Trudnoća po nedeljama – od makovog zrna do zrele lubenice

Trudni ste. Verovatno ste srećni, možda i pomalo zbunjeni, pogotovo ako je u pitanju prva trudnoća. Kako biste se lakše pripremili za period koji je pred vama, potrudili smo se da vam predstavimo šta možete da očekujete u svakoj nedelji trudnoće. Naravno, za sve nedoumice i pitanja obratite se ginekologu koji vam vodi trudnoću.

Za početak da razjasnimo nekoliko stvari. Trudnoća traje ukupno 40 nedelja, računajući od datuma početka vaše poslednje menstruacije. Taj period je podeljen u tri faze koje se nazivaju trimestri. Prvi trimestar traje od začeća do 12. nedelje trudnoće, drugi trimestar traje od 13. do 27. nedelje trudnoće i treći trimestar traje od 28. nedelje trudnoće do rođenja deteta. Krenimo redom.

1. nedelja trudnoće 

U prvoj nedelji trudoće vi zapravo niste trudni. Naime, kao što smo napomenuli trudnoća se računa od prvog dana poslednje menstruacije, što znači da je prva nedelja trudnoće u stvari ona kada imate menstruaciju, a začeće će se desiti tek za dve ili tri nedelje, u zavisnosti od dužine ciklusa.

2. nedelja trudnoće

Druga nedelja trudnoće je u stvari nedelja posle menstruacije. Postoji verovatnoća da u ovoj nedelji dođe do začeća jer kreće ovulacija. Faktički, ni u drugoj nedelji trudnoće zapravo niste trudni.

3. nedelja trudnoće

Ovo je nedelja kada ste i zvanično trudni, ali toga verovatno još niste svesni. Začeće se dogodilo pre samo nekoliko dana i većina žena još nema nikakve simptome. U retkim slučajevima mogu se pojaviti rani znakovi trudnoće kao što su implantacijsko krvarenje, mučnina, bolne grudi, a može se desiti i da izostane menstruacija, ako je vaš ciklus kraći od 28 dana.

4. nedelja trudnoće

Ako već niste uradili kućni test za trudnoću, možda razmišljate o tome jer vam je izostala menstruacija. Još je rano za pojavu simptoma trudnoće, ali se mogu javiti grčevi, nadimanje, promene raspoloženja, jutarnja mučnina ili implantacijsko krvarenje. Beba, odnosno embrion, u ovom periodu je manji od makovog zrna i zauzet je naseljavanjem u vašu matericu i pripremom za dalji razvoj.

5. nedelja trudnoće

Do pete nedelje većina žena sazna da su u drugom stanju. Do sada je nivo hCG hormona dovoljno povišen, a i simptomi trudnoće, poput umora, bolnih dojki i mučnine, postaju sve očigledniji. U petoj nedelji i zvanično ulazite u drugi mesec trudnoće. Kad pre? Embrion je u ovoj nedelji veličine semena jabuke.

6. nedelja trudnoće

Sada je pravi trenutak da odete kod lekara kako bi vam potvrdio trudnoću i kako biste vesti, ako želite, saopštili drugima. Ukoliko ste nervozni i nesigurni, ne brinite jer fluktacija hormona čini da se osećate kao da ste u PMS-u. Ovo je još rana trudnoća, a embrion je veličine zrna graška.

7. nedelja trudnoće

Do ove nedelje formirala se pupčana vrpca, koja će u narednim mesecima biti veza između vas i vaše bebe. Beba kroz pupčanu vrpcu prima kiseonik i hranu. Bebino lice polako dobija oblik jer se definišu usta, oči, uši i nozdrve, iako je beba veličine borovnice.

8. nedelja trudnoće

U osmoj nedelji formiraju se prsti na rukama i nogama, a ruke čak mogu da se savijaju u laktovima i zglobovima. Oči počinju da razvijaju pigment koji će odrediti boju. Počinju da se razvijaju i genitalije, ali je još prerano da se vidi da li nosite devojčicu ili dečaka. Beba je veličine maline.

9. nedelja trudnoće

Bebina glava raste i naslonjena je na grudi. Nos može da se vidi iz profila, a koža preko očiju počinje da se oblikuje u kapke. Vaša beba će ove nedelje možda napraviti prve pokrete koje možete da vidite na ultrazvuku, ali još je rano da ih osetite. Ušli ste u treći mesec trudnoće, a beba je sada teška oko tri grama i veličine je maline.

10. nedelja trudnoće

Do desete nedelje formirali su se svi vitalni organi. U ustima se formiraju pupoljci gde će a kasnije izrasti zubi. Ako nosite dečaka, testisi počinju da proizvode testosteron. Od ove nedelje beba prestaje da bude embrion i postaje fetus, a veličine je jagode.

11. nedelja trudnoće

Od ove nedelje vaša beba će brzo rasti. To znači da će i krvni sudovi u placenti rasti kako bi vašoj bebi pružili što više hranljivih sastojaka. Iako se reproduktivni organi takođe ubrzano razvijaju, polni organi kod dečaka i devojčica izgledaju vrlo slično u ovom periodu. Beba je sada veličine limete.

12. nedelja trudnoće

Stigli ste do kraja prvog tromesečja. Što znači da će se vaši hormoni sada malo „smiriti“. Bebin mozak nastavlja da se razvija i počinju da se stvaraju sitni nokti na rukama i nogama. Bubrezi vaše bebe sada funkcionišu i nakon što beba proguta plodovu vodu izbaciće je iz tela u obliku urina. Beba je u ovoj nedelji veličine šljive.

13. nedelja trudnoće

Dobro došli u drugi trimestar. Posteljica se razvila i obezbeđuje bebi sve što joj je potrebno. Posteljica (placenta) takođe stvara progesteron i estrogen, hormone koji pomažu u održavanju trudnoće. Do sada su se bebini kapci spojili kako bi zaštitili oči koje se razvijaju. Ove nedelje beba bi mogla da stavi palac u usta iako joj mišići još nisu u potpunosti razvijeni. Beba je sada veličine limuna.

14. nedelja trudnoće

Ukoliko ste imali mučnine ili druge neprijatnosti tokom prvog trimestra, sada bi trebalo da se osećate energičnije i da počnete da uživate u drugom stanju. Do sada su se na bebinom licu razvile fine dlačice koje se nazivaju lanugo dlačice. One će uskoro prekriti celo telo vaše bebe, da bi pred porođaj opale. Do sada su se polni organi razvili mada je teško sa sigurnošću utvrditi pol na ultrazvuku. Beba je veličine breskve.

15. nedelja trudnoće

Ušli ste u četvrti mesec trudnoće. Koža vaše bebe je tanka i prozirna i kroz nju se mogu videti krvni sudovi. Dlake se razvijaju na glavi pa tako rastu kosa i obrve. Nastavlja se razvoj mišića i vaša beba se verovatno gotovo neprestano mrda i okreće jer još uvek ima dovoljno mesta za to. Beba je sada veličine pomorandže.

16. nedelja trudnoće

Beba sada može da čuje vaš glas zato joj pričajte kad god ste u prilici. Sada je dovoljno ojačala i da može da drži glavu uspravno, mišići lica su se razvili i beba sada može da se mrštii i pravi grimase. U ovoj nedelji mogli biste da osetite prve pokrete bebe, iako možda toga nećete biti svesni. Beba je veličine avokada.

17. nedelja trudnoće

Posteljica nastavlja da raste kako bi zadovoljila sve potrebe fetusa. Ukoliko niste radili prenatalni test na početku trudnoće, uskoro biste mogli da saznate pol bebe na ultrazvuku. Iako se osećate dobro, setite se da ste ipak u drugom stanju i nemojte previše da se forsirate i umarate. Beba je veličine nara.

18. nedelja trudnoće

Uši postaju vidljive i formiraju se na onom položaju gde će i da ostanu (do sada su bile pri dnu glave). Razvijaju se koščice srednjeg uva i nervni završeci u mozgu pa će beba, osim vašeg glasa, moći da čuje i otkucaje vašeg srca. Možda će postati nemirnija kada čuje preglasne zvukove. Oči takođe nastavljaju svoj razvoj i sada se nalaze napred, a ne sa strane. Mrežnjače mogu da registruju svetlost baterijske lampe ako je držite uperenu u stomak. Kosti fetusa postaju čvršće. Sada vam se stomak već vidi i ne bi trebalo da spavate na njemu. Najbolji položaj za spavanje u trudnoći je na levom boku. Beba je veličine artičoke.

19. nedelja trudnoće

Vaša beba je sada prekrivena belom supstancom koja se naziva verniks (vernix caseosa) i ima funkciju zaštitnog sloja. Prerano rođena deca mogu biti prekrivena ovom sirastom smesom prilikom porođaja. Ukoliko imate ultrazvučni pregled ove nedelje, ginekolog bi mogao da vam otkrije pol deteta, ako se beba lepo okrene tokom pregleda.

20. nedelja trudnoće

Čestitamo, stigli ste na pola puta i ušli ste u peti mesec trudnoće. Do 20. nedelje trudnoće beba je značajno porasla pa zauzima sve više prostora u vašoj materici. Njen dalji kontinuirani rast nastaviće da vrši pritisak na vašu bešiku, stomak, bubrege i pluća. Nastavlja se rast kose i noktiju. Beba je veličine banane.

21. nedelja trudnoće

Amnionska tečnost, odnosno plodova voda, sada ima drugu svrhu. Creva su dovoljno razvijena da mogu apsorbovati male količine šećera iz plodove vode koju vaša beba proguta. Ipak, i dalje se beba prvenstveno hrani preko posteljice. Do sada su jetra i slezina bile zaslužene za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, ali sada je i koštana srž dovoljno razvijena da tome doprinese. Do kraja trudnoće, koštana srž će potpuno preuzeti ovu ulogu – slezina će prestati da proizvodi krvne ćelije do 30. nedelje, a jetra nekoliko nedelja pre porođaja.

22. nedelja trudnoće

Čula se svakodnevno razvijaju, te fetus sada može da oseti i dodir. Nemojte se iznenaditi ako na ultrazvuku vidite kako vaša beba sisa palac. Reproduktivni sistem takođe se razvija – kod dečaka su testisi počeli da se spuštaju sa stomaka, a kod devojčica je razvijena vagina, a materica i jajnici su na svome mestu. Beba je sada veličine kokosa.

23. nedelja trudnoće

Iako je beba počela da dobija masne naslage, i nastaviće da ih dobija sve više, koža i dalje „visi“ i izgleda naborano. Fetus redovno „vežba“ mišiće pomerajući noge i ruke pa možete da osetite snažnije pokrete. Beba je sada veličine grejpfruta.

24. nedelja trudnoće

S obzirom na to da je do sada potpuno razvijeno unutrašnje uvo, koje kontroliše ravnotežu, beba će možda moći da oseti kada je okrenuta naopako dok, još uvek, ima mesta da se okreće. Sada je teška oko pola kilograma,  a vi ste ušli u šesti mesec trudnoće.

25. nedelja trudnoće

Možda ćete primetiti da vaša beba ima periode „zatišja“ i „bure“, odnosno da ponekad spava. Aktivnost bebe lakše ćete uočiti kada mirujete. Sluh se razvija pa beba sada jasno čuje vaš glas, koji će znati da prepozna i kad se rodi. Beba je veličine karfiola u ovoj nedelji.

26. nedelja trudnoće

Oči vaše bebe su do sada bile zatvorene, ali uskoro će ih otvoriti i početi da trepće. Trepavice počinju da rastu, a beba će u narednim nedeljama kontinuirano dobijati dodatne kilograme, sve do rođenja. Iako još niste upoznali svoju bebu, ona bi u ovom periodu mogla da vam remeti san, pamćenje i zadaje glavobolju.

27. nedelja trudnoće

Ulazimo u završnu fazu – dobro došli u treće i poslednje tromesečje trudnoće. Ukoliko ste na ultrazvuku uspeli da vidite lice bebe, ona sada izgleda baš onako kakva će biti kad se rodi, samo je mršavija i sitnija. Pluća i jetra još nisu u potpunosti sazreli, ali u slučaju da dođe do prevremenog porođaja vaša beba bi imala dobre šanse da preživi. Beba sada može da raspoznaje i tatin glas, ali zvuk može biti prigušen jer su uši i dalje prekrivene verniksom, zaštitnim slojem koji štiti bebinu kožu. Beba je sada veličine glavice zelene salate i teška je oko jednog kilograma.

28. nedelja trudnoće

Dobro došli u sedmi mesec trudnoće. Pri sledećem susretu sa ginekologom lekar vam može reći da li se beba pravilno namestila, odnosno da li je okrenuta glavom na dole. Ukoliko to nije slučaj, lekar vam može savetovati porođaj carskim rezom. Ipak, iako ima sve manje mesta u materici, ostaje još dva meseca da beba promeni svoj položaj. Do sada ste se verovatno već suočili sa nedostatkom sna. Ako ne možete da spavate, radite nešto što vas opušta. Na primer čitajte knjigu. Beba je sada veličine patlidžana.

29. nedelja trudnoće

Vaša beba je i dalje aktivna. One blage lepršave pokrete uskoro će zameniti jaki udarci koji vas na sekunde mogu ostaviti bez daha. Ako primetite smanjenje broja udaraca počnite da ih brojite. Trebalo bi da osetite barem deset udaraca u dva sata. Ukoliko to nije slučaj, obratite se lekaru.

30. nedelja trudnoće

Zahvaljujući masnoćama koje kontinutirano dobija, vaša beba se goji i koža se polako zateže. Masne naslage učiniće da beba ne izgleda naborano kada se rodi, a služe i da ugreju bebu nakon rođenja. Da bi se pripremila za „spoljni svet“, beba će oponašati pokrete disanja pomeranjem dijafragme pa se može desiti i da štuca, što ćete vi osetiti kao ritmičke pokrete. Beba je u 30. nedelji veličine veće tikvice.

31. nedelja trudnoće

Vaša beba u toku dana piški nekoliko puta dnevno. Urin se ispušta u plodovu vodu, koju beba takođe i guta. Previše plodove vode (polihidramnion) može da ukazuje to da beba ne guta normalno ili da postoji gastrointerstinalna opstrukcija. Manjak plodove vode (oligohidramnion) može značiti da beba ne piški pravilno, što može ukazivati na probleme sa bubrezima ili mokraćnim putevima. Zbog toga ginekolog meri nivo amnionske tečnosti na rutinskom pregledu.

32. nedelja trudnoće

Sada su dlake na bebinoj glavi (kosa, trepavice, obrve) već očigledni. Lanugo dlačice počinju da opadaju, mada neke mogu ostati na ramenima i leđima i kada se beba rodi. Vi se polako ali sigurno približavate kraju ovog putovanja i sada ste zvanično u osmom mesecu trudnoće. Sada je vreme za razmišljanje o opremanju sobe i kutka za novog člana porodice, kao i kofera sa stvarima neophodnim za porodilište. Beba je sada veličine glavice kupusa, odnosno teška je 1500 – 1800 grama, ali to je sve individualno.

33. nedelja trudnoće

Vaše dete već uveliko može da čuje, ali i da donekle vidi. Oči mogu da detektuju svetlost, a zenice da se sužavaju ili proširuju kao odgovor na nju. Beba spava veći deo vremena, a masne naslage sada će ubrzano krenuti da se gomilaju što znači da će vaša beba, ali i vi dobiti na kilaži.

34. nedelja trudnoće

Budući da su potrebe vaše bebe za kalcijumom (kako bi kosti očvrsnule) u porastu, trudite se da unosite dovoljno ovog minerala putem hrane. Namirnice koje sadrže kalcijum su mleko i drugi mlečni proizvodi, tofu, brokoli itd. Beba je veličine dinje i teži oko 2 – 2,3 kilograma.

35. nedelja trudnoće

Od ove nedelje trebalo bi da dobijate od 200 do čak 350 grama nedeljno. Odnosno, vaša beba će dobijati na kilaži. Vernik (sirasta tečnost koja štiti bebinu kožu) postaje gušći dok lanugo dlačice u potpunosti nestaju. Kako beba raste, ima sve manje mesta u materici pa su joj i pokreti ograničeni. Beba je sada veličine ananasa.

36. nedelja trudnoće

Čestitamo, stigli ste do poslednjeg meseca trudnoće! Kosti lobanje vaše bebe mogu da se pomeraju i preklapaju jedna preko druge kako bi beba lakše prošla kroz porođajni kanal. Nemojte se iznenaditi ako vaša beba bude imala šiljat oblik glave kad se rodi, posle nekoliko sati ili dana glava će se vratiti u zaobljeni oblik.

37. nedelja trudnoće

Do sada je beba razvila dovoljnu koordinaciju pokreta da može da hvata prstima. Ako vam je stomak izložen jakoj svetlosti, beba će se okrenuti prema njoj. Većina budućih majki dobija želju za velikim sređivanjem kuće, ormara, bebine sobe… To se naziva „gnežđenje“.

38. nedelja trudnoće

Beba je sada dostigla kilažu oko tri kilograma. Masti se i dalje talože, ali je rast sada malo sporiji. S obzirom na to da beba sisa i guta plodovu vodu, otpadne materije, poput mrtvih ćelija kože i lanugo dlačica, nakupljaju se u crevima i stvaraju mekonijum – prvu stolicu koja će biti zelenkasto-crne boje. Ako nosite dečaka, testisi su se spustili u skrotum, a ako nosite devojčicu usnice su sada potpuno razvijene. Ukoliko se porodite u ovoj nedelji, smatra se da je beba rođena u terminu.

39. nedelja trudnoće

Nestrpljenje kada ćete konačno da ugledate svoje čedo je sve veće, a dani se čine sve dužim i dužim. Ne brinite, uskoro ćete držati svoju bebu u naručju. Većina verniksa do sada je nestala, kao i lanugo. Vaše telo kroz posteljicu snabdeva bebu antitelima koja će štititi bebin imunitet do prvih godinu dana života. Beba ja sada teška 3 – 3,3 kilograma.

40. nedelja trudnoće

Posle meseci i meseci iščekivanja vaša beba je konačno tu. Ako još nije, biće vrlo uskoro. Ako ste se porodili prirodnim putem, glava novorođenčeta može izgledati deformisano zbog prolaska kroz porođajni kanal i biti prekrivena verniksom i krvlju, ali sve će doći na svoje mesto za nekoliko sati. Bebina koža može da ima crvene tačkice, sve je to normalna pojava. Ukoliko se još niste porodili, poslednja nedelja može da bude mentalno izuzetno naporna zbog iščekivanja porođaja. Prosečna dužina novorođenčeta je 50 cm, a težina oko 3,5 kilograma.

 

Foto: Omar Lopez on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka