Urasla dlaka – Od neprijatnosti do ozbiljnog problema

Urastanje dlaka ne vidimo kao veliki problem, sve dok se ne desi da se ova neprijatnost mora rešiti operativnim putem.

Piloinidalna bolest ili urasla dlaka, česta je pojava (naročito kod muškaraca), koja po spoljašnjim karakteristikama liči na bubuljicu, a nastaje kada se dlačica praktično vraća pod kožu, umesto da izađe na njenu površinu. Da biste izbegli ovu pojavu, treba da obratite pažnju na koji način uklanjate dlačice sa tela i da, ako ipak sumnjate da je došlo do urastanja, reagujete na vreme. Ovaj problem može u nekoj meri izazvati i pad sampopouzdanja, naročito kod pripadnica lepšeg pola i naročito u letnjem periodu kada odeća otkriva problematične regije. Ipak, nema razloga za veću brigu. Ako primetite pojavu većeg crvenila, krvarenje ili gnoj, vreme je da reagujete, a naredni redovi će vam pomoći da prepoznate uraslu dlaku i otkriti neka od rešenja.

Kako dolazi do urastanje dlaka?

Urastanje dlake odvija se tako što se vrh dlačice izvija, a tokom rasta, ne izbija na površinu kože, odnosno ne ide uvis, nego se vraća ispod površine kože. Tada dolazi do pojave sitnog čvora nalik maloj bubuljici. Urastanje se kod nekih osoba odvija, takoreći, prirodno (na primer, kada osoba ima kovrdžavu kosu, pa izvijanje dlake dolazi kao njen prirodan rast) ili je uzrokovan spoljašnjim faktorima poput brijanja i depilacije, koji doprinose obrnutom rastu dlačica. Epilator ima taj nedostatak da deluje na površinu dlake i izvije njihov vrh, što odmah dovodi do urastanja, a brijač (naročito ako nije potpuno čist i oštar), grebe i iritira površinu kože, zbog čega se ona peruta, skidaju se mrtve ćelije koje zatvaraju pore, te sprečavaju normalan rast dlake.

Ljudi sa jačim i tamnijim dlakama mnogo češće imaju problem s urastanjem dlaka, nego oni sa svetlom puti, svetlijim i tankim dlakama.

 Urasla dlaka – Simptomi

Simptomi urasle dlake najpre se ogledaju, kako smo već napomenuli, u pojavi sitnog čovra na mestima uklanjanja dlačica, koji je crvene boje i liči na običnu bubuljicu. Dešava se da se na ovome i završi, te da dlačica sama ,,ispliva” na površinu. U suprotnom, dolazi do pojave bolnog čvora – čira, koji je gnojan ili pun krvi, a to se dešava zbog pojave bakterija na površini kože, te se stvara infekcija i dolazi do upalnog procesa.  Na dodir, ova mala regija može biti jako bolna, tako da je veoma nezgodno ukoliko se javi na mestima kao što su prepone ili trtica. S obzirom na to da naše telo doživljava uraslu dlaku kao strano telo, često odreaguje i jačim simptomima poput temperature.

 Gde se najčešće javlja urasla dlaka?

Urasla dlaka najčešće se javlja na regijama tela s kojih uklanjamo dlačice, dakle, kod žena – na nogama, u pazušnoj regiji i na preponama (što ume da bude dosta neprijatno jer su dlačice na ovom predelu jače, deblje i s većim korenom). Kod muškaraca, javljaju se na bradi i na trtici najčešće.

 Urasla dlaka na preponama

Urasla dlaka na preponama je čest problem pripadnica lepšeg pola, koji nastaje usled depiliranja ove osetljive regije, a može biti vrlo bolan i neprijatan zbog konstantnog trenja koje se događa tokom hodanja, pa i tokom sedenja i mirovanja. Dlačice ove regije su jače nego na drugim delovima tela, stoga je njihovo urastanje praćeno većim čirevima, pa ova regija važi za najproblematičniju kada je u pitanju urastanje dlačica.

Urasla dlaka na trtici

Urasla dlaka na trtici najčešće muči muškarce i predstavlja postojanje uskog, inficiranog kanala koji može doći sve do trtične kosti. Zato ne čudi što se u mnogo slučajeva ovaj problem rešava operativno. Ovom prilikom, umnožavaju se epiteli na mestu gde to nije prirodno, ispod površine kože i to dovodi do stvaranja čvrstog kanala, a to je onda moguće rešiti samo hirurškim putem. 

 Urasla dlaka ispod pazuha

Znoj, nečistoće i dezodoransi predstavljaju ,,zgodan” preduslov za stvaranje uraslih dlaka prilikom uklanjanja. Premda se u ovoj regiji uglavnom formiraju sitni čirevi. Treba izbegavati brijanje nasuvo i nanošenje dezodoransa neposredno nakon brijanja. 

 Urasla dlaka na nogama

Urasle dlake na nogama su već ,,standardni” problem mnogih žena, javljaju se u većem broju nego na drugim delovima tela, ali su i manje problematične i komplikovane kada je u pitanju njihovo povlačenje. Pažljivo birajte metodu uklanjanja dlačica s ove regije, kako biste izbegli pojavu sitnih ,,bubuljica” po celim listovima i butinama.

 Kako se reštiti uraslih dlaka?

Ukratko, urasle dlake mogu se zalečiti same od sebe, tako što dlaka jednostavno izbije na površinu. Često se dešava da smo i ,,sami svoj majstor”, pa kopamo po toj kvržici dok ne oslobodimo usralu dlačicu, što svakako nije preporučljivo zbog prljavštine koja može dovesti do infekcije. Poslednji način jeste operativni zahvat, koji će vas najefikasnije rešiti ovog problema ukoliko je uzeo maha.

Ovde pomažu i stari dobri ,,domaći” recepti, poput toplih obloga koje ćete ostaviti da deluju desetak minuta na problematičnoj regiji i još neki prirodni lekovi, o kojima ćete čitati u nastavku teksta. 

 Preventiva protiv urastanja dlaka

Da biste umanjili rizik od njihovog nastanka, postoji preventiva protiv urastanja dlaka, koja zapravo zahteva minimalno truda u vidu dezinfekcije brijača i epilatora, da li tako što ćete ih očistiti alkoholom, ili još bolje, potopiti u ključalu vodu. Na ovaj način ćete biti sigurni da nema prljavština koje mogu iskomplikovati stvar. Takođe, važno je hidrirati kožu svakodnevno, kroz unos tečnosti i primenu kozmetičkih proizvoda, što će je učiniti otpornijom, odnosno neće doći do perutanja prilikom brijanja i depiliranja, što smanjuje rizik od zapušavanja pora.

 Prirodni lekovi za urasle dlake

Za skoro svaki problem postoji i neko rešenje koje nam dolazi iz prirode, pa je tako i sa urastanjem dlaka. Kao prirodni lekovi za urasle dlake koriste se jaja, odnosno njihova membrana, tako da, kada skuvate jaje, odvojte membranu i stavite je na uraslu dlaku. Membrana treba da deluje desetak minuta (prethodno očistite kožu) i dlačica bi nakon nekoliko ovakvih tretmana trebalo da izbije na površinu. 

Šećer je takođe dobar saveznik, i to u kombinaciji sa maslinovim uljem. Šolja šećera pomeša se sa pola šolje maslinovog ulja, čime dobijate piling, a koristite ga do dva puta dnevno. Ovim ćete ukloniti mrtve ćelije i omogućiti dlačici da izbije iznad površine kože.

Tu je, naravno, i soda bikarbona, koja je nezaobilazni prirodni lek, a kod uraslih dlaka deluje protivupalno, tako da slobodno možete nanositi manju količinu sode poput pilinga na upaljenu regiju, pomešati je sa vodom, a potom ostaviti da odstoji nekoliko minuta i ukloniti. Ovaj tretman možete primenjivati koliko god puta dnevno imate priliku.

Aspirin je takođe efikasan jer smanjuje oticanje koje može izazvati urasla dlaka, a kako sadrži salicilnu kiselinu, uklanja i sve mrtve ćelije s kože.

Kod upalnih procesa može pomoći jabukovo sirće ili med, koje ćete nanositi jednom do dva piuta dnevno na upaljenu regiju, a onda nakon desetak minuta isprati.

 Ožiljci od urastanja dlake i njihovo uklanjanje

U nekim slučajevima, kao posledica problema, ostaju ožiljci od urastanja dlake. Nema razloga za preteranu brigu, tu su prirodni melemi koji posvetljuju ožiljke, razne medicinske kreme s istom svrhom, limunov sok koji možete nanositi na ožiljak, zatim kokosovo ulje, sok od paradajza i maslinovo ulje koji su se pokazali dobrim, a na kraju krajeva – dostupni su i brojni laserski tretmani koji uklanjaju sve tipove ožiljaka.

Foto: Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka