Vitaminima B kompleksa protiv PMS-a

Predmenstrualne sindrome (PMS) najbolje ublažavaju vitamini B1 i B2, koji su sastavni deo tamnozelenog povrća, graška, žitarica, mesa, ribe i jaja.

Veliki broj žena koje imaju problema sa predmenstrualnim sindromomima sprobale su gotovo sve da bi što lakše „preživele“ te dane, od tableta protiv bolova do termofora i ugrejanih ćebadi.

Međutim, ranije istraživanje Univerziteta Masačusets sprovedeno na 3.000 žena, otkrilo je da simptome PMS-a najbolje ublažava vitamin B, koji je sastavni deo tamnozelenog povrća, gljiva, graška, žitarica, mesa, ribe i jaja.

Žene koje su redovno jele hranu bogatu vitaminom B imale su za 35 odsto manji rizik od simptoma PMS-a, nego one koje nisu jele tu vrstu hrane, pokazali su rezultati.

Pročitajte i: Da li nas vitamin B17 zaista štiti od raka?

Čokolada i čizburger bogati su B vitaminima, odnosno tiaminom u vitaminu B1 i riboflavinom u vitaminu B2.

Ta dva vitamina ublažavaju simptome stresa, pri čemu stručnjaci ukazuju da tiamina najviše ima u celovitim žitaricama, orašastim plodovima i crvenom mesu, dok riboflavina ima u mleku, jajima, crvenom mesu i zelenom lisnatom povrću.

Ova jedinjenja, uključujući i serotonin i dopamin pomažu u regulisanju neugodnih simptoma PMS-a, kao što su promene raspoloženja, depresija, bolovi i umor.

 

Foto: Icons8 Team on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka