Toaletni parfem i toaletna voda – u čemu je ključna razlika?

Sigurno ste se do sada susretali sa izrazima parfum, eau de parfum, eau de toilette i eau de cologne, ali da li ste se ikada zapitali šta oni znače? Isti miris često možete da pronađete u više varijanti, a osim cene razlika je i u trajnosti te postotku mirisnog koncentrata.

Parfum je najkoncentriranija verzija mirisa koja sadrži od 20 do 40 odsto esencije. Za razliku od ostalih verzija, parfem je uljani ne vodenast i na koži ostaje od šest do osam sati iako je moguće da vas miris parfema prati ceo dan.

Eau de Parfum odnosno parfemska vodica ima nešto manji udeo esencije, od 10 do 20 odsto. Esencija je razblažena vodom ili alkoholom, a zbog toga je i sama trajnost mirisa nešto kraća, oko četiri do pet sati. Ovo je ujedno i najpopularnija verzija mirisa koju možemo pronaći među skupljim brendovima.

Pročitajte i: Kako da parfem traje duže

Eau de Toilette sadrži znatno više alkohola, a koncentracija esencije je tek 8 do 10% što ne znači da toaletne vodice nisu dobar izbor. U pravilu im je trajnost dva do tri sata, no postoje mnogi poznati parfemi koji pokazuju da može trajati i znatno duže.

Eau de Cologne odnosno kolonjska vodica ima najmanji postotak esencije, svega 3 – 5 odsto. U celom svetu se naziv kolonjska vodica koristi da označi razblaženu verziju mirisa, dok se u Americi isti naziv uglavnom koristi za muške mirise. Na koži miris kolonjske vodice traje oko dva sata.

 

Foto: Ulysse Pointcheval on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka