SZO: Deca sve gojaznija zbog pandemije

Da bi se izbegao negativan uticaj koronavirusa na budućnost dece, iz Svetske zdravstvene organizacije pozivaju na unapređenje zdrave ishrane i fizičke aktivnosti, ali i uvođenje novih mera poput poreza na zaslađene napitke.

Evropska kancelarija Svetske zdravstvene organizacije upozorila je da bi pandemija koronavirusa mogla da ima nepredvidive posledice koje bi mogle rezultirati povećanom gojaznošću među decom.

U izveštaju je navedeno da bi zatvaranje škola tokom pandemije moglo negativno da utiče na ishranu i fizičku aktivnost dece jer im nedostaju obroci u školama i školske aktivnosti.

Covid-19 bi mogao uticati na pogoršanje jednog od zabrinjavajućih trendova u evropskom području SZO-a, a to je pojava sve češće gojaznosti među decom„, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu.

Dodao je da se prekomerna telesna težina i gojaznost kasnije povezuju sa bolestima opasnim po život, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i raka.

Pročitajte i: Ljubimci pomažu deci da se oslobode stresa tokom pandemije

Da bi se izbegao negativan uticaj koronavirusa na budućnost dece, SZO poziva na donošenje naučno utemeljenih politika čiji je cilj unapređenje zdrave ishrane i fizičke aktivnosti, među kojima je i uvođenje poreza na zaslađene napitke.

Na temelju istraživanja sprovedenog u 36 zemalja ustanovljeno je da gotovo svako treće dete u evropskoj regiji starosti između šest i devet godina pati od prekomerne telesne težine.

Studija je pokazala da je stanje najgore u zemljama Sredozemlja, iako se u nekim državama situacija u poslednje vreme postepeno popravlja, na primer u Grčkoj, Italiji, Portugaliji i Španiji, prenosi Hina.

 

Foto: Julia M Cameron from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka