Translpantacija kose

 

U jednu od boljki savremenog doba zasigurno spada i gubitak kose, koji sve više pogađa i mlade žene i muškarce. Osim što zahteva preciznu dijagnostiku i lečenje, gubitak kose znatno urušava samopouzdanje, tako da se beleže i brojne psihičke tegobe kod ljudi koji se suočavaju s ovim problemom. Uobičajeno je da tokom dana izgubimo i do sto vlasi kose, ali kada ovaj gubitak postane intenzivniji, kada dođe do proređivanja, stvaranja pečata na glavi i do potpunog gubitka kose u nekim regijama, mora se posegnuti za efikasnim rešenjem.

Transplantacija kose je jedino trajno rešenje kada je u pitanju njeno opadanje, a ova oblast medicine se konstantno razvija i daje nove metode. Postoje brojni tretmani koji utiču na regeneraciju temena i folikula dlaka, ali transplantacija se do sada pokazala kao najefikasnija i najdugoročnija procedura, naročito pogodna za one sa težim oblicima opadanja kose i ćelavošću.

Kako se vrši procedura?

Transplantacija kose je mikohriruška, minimalno invazivna metoda pri kojoj se premeštaju folikuli dlaka sa tzv. donor regije u regiju bez kose (ili na mestima gde je proređena), uz lokalnu anesteziju. Pre početka procedure precizno se određuju davajuće – donor regije, koje predstavljaju zone u kojima su folikuli kose dugotrajni i gde kosa ne opada bez obzira na gubitak kose sa drugih regija. Uglavnom se radi o potiljku i bočnim delovima glave. Sama procedura se vrši u lokalnoj anesteziji, a ume da potraje i do osam sati, u zavisnosti od veličine regije na koju se kosa presađuje. S tim u vezi, tokom jedne procedure se obično presađuje od 1500 do 3000 folikula dlake, što znači da će,  ako je stepen ćelavosti veći, biti potrebno uraditi još jednu proceduru transplantacije.

Postoji nekoliko metoda transplantacije, a među najzastupljenijima su metoda pojedinačnog presađivanja folikula  FUE (Follicule Unit Extraction), uz AHT (Advance Hair Transplatation) koja postaje sve popularnija.

FUE tehnika podrazumeva uzimanje grafta (transplantata), odnosno folikule i presađivanje na željenu regiju. Dlake ne rastu pojedinačno, kako smo verovatno mislili, nego iz folikularnih jedinica koje sadrže jednu ili više dlaka, a uz to i mali mišić, krvne sudove i masno tkivo, i to je ono što zapravo čini proces presađivanja kose. Uzimanje folikularnih jedinica danas se vrši automatizovano, u nekim slučajevima i ručno, u zavisnosti od individualnog problema i stručnjaka koji vrši proceduru. Svaka folikularna jedinica se pažljivo, pod određenim uglom, mikrohirurškim nožem odvaja od ostatka kože, potom se odvaja i stavlja u rastvor u kojem stoji do transplantacije. Velika prednost ove tehnike je u tome što nema ožijaka na davajućujoj regiji glave.

Samo presađivanje odvija se prema pravilnom rasporedu kako bi kosa izgledala što prirodnije nakon zahvata, a vrši se pojedinačnim ubacivanjem svakog grafta u prethondo napravljene rupice. Ni na jednoj regiji ne ostaje ožiljak, nema šavova, a rupice koje su vidljive nakon procedure zarastaju u roku od jednog dana. Ovom tehnikom  mogu se tretirati i brada, vrat, grudi, stomak i leđa.

AHT tehnika važi za revolucionaran način presađivanja kose, a izdvaja se od drugih metoda po tome što koristi drugačiju opremu i elemente koji dodatno stimulišu pojedinačni folikul dlake i na taj način povećavaju procenat uspešnosti same procedure. Iako veoma slična FUE metodi, ovaj tretman se odlikuje nešto višom cenom usled drugačijeg pristupa. Reč je o ATP-V bioelementu koji omogućava da folikul opstane nakon mesec dana. Naime, kod standardnih metoda presađivanja kose, folikul može da doživi tzv. šok, što izaziva lomljenje dlake i njen oporavak i ponovni rast. Tome u prilog ide i činjenica da je kod primene AHT-a folikul dlake van tela samo nekoliko sekundi, dok se kod drugih procedura izdvaja i do 8 sati. Ovom metodom se postiže i prirodniji rezultat, a oporavak, kao i u prethodnom slučaju, praktično ne postoji, dok je celokupna procedura, zbog primene drugačijeg alata još manje invazivna nego FUE tehnika.

Kada ćete videti potpun efekat?

Vaša nova kosa moraće da sačeka period od otprilike tri meseca jer postoji mogućnost da nisu svi folikuli opstali, što je sasvim uobičajena pojava. Bujna kosa pojaviće se verovatno nakon godinu dana od same procedure i, što je najvažnije, izgledaće potpuno prirodno, dok su presađeni folikuli otporni na opadanje. U nekim slučajevima, može se desiti da je potrebno ponoviti proceduru.

Da li je ovo tretman za vas?

Najpre, morate utvrditi uzrok opadanja kose, koji su više nego brojni i koji ne moraju ostaviti trajne posledice. Postoji mnogo načina da oporavite svoje teme i pospešite rast nove kose, poput PRP tretmana glave, aktivnih losiona, suplemenata i slično. Međutim, ako se radi o trajnom gubitku na pojedinim regijama glave, što je naročito izraženo kod muškaraca, transplantacija je sigurno rešenje koje će vas zauvek rešiti problema gubitka kose.

Transplantacija kose je prilično složen proces koji zahteva, na prvom mestu, pravog i proverenog stručnjaka. Iako je donedavno vladalo veliko interesovanje za brojne inostrane klinike (pre svega u Turskoj) koje su pružale kompletnu uslugu trasnporta i transplantacije, sada u Srbiji postoji zavidan broj renomiranih klinika specijalizovanih isključivo za ovu vrstu tretmana, što ostavlja opcije da dobro raspitate kome ćete ukazati poverenje. Osim toga, morate imati rezervu u pogledu očekivanja jer kvalitet postojeće kose umnogome određuje i kvalitet nove kose, dok će brzina i uspeh prve procedure zavisiti i od toga kojeg je obima vaša donorska regija. Kontraindikacije za transplantaciju kose su maligna oboljenja, dijabetes, akutni zapaljenski procesi i veći hormonski poremećaj.

 

 

Foto: Freepik

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka