Suplementi za bolji san

San je dragocen za naše zdravlje i svi bi trebalo da imamo to na umu. Pogotovo u onim trenucima kada, umesto da legnemo na vreme, „samo još“ da proverimo Facebook i Instagram, pročitamo još jedno poglavlje knjige, pogledamo epizodu omiljenog podkasta ili tv emisije.

Postoje prirodni dodaci ishrani za bolji san, koji ublažavaju nesanu i regulišu vaš ritam spavanja. Naravno, pre nego što se odlučite za uzimanje suplemenata, konsultujte se sa svojim lekarom.

MELATONIN

Nivo hormona melatonina se smanjuje sa godinama, te i ne čudi što stariji ljudi često imaju nekvalitetan i isprekidan san. Uzimanjem suplemenata melatonina ne samo što ćete lakše zaspati nego ćete imati i čvršći san. Melatonin kao dodatak ishrani preporučuje se i onima koji često putuju, odnosno menjaju vremenske zone.

MAGNEZIJUM

Magnezijum je čudesi minera za spavanje, ali i za brojne druge funkcije jer održava unutrašnji sat i čini cirkadijalni ritam stabilnim. Magnezijum, između ostalog, opušta mišiće i reguliše stres, a kod osoba koje imaju manjak magnezija često se dešava da se bude usred noći zbog sindroma „nemirnih nogu“.

Pročitajte i: Ukočenost može ukazivati na nedostatak magnezijuma u telu

GABA

GABA ili gama-aminobuterna kiselina se već nalazi u našem telu i deluje kao neurotransmiter koji blokira signale kako bi smanjio aktivnost nervnog sistema, odnosno smiruje.

Suplementi koji sadrže ovu amino kiselinu preporučuju se za bolji san, a s obzirom na umirujuće dejstvo najbolje je uzimati ih uveče, pre odlaska u krevet.

MATIČNJAK

Matičnjak ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem, smiruje napetost i stres. Lekovita biljka pomaže kod anksioznosti i depresije, olakšava menstrualne grčeve i smanjuje razdražljivost izazvanu PMS-om. Ako su neki od ovih simptoma odgovorni za vašu nesanicu, možda nije na odmet popiti šolju čaja od matičnjaka pre spavanja. Ako vam se ne kuva čaj, nabavite ekstrakt matičnjaka i dodajte čaši vode koju možete popiti u bilo koje doba dana i noći.

JUJUBA

Jujuba je namirnica za koju verovatno nikada niste čuli. Poznata je i kao kineska urma ili čičimak. To je drevno je azijsko voće koje se odomaćilo na Mediteranu. Bogata je vitaminom C, raznovrsnim mineralima, voćnim kiselinama, vlaknima i snažnim antioksidansima – flavonoidima. Osim navedenog, koristi se već dugo kao pomoć za dobar i kvalitetan san.

 

Foto: serjan midili on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka