Uskršnje igre za celu porodicu

Uskrs je praznik kojem se svi radujemo, a naročito deca. Najmlađi članovi porodice uživaju u svakom trenutku – od oslikavanja jaja, pripreme korpice za zeku i iščekivanja poklona od njega, do tucanja jajima.

Da li ste znali da, osim tucanja jajima, postoje još neke uskršnje igre u kojima mogu učestvovati svi članovi porodice?

1. Lov na jaja

Ova igra se igra tako što prvo sakrijete jaja, a deca treba da ih pronađu. Mesto na koje ćete sakriti jaja birajte zavisno od toga koliko vaše dete ima godina. Svako malo dete uparite sa odraslom osobom koja zna gde su sakrivena jaja, dok deca školskog uzrasta mogu sama da traže.

Postoji i drugi način igranje ove igre. Naime, deci podelite boje, a jaja različitih boja sakrijte. Pobednik je dete koje prvo pronađe jaje svoje boje. Takođe, možete za pobednike napraviti čestitke ili slatkiše kao nagradu.

2. Kotrljanje jaja

U ovoj igri svako dete dobija tvrdo kuvano uskršnje jaje. Cilj igre je da dete skotrlja jaje od starta do cilja, a da jaje ne pukne. Jaje možete gurati sa kašikom ili nežno stopalima. Takođe, možete igrati tako što će deca klečeći nosem gurati jaja. Ovu igru možete igrati u kući, a ako je lepo vreme još je zanimljivije igrati se napolju.

3. Bacanje čokoladnih jaja

Stavite na pod tri obruča (hula hop) i poređajte ih u obliku trougla. Ako imate više obruča, možete ih staviti u obliku piramide. Recite igračima vrednost svake tačke na obruču (najudaljeniji vredi najviše bodova). Dajte svakom učesniku pet čokoladnih jaja da bi sa njima gađali određene linije obruča.

Pročitajte i: Zdrave ideje za Uskrs: Farbanje jaja prirodnim bojama

Svaki put kada igrač pogodi određenu tačku na obruču, on dobija i određen broj poena. Igra se može igrati u nekoliko rundi. Mlađi igrači se prilikom gađanja mogu približiti obručima.

4. Vruće jaje

Ova igra je slična kao igra „vruć krompir“ i „vruća stolica“. Napunite plastično jaje pirinčem, kako bi postalo teže. Igrači treba da sede ili stoje u krugu. Kada muzika počne igrači dodaju jaje jedni drugima u krug. Kada muzika stane, osoba koja kod sebe ima jaje ispada iz igre. Pobednik je ono dete koje je ostalo do kraja u igri.

5. Vuk i jaja

Jedan igrač je vuk, a ostali su uskršnja jaja. Pre nego što igra počne, jaja odlučuju koje boje će da budu. Jaja onda pitaju vuka da pogodi koje su boje. Kada vuk pogodi boju, igrač u ulozi jajeta ima pravo da se udalji od vuka onoliko koraka koliko slova ima u imenu njegove boje. Zatim jaje počinje da trči, a vuk da ga juri.

Ostali igrači prave „korpu“ u kojoj jaje može da se sakrije od vuka i promeni svoju boju. Međutim, ako vuk dodirne jaje pre nego što uđe u „korpu“ onda taj igrač postaje vuk. Ova igra se uglavnom igra napolju, a možete je igrati i tokom cele godine, a ne samo za uskršnje praznike, piše YuMama.

 

Foto: Hannah Tasker on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka