Vežba koja će vam pokazati da li dišete pravilno

Šta je pravilno disanje i kako možete da prverite da li zapravo ispravno dišete? Stručnjak za disanje Patrik Mekoun podelio je putem svog podkasta korisnu vežbu za procenu respiratorne snage. Za to vam nije potreban nikakav uređaj, samo tajemr kako biste merili koliko dugo možete da zadržite dah.

Obično koristimo vreme zadržavanja daha kao pokazatelj funkcionalnih obrazaca disanja. Šta to znači? Pa, što duže zadržite dah to je manja verovatnoća da ćete imati disfunkcionalno disanje.

Pročitajte i: Da li je prekomerno spavanje loše za zdravlje?

U pogledu načina merenja sopstvenog zadržavanja daha, Mekoun preporučuje sledeću kratku vežbu.

  • Dozvolite da vaše disanje bude uobičajeno.
  • Udahnite duboko kroz nos, a na izdisaju stegnite nos i zadržite dah. Odredite koliko je sekundi potrebno dok ne osetite želju za ponovnim udisajem. Slušajte šta vam telo govori i opustite se.
  • Dužinu zadržavanja daha merite nakon izdisaja potrebnog mozgu da reaguje na nedostatak daha. Minimum koji bi trebalo da uzmete u obzir je 25 sekundi. Ako ste bili bez daha duže od toga, u dobrom ste stanju u smislu funkcionalnog disanja.
  • Ako je pak vaš rezultat manji od 25 sekundi veća je verovatnoća da ćete imati disfunkcionalno disanje, posebno ako je vaš maksimum 10 – 15 sekundi.

 

Foto: Motoki Tonn on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka