Ove rečenice ne izgovarajte svom partneru pred detetom

Deca upijaju više nego što mislite. Čuju čak i one stvari koje izgovaramo tiho, između sebe. Takođe, mogu da primete naš bes i prepoznaju nesuglasice između partnera, čak i kada to pokušavamo da sakrijemo.

Ne zaboravite još jednu važnu stvar: deca se osećaju sigurnije ako su njihovi roditelji srećni i ako se međusobno dobro slažu. Zato je bitno da shvatite da ponašanje roditelja može ostaviti trajne posledice na decu.

Naime, neke stvari se mogu izgovoriti u trenucima besa i nesuglasica, ali dečiji mozak koji prolazi kroz emocionalni razvoj može dati preveliku važnost onome što čuje i nositi to sa sobom do kraja života.

Roditelji nikada ne bi trebalo da se svađaju pred decom, ali ako do toga ipak dođe, ovih šest rečenica ne izgovarajte svom partneru:

Ti si loš roditelj. Ako dete to čuje, verovatno će podržati jednog roditelja i nesvesno promeniti svoje mišljenje o drugom. To, dakle, može da ima trajni negativni uticaj na detetov odnos s jednim roditeljem – ili onim koji je to rekao ili onim za koga je rečeno.

Takođe, zbog toga će se i vaš partner osećati neprijatno. Zapitajte se kako biste se vi osećali kad bi vam to neko rekao.

Ta garderoba ti ne pristaje. Iz ove naizgled jednostavne rečenice dete može pročitati mržnju i netrpeljivost. Osim toga, može se shvatiti kao ponižavanje partnera, što bi opet moglo da dovede do toga da dete zauzme stranu jednog roditelja ili da se i ono prema njemu ponaša na isti način. Kada deca vide da je jedan roditelj preterano kritičan prema drugom, može se desiti da pomisle da je u redu da ga i oni kritikuju.

Ti si kriv/kriva. Deca na roditelje treba da gledaju kao tim koji radi zajedno. Ako se roditelji ne slažu oko metoda vaspitanja, deca će to primetiti i verovatno iskoristiti u svoju korist.

Ne možeš ti to da uradiš. Kada čuje ovu rečenicu, dete bi moglo da smanji sopstvene vidike i lako odustaje od svojih ciljeva u životu. To bi ga takođe moglo navesti da pomisli kako jedan roditelj nije sposoban da ostvari sopstvene ciljeve.

Glup/glupa si. Ukoliko dete čuje kako jedan roditelj to govori drugom, možda će zaista početi da misli da je jedan roditelj glup ili beskoristan – čak i ako je to izgovoreno u trenutku besa. Nakon toga dete će da traži dokaze koji će to podržati i dokazati da je drugi roditelj u pravu.

Pročitajte i: Kako razvod utiče na mentalo zdravlje deteta

Ostavljam te. Ukoliko želite razvod ili želite da odete, o tome morate da razgovarate s partnerom, ali ne da to vaša deca čuju. Ako to mališani čuju, njihova reakcija može biti stresna i mogu steći utisak da ih ne volite.

 

Foto: Anna Shvets from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka