Da li nas vitamin B17 zaista štiti od raka?

Amigdalin je jedinjenje koje se nalazi u košticama kajsije, jabuke, breskve, šljive, trešnje i drugog voća, a ima ga i u gorkim bademima. U narodu je poznat i kao vitamin B17, nitrilozid ili purasin.

U poslednje vreme često se piše o prednostima i efikasnosti amigdalina u borbi protiv karcinoma, iako naučnog dokaza za sada nema.

Delimično prečišćen oblik amigdalina patentiran je 1950-ih godina i postao je popularan kao alternativni način lečenja karcinoma tokom šezdesetih i sedamdesetih godina. Potom ga je zabranila Uprava za hranu i lekove (FDA) i od 1980. nije dostupan za upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako vitamin B17 utiče na naš organizam?

Način na koji creva razgrađuju vitamin B17, stvara cijanid koji navodno ubija štetne ćelije raka. Neki sugerišu da se amigdalin udružuje sa enzimima u ćelijama raka kako bi ih uništio.

Postoje mišljenja i da karcinom nastaje zato što organizam nema dovoljno „vitamina B17“, ali ne postoje naučni dokazi da se amigdalin zaista ponaša kao vitamin u telu, niti da nam je neophodan.

Šta kaže nauka

Prethodne studije koje su rađene na životinjama daju mešovite rezultate. Neka istraživanja nisu pronašla nikakvu korist amigdalina, dok druga tvrde da ovo jedinjenje blago utiče na određene vrste ćelija karcinoma, te da bi mogle da pomognu u ublažavanju bolova.

Do danas nije rađeno nikakvo kontrolisano kliničko ispitivanje, što znači da naučnici nisu upoređivali osobe koje su imale tretman amigdalinom, sa onima koji nisu.

Zašto vitamin B17 može da bude opasan?

Najočigledniji razlog je što može da izazove trovanje cijanidom. Vaš krvni pritisak može da padne vrlo nisko, te možete oštetiti jetru ili čak pasti u komu. U najgorem slučaju prekomerne doze amigdalina mogu da izazovu i smrt.

Simptomi trovanja cijanidom:

  • Vrtoglavica
  • Povraćanje
  • Glavobolja
  • Plava, modra koža
  • Problemi sa hodanjem
  • Konfuzija
  • Groznica
  • Spušten gornji kapak

Ako uz amigdalin uzimate i visoke doze vitamina C, veća je verovatnoća da ćete imati negativnu reakciju. To uključuje namirnice poput sirovih badema, bresaka, boranije, šargarepe, celera, semena lana itd.

Budući da FDA nije zvanično odobrila vitamin B17 i da ne postoje naučni dokazi o njegovoj efikasnosti, ne bi trebalo da ga uzimate na svoju ruku. Razgovarajte sa lekarom o alternativnoj ili komplementarnoj terapiji za koju mislite da bi vam bila od pomoći.

 

Foto: Lum3n from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka