Vantelesna oplodnja – Korak po korak

Jedna od najosetljivijih i najaktuelnijih tema u zdravstvu naše zemlje svakako je vantelesna oplodnja, koja izaziva brojne diskusije, ali ono što je izvesno jeste da se svest društva o ovom problemu, odnosno njegovom rešenju, znatno povećala. Vantelesnom oplodnjom je, prema nekim istraživanjima iz 2021. godine, na svet došlo preko 8 miliona beba. U Srbiji je prva beba na ovaj način začeta 1986. godine, dok je u svetu prva beba začeta na ovaj način rođena 1978. godine.

Glavni problemi kod žena kada je u pitanju začeće jesu neprolaznost jajovoda, tumor ili odstranjenja jajovoda, a onda i imunološki uzroci. Kod muškaraca, radi se uglavnom o oligospermiji, astenospermiji i prisustvu veće količine patoloških oblika spermatozoida. 

Problem smanjenih mogućnosti za ostvarivanje trudnoće (infertilitet) pogađa između 16 i 18 odsto parova u Srbiji, što znači da svaki šesti par pati usled različitih ometajućih faktora. Problem je u tome što infertilitet postaje stanje koje nas više ne čudi, a dobra vest jeste da vantelesna oplodnja pokazuje odlične rezultate i da, uprkos velikom strpljenju i jakim živcima koji su vam potrebni da ostvarite svoj san, VTO predstavlja svetlo na kraju tunela za sve roditelje. 

 Šta je vantelesna oplodnja?

Vantelesna oplodnja je metoda oplođivanja jajne ćelije, koje se ne odvija uobičajenim, seksualnim putem. Naime, VTO podrazumeva uzimanje jajne ćelije iz tela žene, kao i spermatozoida muškarca, a oplođivanje jajne ćelije se vrši u laboratorijskim uslovima. Nakon što dođe do oplođivanja, embrion se vraća u matericu. Ne mora svaka veštačka oplodnja rezultirati trudnoćom, štaviše čest je slučaj da veštačka oplodnja ne uspe prvi put, ali se u praksi pokazalo da je potrebno mnogo strpljenja, te da veštačka oplodnja skoro sigurno posle nekog vremena dovodi do trudnoće. Za to vreme, može proći i nekoliko godina u pokušaju da se ostvari trudnoća, ali ne treba gubiti nadu, niti prestati sa pokušavanjem, nego se okružiti ljudima koji su stručni iiskusni u ovoj oblasti medicine, ali i onima koji će vam biti podrška u ovom procesu. 

 Vantelesna oplodnja u Srbiji

Ukoliko se odlučite za vantelesnu oplodnju, u Srbiji je možete uraditi u 6 državnih i 11 privatnih klinika o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ove ustanove se nalaze u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Leskovcu i Valjevu. Pokretanje procedure je prilično komplikovano, ali svakako, vredno truda – biće vam potrebno mnogo papira, uputa, analiza i izveštaja.

Dobra vest je da Republika Srbija, odnosno Republički fond za zdravstveno osiguranje, finansira svaki pokušaj vantelesne oplodnje kada je u pitanju prvo dete. To znači da o trošku države možete da obezbedite sebi VTO dok ne ostvarite trudnoću.

 Vantelesna oplodnja o trošku države – Zahtevi

Ukoliko želite da se podvrgnete vantelesnoj oplodnji o trošku države, postoji mnogo koraka koje treba preduzeti. Jedan od njih je podnošenje zahteva i obrazaca koje možete naći na zvaničnom sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje

Postoji nekoliko uslova koje morate ispuniti da bi uopšte krenuli sa prikupljanjem svega potrebnog za proceduru – morate dokazati da su druge mogućnosti lečenja steriliteta iskorišćene, da je neplodnost i dalje prisutna uprkos lečenju, da žena ima manje od 43 godine u momentu prolaska komisije, da muškarac u ejakulatu ima ispravnih spermatozoida, da su jajnici očuvani, odnosno njihova funkcija, da je indeks telesne mase kod žene manji od 30.

I muškarac i žena moraju se podvrgnuti određenim laboratorijskim analizama, brisovima i sličnim procedurama. 

Ako je par u vanbračnoj zajednici, biće potrebna izjava overena kod notara.

Prikupljena dokumentacija prosleđuje se komisiji, a onda se čeka Pozivno pismo od strane odabrane klinike.

Pre samog početka vantelesne oplodnje, sigurno mora proći više nedelja dok ne sredite papirologiju i ne dobijete pozivno pismo.

U privatnim klinikama koje nisu pokrivene programom RFZO, a koje su specijalizovane za ovu oblast, takođe možete obaviti vantelesnu oplodnju, uz manje proceduralnih komplikacija i bez čekanja.

 Zakon o vantelesnoj oplodnji

Vantelesna oplodnja, uslovi i preduslovi i svi drugi detalji u vezi sa procesom, ali i finansiranjem, regulisani su Zakonom o biomedicinski potpomognutoj oplodnji. Donosimo samo neke od važnih odredbi. 

Ovaj zakon, prema Načelu medicinske opravdanosti BMPO, propisuje da je vantelesnu oplodnju moguće obaviti ukoliko drugo lečenje steriliteta nije pomoglo. Dalje, Zakon propisuje i prvenstvo zaštite prava deteta i lica povezanih sa BPMO, naročito za ženu koja se podvrgava procesu. 

Jedna od od odredbi jeste Načelo slobode odlučivanja, koje ostvaruje pravom na slobodno odlučivanje, odnosno slobodni pristanak svih lica koja se podvrgavaju postupku BPMO.

Zakonom je regulisana i organizacija zdravstvenih službi koje obavljaju delatnost BPMO: delatnost obuhvata testiranje, dobijanje, obradu, zamrzavanje, odmrzavanje, očuvanje, skladištenje i distribuciju reproduktivnih ćelija, zigota i embriona, kao i uvoz, odnosno izvoz reproduktivnih ćelija. 

Prema Zakonu, zahtev za dozvolu za obavljanje delatnosti BPMO, od strane državnih i privatnih klinika, podnosi se Upravi za biomedicnu, a postoji niz uslova koji određena ustanova mora da ispuni da bi dobila dozvolu. Uprava može i da oduzme dozvolu ustanovi ako prestane da ispunjava propisane uslove.

Zakon propisuje i koja lica učestvuju u procesu BPMO: dr medicine – specijalista ginekologije sa specijalizacijom iz fertiliteta i steriliteta, embriolog, dr medicine – specijalista urologije, medicinska sestra – laboratorijski tehničar.

Potrebna dokumentacija za besplatnu vantelesnu oplodnju

U deo dokumentacije koju morate podneti za besplatnu vantelesnu oplodnju, kada su sve potrebne laboratorijske analize urađene i dostavljene,  spadaju i:  

 • Izjava o izboru zdravstvene ustanove, 
 • Izjava supružnika, odnosno vanbračnih partnera da iz postojeće zajednice nemaju biološku decu / imaju jedno dete dobijeno iz postupka BMPO, 
 • Potvrda o ispunjenosti uslova za postupak BMPO, 
 • Poziv osiguranom licu-ženi u vezi upućivanja na postupak BMPO, 
 • Izjava supružnika, odnosno vanbračnih partnera u vezi sa zamrzavanjem embriona,
 • Potvrda za ispunjenost uslova za postupak BMPO.

Kada se definitivno odlučiti za vantelesnu oplodnju?

Iako je odlučivanje o potomstvu, pa tako i o vantelesnoj oplodnji, individualna stvar i jedno od osnovnih ljudskih prava, nije neuobičajeno, a naročito ne kada je u pitanju naša sredina, da se partneri nalaze pred velikim dilemama

Ukoliko ste sve preduzeli u borbi protiv steriliteta, ali se i dalje niste ostvarili u ulozi roditelja, vantelesna oplodnja predstavlja logičan izbor, ali morate imati na umu da ovaj proces podrazumeva i različite oblike stresa, fiziološke i psihičke promene s kojima se morate nositi tokom procedure i tome slično. 

Ukoliko imate neredovne cikluse ili ih nemate uopšte, ukoliko ste se lečili od kancera, ako ste starosti između 35 i 40 (ili preko 40) godina, ako postoji ustanovljen problem s plodnošću – vantelesna oplodnja može biti rešenje za vas.

Sada kada je moguće besplatno obaviti proceduru VTO, parovi se zasigurno lakše odlučuju na ovaj korak, ali uvek ostaju strah od nepoznatog, neizvesnost i s tim u vezi, potreba da se sa nekim posavetujemo. Postoje brojna savetovalitšta za partnere koja su usko specijalizovana za savetovanje u vezi sa vantelesnom oplodnjom, a neka od njih su takođe besplatna. 

Besplatna psihološka pomoć omogućava vam da sa stručnim licem porazgovarate o svim strahovima, ali i da se pripremite na ono što vas čeka tokom procedure, ako ste se u nju upustili.

 Metode vantelesne oplodnje

Postoji nekoliko laboratorijskih tehnika kojima se manipuliše spermatozoidima i jajnim ćelijama u ciljiu stvaranja embriona:

 • Klasična metoda vantelesne oplodnje (IVF – in vitro fertilizacija),
 • ICSI (intracitoplazmatska injekcija spermatozoida),
 • IVM (in vitro maturacija jajnih ćelija),
 • MICSI (poseban metod izbora spermatozoida morfološkim pregledom pod velikim uvećanjem),
 • PICSI (izbor spermatozoida na osnovu testa hijaluronidaze),
 • TESE (tehnika biopsije i ekstrakcije spermtozoida iz testisa u slučajevima kada ih nema u ejakulatu).

Pored ovih, postoje i mnoge druge savremene metode. Sam postupak je sličan kod svih metoda vantelesne oplodnje, a ono u čemu se razlikuju je laboratorijski proces. O tome koja metoda će biti primenjena, odlučiće lekari i embriolozi, u skladu sa individualnim karakteristikama para i njihovih nalaza koji se dostavljaju pre samog ulaska u proces.

 Pripreme za vantelesnu oplodnju

Pre samog procesa VTO, biće urađeni ginekološki i ultrazvučni pregled kako bi se utvrdila ispitivanja materice i jajovoda, njihova prohodnost i funkcionalnost (pomoću histerosalpingografije i hiseroskopije). Osim toga, potrebno je da se posavetujete sa psihologom ili drugim stručnim licem koji će vam pomoći da se i na psihološkom nivou pravilno pripremite za vantelesnu oplodnju.

 Koje su faze u procesu vantelesne oplodnje?

Vantelesna oplodnja podrazumeva složen proces izvođenja, tako da je važno da pratite sve instrukcije i budete posvećeni svom problemu.

Najpre, radi se stimulacija jajnika kako bi se podstakla proizvodnja jajnih ćelija. 

Proizvodnja jajnih ćelija je tokom vantelesne oplodnje pojačana, mnogo efektivnija nego tokom prirodnog menstrualnog ciklusa. Tokom ovog procesa, biće neophodno uzimanje određenih lekova na bazi hormona, koji podstiču rast folikula u kojima se nalaze jajne ćelije.

Nakon toga, u određenom danu ciklusa, jajne ćelije se vade i oplođavaju u spoljnim uslovima.

Oplođena jajna ćelija se vraća u matericu. Materica je u ovom procesu jako važna, tako da je potrebno uraditi analize koje će utvrditi njenu veličinu. Dobijene ćelije se stavljaju u laboratorijsku posudu sa tečnošću koja je po sastavu slična tečnosti u jajovodu i u ovoj posudi se i vrši oplođivanje putem spermatozoida, prethodno takođe laboratorijski obrađenog.

Posuda se stavlja u inkubator, na temperaturi istoj kao što je telesna. Nakon nekoliko dana, uobičajeno 3-5, embrion se uz pomoć katetera implementira u matericu.

Potrebno je oko 3, 4 dana da se embrion usadi u materičnu sluznicu – ako je proces uspešan, nastaje trudnoća.

Jajovodi su tokom vantelesne oplodnje potrebni samo zarad njihovog stimulisanja, odnosno proizvodnje jajnih ćelija, ali nisu potrebni za sam početak trudnoće. Ovo je jako važno zbog toga što se trudnoća može ostvariti i kod žena kojima su jajovodi iz nekog razloga odstranjeni.

 Rizici vantelesne oplodnje

Postoje određeni rizici vantelesne oplodnje, koji se tiču samog deteta, odnosno ploda. 

Nije neuobičajena pojava da se dogodi prevremeni porođaj u slučaju VTO. S tim u vezi, beba može imati manjak porođajne težine. Često se dešava i da se dogodi višestruka trudnoća.

U nekim slučajevima se događaju anomalije na plodu, što ostavlja trajne posledice na dete. 

 Koji je procenat uspešnosti?

U pogledu uspešnosti procedure VTO, procenat uspešnih trudnoća kod žena ispod 30 godina starosti je preko 30 odsto, dok se s godinama ovaj procenat smanjuje, te je uspešnost vantelesne oplodnje kod žena starijih od 40 godina manja od 5 odsto.

 Do koliko godina starosti se radi vantelesna oplodnja u Srbiji?

Regulativa oko starosne granice za postupak vantelesne oplodnje se u našoj zemlji menjala. Danas je moguće podvrgnuti se ovoj proceduri do 43. godine, odnosno do ove granice zdrastveno osiguranje finansijski podržava VTO

 Koje su cene vantelesne oplodnje?

Ukoliko se odlučite za sprovođenje vantelesne oplodnje u privatnoj klinici koju ne pokriva RFZO, cene vantelesne oplodnje se kreću preko 200.000 dinara – kada je u pitanju sam postupak. Ovo nije jedini trošak, jer lekove koje morate uzimati pre samog postupka obezbeđujete sami, prema preporuci lekara. Njihova cena iznosi od 50.000 dinara, pa nadalje. Takođe, morate uzeti u obzir i troškove svih laboratorijskih analiza koje morate uraditi vi i vaš partner.

 

Foto: Pixabay

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka