Trening tokom menstrualnog ciklusa: Kako izvući maksimum?

Da li ste znali da praćenje menstrualnog ciklusa može da vam pomogne onda kada želite da iz treninga izvučete maksimum, i fizički i mentalno.

Naime, vežbe snage u prvoj polovini ciklusa mogu vam pomoći da izgradite i do 15 odsto više mišićne mase. To znači da teže treninge treba ostaviti za dane u mesecu kada ćete moći da date sto odsto sebe.

Tokom menstrualnog ciklusa nivo hormona raste i pada, a to utiče na to kako se osećamo. Postoje četiri različite faze menstrualnog ciklusa koje doživi svaka žena i koje donose razne hormonske promene. One utiču na to koliko ste motivisani za vežbanje, kako vam se mišići adaptiraju, kako se telo puni energijom, itd.

Razumevajući šta te hormonske promene znače, možete da radite ono što je najbolje za vaše telo u pravom trenutku ciklusa, što znači da ćete imati više energije, bolje reagovati na trening, ali i ublažiti simptome PMS-a.

Kako izvući maksimum iz treninga

 1. Pratite svoj menstrualni ciklus
  Na taj način možete znatno poboljšati kvalitet života. Poznavajući svoj menstrualni ciklus, lakše ćete saznati šta je normalno i očekivano, a što nije za vaše telo. Takođe će vam pomoći da razumete kada je najbolje vežbati, kada ćete izvući maksimum iz vežbanja i kada je vreme za odmor i obnovu energije.
 2. Ne preterujte sa fizičkom aktivnošću
  Ako osećate nedostatak energije ili umor, važno je da se ne forsirate previše. Umesto napornog treninga radije probajte laganije razgibavanje, hodanje, plivanje ili vožnju bicikla. I dalje ćete osetiti dobrobiti vežbanja i smanjiti bilo kakve neprijatne simptome.
 3. Slušajte svoje telo
  Svaka žena ima period specifičan samo za nju, i samo vi znate šta je najbolje za vas. Naoružajte se znanjem, a zatim dajte svome telu ono što mu treba.
 4. Držite se svog rasporeda, ali pazite na raznovrsnost aktivnosti
  Ako se pridržavate svog fitness plana to će vam pomoći da ostanete motivisani tokom menstrualnog ciklusa, naročito ako vas mrzi da trenirate. Preporuka je da fizički budete aktivni tri do četiri puta nedeljno – to će pomoći vašem telu da se transformiše i postane snažnije.
 5. Tokom ovulacije nivo hormona je na vrhuncu i možete osećati kao da imate više energije. To je idealna prilika da probate nešto drugačije, poput treninga visokog intenziteta ili spina.
 6. Jedite hranu koja vam daje energiju
  Hrana koju jedemo ne utiče samo na naše fizičko zdravlje nego i na to kako se mentalno osećamo. Bolja ishrana uz redovne obroke i mnogo svežeg voća i povrća na tanjiru može vam dati podsticaj za vežbanje.
 7. Nemojte se upoređivati s drugima
  Većini žena vežbanje može ublažiti simptome povezane s menstruacijom, no kako se ciklusi razlikuju od osobe do osobe i od meseca do meseca, važno je raditi ono što najbolje odgovara vašem umu i telu. Eksperimentišite s različitim aktivnostima i vežbajte kada ste raspoloženi za to ili kada znate iz iskustva da će vam fizička aktivnost pomoći da se osećate bolje, piše Zadovoljna.

 

Foto: LOGAN WEAVER on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka