Blago u bočici: prednosti korišćenja termalne vode za negu kože

Jedan od onih beauty proizvoda o kojima često slušamo, ali nismo u potpunosti sigurni zašto nam je potreban, svakako je i termalna voda koja se nalazi u redovima velikih dermokozmetičkih kuća i odlikuje se nižom cenom u odnosu na druge proizvode iz njihovih linija. Toplo vreme pred nama je pravi trenutak da se upoznamo sa svim benefitima ovih proizvoda i da ih uvrstimo u svoju rutinu, kako kućnu, tako i onu van kuće.

Poreklo?

Kako joj samo ime kaže, termalna voda dolazi iz lekovitih izvora, što znači da je obogaćena sastojcima kojih nema u vodi koju svakodnevno koristimo za piće i higijenu. Termalni izvori odlikuju se vodom koja je za najmanje 8,3 Celzijusa toplija od okolne temperature vazduha, a pored toga prelazi put iz velikih dubina do površine zemlje, te usput prima u sebe najrazličitije minerale, što je čini blagotvornom za organizam. U zavisnosti od toga iz kojeg izvora potiču, razlikuje se i sastav termalnih voda, ali su svakako najčešće u pitanju minerali i oligoelementi. Voda ovakvog porekla je bakteriološki čista, te hipoalergena, tako da je pogodna za najrazličitije načine upotrebe.

Za šta se koristi?

Kada se govori o upotrebi termalne vode, najpopularnija je kao prva pomoć za osvežavanje lica jer pruža instant hidrataciju, kao i zaštitu od negativnih uticaja iz spoljašnje sredine. S tim u vezi, veoma je aktuelno korišćenje termalnih voda u kozmetologiji, gde se potencira kako njeno samostalno korišćenje, tako i ono u vidu dodatka različitim proizvodima poput krema, maski i seruma. Međutim, s obzirom na protivupalno dejstvo, može se koristiti i kao umirujuće sredstvo nakon brijanja na pojedinim delovima tela, ali i za negovanje rana, posekotina, osipa, opekotina, ujeda, reakcija na tretmane i drugih neprijatnih pojava na koži. Zahvaljujući solima i mineralima koje sadrži, može se koristiti bez bojazni od negativnih reakcija.

Kada krenu vreli dani, toliko puta nam zatreba brzinsko osveženje dok stojimo na vrelom asfaltu ili čak ležimo na plaži – a termalna voda istog momenta donosi lagano olakšanje od vrućina. Pritom, uopšte ne morate brinuti zbog količine i učestalosti nanošenja, što termalnu vodu izdvaja kao jedan od retkih proizvoda sa kojima ne možete preterati tokom dana.

Kao jedan od koraka nege u dnevnoj rutini, termalna voda može se koristiti nakon čišćenja lica, kao baza za sve druge postupke koji slede. U tom slučaju, dobićete hidriranu kožu u roku od samo nekoliko trenutaka i pripremiti je za naredne proizvode, što termalnu vodu čini bliskom toniku za lice čija uloga je upravo da pripremi kožu za dalju negu. S obzirom na to da ima drugačija hemijska svojstva od vode koju svakodnevno koristimo, termalna voda u dodiru s kožom lica neutrališe tzv. tvrdoću vode, pa i sve loše uticaje koji mogu biti njena posledica. A, ako ste mislili da se ovakav proizvod ne može nanositi ukoliko ste našminkani– upravo je obrnuto jer zbog soli i minerala koje sadrži daje glow efekat vašoj koži, dok sa druge strane, s obzirom na to da sporije isparava, može poslužiti i za setovanje šminke, kako bi se duže zadržala na licu. Ukoliko ste skeptični prema ovakvoj primeni koja sledi nakon šminkanja, možete isprobati i nešto drugačiji metod – a to je da termalnom vodom naprskate sunđer kojim nanosite puder ili neku drugu podlogu na lice. Efekat će biti vidljiv odmah, a vi ste dobili savršenu podlogu i prajmer za šminku.

Za one sa osetljivom kožom, pak, ovaj proizvod je pravi spas. Alergijske reakcije (npr. na sunce) i slični osipi na koži, svrab nakon ujeda insekata, opekotine, iritacije nakon brijanja i depilacije, ali i neke ozbiljnije tegobe izazvane različitim stanjima kože, mogu biti uspešno tretirani termalnom vodom koja pruža trenutno olakšanje i ima lekoviti efekat. Osim toga, iritacije koje dolaze kao posledica znojenja usled povišenih temperatura ili nakon treninga uspešno mogu biti sanirane korišćenjem termalne vode čim se osete prvi njihovi znakovi, kao što su svrab ili peckanje.  Zahvaljujući umirujućim dejstvima, ovaj proizvod je u pravom smislu prva pomoć u navedenim situacijama.

SOS u vašoj tašni

Termalne vode dolaze mahom u spreju i u različitim mililitražama, zbog čega su veoma praktične za korišćenje i mogu stati u svaku tašnu. Sve što je potrebno, jeste da naprskate termalnu vodu na određeni deo tela, nakon čega će je koža brzo upiti. Nije potrebno ispirati je, no ukoliko se dogodi da osetite da ste naneli previše proizvoda, možete višak ukloniti maramicom ili tuferom.

Kome je namenjena?

Termalna voda pogoduje svim tipovima kože, i muškarcima, i ženama. Glavni adut ovih proizvoda je u širokim mogućnostima primene, pa i u onim slučajevima u kojima nije preporučljivo koristiti bilo kakve proizvode, što se dešava neposredno nakon agresivnijih kozmetičkih tretmana. Pored toga, oni koji muku muče sa suvoćom i perutanjem lica, bilo da je uzrokovana toplotom, hladnim ili suvim vazduhom, ili nekim drugim faktorom, ceniće ovaj proizvod zbog instant dejstva, ali i hidrirajućeg efekta na duže staze.

Kako da odaberete pravi proizvod?

Termalne vode, kao što smo već napomenuli, imaju manje-više sličan sastav i dejstvo, tako da je jedino važno da se odlučite za proveren, dermatološki testiran proizvod, odnosno za onaj koji dolazi iz redova dermokozmetičkih kuća za koje znamo da nas nikad neće izneveriti u pogledu kvaliteta. Neke od najpopularnijih termalnih voda nalaze se u ambalažama Uriage, Avene, Vichy, La Roche Posay linija, a kao i mnogi drugi njihovi proizvodi, slobodno mogu biti korišćeni i za potrebe dece i novorođenčadi, dok su potpuno bezbedni i za trudnice i dojilje. Termalna voda zapravo čini bazu većine proizvoda iz linija pomenutih brendova, pa vidimo da ima multifunkcionalno negujuće dejsvo koje se odlično uklapa sa aktivnim sastojcima namenjenim za targetiranje najrazličitijih problema na koži.

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka