Kako da uklonite višak kože na telu?

Ako ste se godinama borili protiv viška kilograma, a onda napokon doterali vagu do željenog broja, vrlo je moguće da vas muči ovo pitanje. Višak kože na određenim regijama tela je uobičajena pojava koja često zadaje barem približno isto muka kao i samo skidanje kilograma. Kako vremenom koža gubi elastičnost, čak ni ne mora biti reči o značajnijem gubitku telesne težine, a ipak primećujete da koža na stomaku, kolenima, nadlakticama, bedrima, jednostavno ne izgleda isto. Koža nakon porođaja takođe može postati viseća, naročito u predelu stomaka, dok je kod muškaraca ovaj problem uglavnom uzrokovan mršavljenjem.

U najvećem broju slučajeva, do pojave viška kože dolazi nakon iscrpljućih intenzivnih dijeta koje brzo tope masne naslage, ali isto tako tope i vaše mišiće, dok višak kože poručuje upravo i to da odnos mišićne mase i masnog tkiva u telu nije povoljan. Rizik od pojave viška kože nakon strogih dijeta naročito je povećan kod muškaraca i žena starijih od 40 godina, dok je kod osoba u zrelijem starosnom dobu reč i o hormonskim, metaboličkim i, prosto, gravitacijskim posledicama kojima koža ne može da se prilagodi. Opuštena koža na određenim regijama zavisi i od toga koliko dugo je osoba imala višak kilograma, pa su ovde teži slučajevi oni koji su dugo godina bili gojazni. Koža tada prosto ne može da isprati naglu promenu u gubitku masti.

U svakom slučaju, možete povratiti samopouzdanje efikasnim skidanjem viška kože sa problematičnih regija, a evo i kako.

Stomak

Složićemo se da je ovo najproblematičnija regija kada se govori o višku kilograma, čak i onda kada nema viška kože na stomaku. Razlog je u tome što se u ovom predelu najlakše talože masne naslage i odatle ih je i najteže skinuti. Ovo pravilo važi i za muškarce i za žene. Regija stomaka je, najpre, i za razliku od ostalih, prilično velike površine, a ako uzmemo u obzir godine tokom kojih se ovde talože masne naslage, ne čudi što su na stomaku posledice i najvidljivije, čak i kada masne naslage nestanu.

Najefikasnije rešenje predstavlja dermolipektomija ili abdominoplastika. Reč je o složenoj hirurškoj intervenciji plastične i rekonstruktivne hirurgije, koja može da podrazumeva i više operacija obavljenih u jednom aktu. Sprovodi se pravljenjem takozvanog bikini reza, horizontalno u donjem delu stomaka iznad stidne regije, dubine do prednjih trbušnih mišića. Abdominoplastika se može vršiti na više načina i podrazumeva uklanjanje viška kože samo na stomaku, zatim uklanjanje kože sa stomaka uz liposukciju struka, uz liposukciju leđa, repoziciju pupka, plastiku mišića stomaka i slično, u zavisnosti od individualnog problema. Naime, u zavisnosti od toga da li se višak kože javio kao posledica kilograma ili porođaja, može biti potrebe i za različitim metodama. Ako su mišići trbuha suviše opušteni, mora se raditi njihovo zatezanje, ako je višak kože izražen iznad pupka, on mora biti premešten i slično.

Pripreme pred ovu vrstu operacije slične su kao i kod uobičajenih operacija, biće potrebne EKG analize, RTG pluća, laboratorijske analize, pregled anesteziologa i drugo. Operacija se izvodi u opštoj anesteziji. Oporavak nije suviše zahtevan, ali morate računati na mirovanje, usporeniji ritam života, nošenje zaštitnog pojasa i slične mere predostrožnosti. Uobičajen je blagi otok u predelu rane, koji vremenom nestaje, a ukoliko vaš posao ne zahteva kretanje, moći ćete da mu se vratite ubrzo nakon operacije.

Nadlaktice

Pripadnice lepšeg pola, a naročito one u zrelijim godinama, uglavnom su izuzetno osetljive baš na ovu regiju koja se, za razliku od stomaka, teže prikriva kada dođe vreme za laganiju odeću. Brahioplastika je operacija koja vam može pomoći da se rešite kože koja visi na rukama, smanjenjem obima i zatezanjem nadlaktica. U slučaju nadlaktica, gubljenje kilograma ne mora biti primaran razlog opuštanja kože. Naime, koža u ovom predelu je sama po sebi tanja i osetljivija i zato ne može da prkosi gravitaciji kao koža u drugim regijiama, sa snažnijom strukturom. Proces brahioplastike izgleda tako što se pravi rez duž unutrašnjeg dela nadlaktice, od pazuha do lakta. Potom se po potrebi vrši liposukcija (uklanjanje masnih naslaga) i zateže višak kože. U zavisnosti od količine masnog tkiva, zavisi i veličina reza koji se pravi, a uglavnom to utiče i na odluku lekara da li će se operacija vršiti u lokalnoj ili opštoj anesteziji.

Pripreme i potrebne analize za operaciju iste su kao i u prethodnom slučaju, a oporavak podrazumeva strogo izbegavanje težih fizičkih aktivnosti i podizanje tereta, kao i nošenje zaštitnih steznika. Rezultati su vidljivi odmah.

Kolena i butine

U regiji kolena uvek postoji višak kože s obzirom na građu ekstremiteta koja podrazumeva njihovo savijanje, pa su vrećasta kolena uobičajena pojava, a opuštanje kože u ovom predelu pogađa čak i mršave osobe. Žene se često žale na ovaj problem i smatraju ga ograničavajućim faktorom u pogledu odevanja. Slično je i sa butinama, na čijoj unutrašnjoj strani se često pojavljuju jastučići uzrokovani viškom kilograma i manjkom fizičke aktivnosti, što sve zajedno čini da noge dobijaju vrećast, opušten izgled. Uobičajenim procedurama dermolipektomije i, najšečće, liposukcije, uklanjaju se masno tkivo i višak kože u ovoj regiji, sa rezovima koji se pravr od gornjeg dela prema kolenu. Preoperativne i postoperativne procedure iste su kao i prethodno navedinim slučajevima.

Neinvazivne metode zatezanja kože na telu

Estetska medicina napreduje iz dana u dan, tako da su neinvazivne metode sve češće rešenje za mnoge probleme na telu. I zatezanje kože tela se u mnogim ordinacijama radi neoperativno, putem specijalnih aparata, odnosno tretmana, međutim, uspeh ovakvih poduhvata zavisi od individualnog stanja kože, forme tela, starosnog doba i slično. Stoga, mnogi pacijenti ove metode shvataju kao dodatak brizi o izgledu tela, dok je u slučaju ozbiljnijeg viška kože u slučajevima koje smo naveli, ipak neophodan operativan zahvat.

Mezoterapija, radiotalasi (na primer, ukombinovani sa mikroiglicama, koji su pokazali odlične rezultate u sada popularnom tretmanu Morpheus8), laseri – veoma su efikasne neinvazivne metode kojima se zateže koža čitavog tela, a naročito ako se ne radi o velikom višku. Ovakvi tretmani mahom zahtevaju seriju tretmana (za razliku od operativnih zahvata koji predstavljaju trajno rešenje), zatim pauzu, a onda po potrebi ponovnu primenu tretmana, kako bi se postigao maksimalan efekat. Benefiti ovih procedura tiču se najpre podsticanja unutrašnjih ćelijskih procesa (čega nema kod operativnih zahvata), pa koža osim što postaje zategnutija, izgleda mlađe i jedrije u ovim regijama, dok su na duže staze podstaknuti ishrana ćelija, proizvodnja kolagena i slični procesi koji zavise od toga koji konkretan tretman se primenjuje.

Da li se višak kože uklanja liposukcijom?

Kao jedan od najpopularnijih estetskih zahvata, liposukcija zaslužuje nekoliko redova koji će možda rešiti vašu dilemu. Naime, liposukcija može poboljšati vašu formu u slučaju upornih viškova na bilo kojim regijama tela koje prosto ne možete suzbiti ishranom i vežbanjem (faktori – genetika, građa tela i slično), ali u slučaju kada govorimo o višku kože koji nastaje upravo kao posledica gubitka masnih naslaga u telu, liposukcija može biti prateći, odnosno tretman s kojim se kombinuje neka od prethodno pobrojanih operativnih procedura, no sama po sebi se ne primenjuje u ovim slučajevima. Liposukcija je manje invazivna metoda od operativnih i njome se odstranjuju lokalizovane masne naslage, čime se preoblikuje čitavo telo ili određena regija. Preporučljiva je osobama sa normalnom telesnom težinom – dakle, nije zamena za mršavljenje i vežbanje, ali jeste jedan od načina da dostignete željenu figuru.

 

 

Foto: Freepik

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka