Koje su to teme o kojima majke ne žele da razgovaraju (a trebalo bi)

Seks, inkontinencija i emocije su na vrhu liste tema o kojima majke mrze da pričaju, sudeći prema istraživanju kompanije Maltesers, u kojem je učestvovalo 1500 majki.

Ovo istraživanje urađeno je u saradnji sa aktivistkinjom za mentalno zdravlje Ešli Džejms, u sklopu kampanje na društvenim mrežama #TheMassiveOvershare, a u cilju očuvanja mentalnog zdravlja majki.

Rezultati su pokazali da četvrtina majki ne želi da opterećuje druge svojim nedaćama, dok se voše od trećine plaši da će svoje prijatelje „udaviti“ pričama o porođaju i pritisku da budu dobra majka.

Zabrinjavajući podatak je da skoro polovina majki (47%) odlučuje da ne govori o emocionalnoj strani majčinstva – skrivajući od drugih kako se zaista osećaju i da im je neophodna veća podrška.

Kako bi izbegle neprijatne razgovore, majke se radije upuštaju u „sigurnije“ teme poput praznika, televizijskog programa, tračeva ili planova za vikend.

Kao novopečena mama i sama razumem složenost i spektar osećanja koje roditeljstvo donosi. Mnogo je smeha i suza, ali oni ne dolaze samo od vaše bebe. Bilo da se radi o sopstvenim iskustvima ili iskustvima naših prijatelja, braće i sestara ili partnera, znamo da se o problemima mentalnog zdravlja mama retko govori i često je ova tema tabu. Ali realnost je takva da je teško biti mama i sigurno ne pomažu savršene fotografije koje svakodnevno gledamo na mrežama. Žalosno je što rezultati ankete ne otkrivaju ništa novo„, rekla je Ešli Džejms za Mirror.

Evo što je anketa otkrila:

Teme o kojima je mamama neprijatno da razgovaraju:

1. Seks (32%)
2. Urinarna inkontinencija (20%)
3. Grudi i curenje mleka (13%)
4. Činjenica da im je potrebna veća podrška (13%)
5. Emocije (12%)
6. Osećaj preopterećenosti i slomljenosti (10%)
7. Osećaj da ih niko ne vidi i ne čuje (10%)
8. Strije (9%)
9. Porođaj (8%)
10. Dojenje (8%)

Teme o kojima majke žele da govore:

1. Praznici (29%)
2. TV program (24%)
3. Tračevi o ljudima koje poznaju (23%)
4. Planovi za vikend (21%)
5. Šoping sniženja (21%)
6. Planovi za budućnost (18%)
7. Filmovi (17%)
8. Odeća (14%)
9. Priče o tome koliko im je život zauzet (14%)
10. Partneri (13%)

 

Foto: Jenna Norman / Unsplash 

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka