Touchscreen uređaji izazivaju nesanicu kod dece

Nova studija pokazala je da, što više vremena deca provode koristeći uređaje sa ekranima osetljivim na dodir, to je veća verovatnoća da će imati probleme sa spavanjem.

Ako vaše dete ima poteškoće da utone u san, razmislite o tome da li previše vremena tokom dana provodi pred ekranom. Tačnije, koristeći touchsrceen telefone ili tablete.

U studiji koja je sprovedena u Londonu istraživači su ispitali više od 700 roditelja o svakodnevnoj upotrebi touchscreen ekrana i načinu spavanja dece. Zaključak je da mališani koji su koristili ove uređaje su manje spavali tokom noći.

Pročitajte i: Najčešći razlozi zbog kojih dete neće da spava

Spavanje je važno za kognitivni razvoj, posebno u prvim godinama života. Ipak, 75 odsto mališana starosti između šest meseci i tri godine koristilo je ekran osetljiv na dodir svakodnevno, a za svaki dodatni sat upotrebe, deca su spavala gotovo 16 minuta manje svakog dana.

Ovi rezultati ukazuju na to da su popularnost i pristupačnost ovakvih ekrana dovela do visokog nivoa upotrebe od strane dece, a to je povezano sa smanjenim spavanjem„, objasnio je autor studije dr Tim Smit za portal Parents.

Zanimljivo je, dodaje dr Smit, da su ranije studije pokazale da je povećana aktivna upotreba ekrana osetljivog na dodir – pomeranje iliti skrolovanje, umesto pasivnog gledanja video snimaka – zapravo dovela do toga da neke bebe ranije razviju finu motoriku.

Pre nego što u potpunisti ograničite upotrebu touchscreen telefona, trebalo bi dobro da razmislimo o tome na koji način možemo iskoristiti ovu modernu tehnologiju, tako da izvučemo maksimalne benefite, a negativne posledice svedemo na minimum„, zaključuje dr Smit.

 

Foto: Jessica Lewis from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka