoje dokazi da pantotenska kiselina smanjuje stres.

Pročitajte i: Da li nas vitamin B17 zaista štiti od raka?

Ranije studije pokazale su da vitamin B5 deluje kao hidratantna krema na kožu i ubrzava proces zarastanja rana. Takođe, dokazano je da uzimanje suplemenata vitamina B5 pomaže u smanjenju akni i mrlja na licu.

Simptomi nedostatka vitamina B5

Nedostatak vitamina B5 izuzetno se retko dešava jer se pantotenska kiselina nalazi u gotovo svim namirnicama. Zdrava i raznovrsna ishrana trebalo bi da vam obezbedi dovoljnu količinu ovog vitamina.

Klinička ispitivanja pokazala su da nedostatak pantotenske kiseline može izazvati umor, apatiju, depresiju, razdražljivost, bolove u stomaku, mučninu, povraćanje, grčeve u mišićima, utrnulost, hipoglikemiju, infekcije gornjih disajnih puteva i poremećaje u spavanju.

Pored toga nedostatak vitamina B5 može prouzrokovati povećanu osteljivost na insulin.

Kao što smo već napomenuli, vitamin B5 nalazi se skoro u svim biljnim i životinjskim namirnicama i to:

  • Meso: svinjetina, pieltina, ćuretina, govedina, posebno velike količine nalaze se u džigerici i bubrezima
  • Riba: losos, jastog, školjke
  • Žitarice: hleb od celog zrna i žitarice
  • Mlečni proizvodi: žumance, mleko, jogurt i drugi mlečni proizvodi
  • Mahunarke: Sočivo, grašak, soja
  • Povrće: Pečurke, avokado, brokoli, batat, kukuruz, karfiol, kelj, paradajz

Ostali izvori vitamina B5 uključuju pivski kvasac, kikiriki, seme suncokreta, pšenične klice, matični mleč i ovsene pahuljice. Pantotenska kiselina je široko rasprostanjena u hrani, ali se gubi tokom prerade, na primer u konzerviranju, zamrzavanju i mlevenju. Da bi se obezbedio adekvatan unos hranu treba jesti svežu, a ne rafinisanu. Kao i kod svih vitamina koji su rastvorljivi u vodi, i vitamin B5 se gubi kada se hrana skuva.

 

Foto: Sam Moqadam on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka