Umorni ste svaki dan? Možda bi trebalo da promenite ove navike

Izbor namirnica i te kako može da utiče na kvalitet noćnog sna. Ako ste konstantno umorni i bezvoljni, možda je vreme da porazmislite o svojim prehrambenim navikama.

1. Previše kofeina

Da li ste znali da kofein može da ometa san čak i kada se unosi šest sati pre spavanja? Kofein utiče na adenozin, jedinjenje koje ima sedativno dejstvo. Pored kafe, kofein se nalazi i u bezalkoholnim pićima, energetskim napicima i čokoladi.

2. Obimni obroci

Kremasta pasta ili biftek možda izgledaju primamljivo, posebno ako ništa niste jeli ceo dan, ali obiman obrok pre spavanja može da uzrokuje nadimanje, zbog čega ćete imati poteškoće da utonete u san. Izbegavajte masne obroke za večeru i sačekajte da prođe barem dva sata pre nego što odete u krevet. Takođe, pre spavanja bi trebalo izbegavati i grickalice koje sadrže šećer.

3. Začinjena hrana

Začinjena, jaka hrana, može da dovede do gorušice, izazivajući nelagodnost tokom noći. Izbegavajte čili, kari i druge jake začine. Kako biste izbegli noćna buđenja, savetuje se i izbegavanje visoko kisele hrane i bezalkoholnih napitaka.

4. Alkohol

Ispijanje čaše vina može vam pomoći da zaspite, ali isto tako alkohol može da poremeti san i dovede do dehidratacije rezultirajući glavoboljom.

5. Previše tečnosti

Previše tečnosti u večernjim satima može povećati učestalost mokrenja, zbog čega ćete se češće butiti tokom noći.

6. Prekomerna ili nedovoljna težina

Višak kilograma povećava rizik od apneje tokom spavanja, dok osobe sa nedovoljnom kilažom mogu da dožive poremećaje u snu, poput nesanice.

7. Ograničavanje kalorija tokom dana

Osobe koje sebi ograničavaju unos kalorija tokom dana često jedu neposredno pre odlaska u krevet, što takođe dovodi do poremećaja u spavanju.

 

Foto: Mel Elías on Unsplash 

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka