Koji je najbolji način da izgubimo najviše kalorija?

I pre nego što počnete sa vežbanjem i sagorevanjem kalorija, morate prvo da upoznate svoje telo kako biste zadovoljili njegove potrebe odabirom one aktivnosti u kojoj ćete da uživate, i otkrijete šta će imati dovoljno uticaja na promenu vašeg zdravstvenog stanja na bolje.

Ako nemate dovoljno slobodnog vremena, jedan od načina da to izmerite je da shvatite koliko energije određena vežba „troši“. Odnosno, koliko kalorija sagoreva.

Ipak, važno je napomenuti da vežbanje samo po sebi zapravo nije najvažnija stvar kada je u pitanju gubitak kilograma. Ako želite da smršate, morte da regulišete i ishranu i eventualno potražite savet stručnjaka.

Kalorije koje se sagore u toku jednog sata dobro su merilo intenziteta pojedine vežbe. Klinika Mayo, oslanjajući se na istraživanje koje je objavio američki Nacionalni zavod za zdravlje, navodi popularne oblika vežbanja prema uticaju na potrošnju kalorija obračunatih za osobu tešku 90 kilograma.

Imajte na umu da su ove brojke okvirne, kao i da, ako neka vežba brže sagoreva kalorije ne znači da je i najbolja opcija. Najvažnija vežba je ona u kojoj uživate dovoljno da biste istrajali i redovno je radili.

Najmanje (230 – 400 kalorija po satu) sagorevaju hatha joga, lagana šetnja, kuglanje, tai chi, lagana vožnja bicikla, odbojka, power joga, golf i skijanje, dok trening u teretani srednjeg intenziteta sagoreva oko 450 kalorija.

Pročitajte i: Da li nam je tih 10.000 koraka dnevno stvarno neophodno?

Akva-aerobik, lagano plivanje, hajking, klizanje, aerobik jačeg intenziteta i vožnja rolera sagorevaju 500 – 700 kalorija po satu.

Sportovi i aktivnosti koji najbrže sagorevaju kalorije su košarka, tenis, trčanje, trčanje uz stepenice i plivanje snažnijeg intenziteta. Odabirom neke od ovih aktivnosti gubite između 720 i 890 kalorija na sat.

U top tri ativnosti IFL Science je uvrstio taekvondo (937), preskakanje vijače i brzo trčanje (1074 kalorija po satu).

Foto: Chichi Onyekanne on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka