3 idealne kombinacije suplemenata koje morate uzeti u obzir

U poslednje vreme, posebno poslednjih godinu dana, vitamine, minerale i druge dodatke ishrani uzimamo češće nego inače kako bismo poboljšali imunitet i zdravlje. Od zdravlja kostiju, do bolesti srca, suplementi poput kalcijuma, magnezijuma i vitamina D igraju veoma važnu ulogu u poboljšanju ukupnog zdravlja.

Iako je hrana, poput zelenog lisnatog povrća, ribe, orašastih plodova i mlečnih proizvoda, najbolji izbor esencijalnih vitamina i minerala – nedostatak bilo koje ključne hranljive materije može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Kao što postoje suplementi koje ne bi trebalo uzimati zajedno, tako postoje idealne kombinacije uz koje ćete lakše dostići željeni rezultat.

Vitamin D i magnezijum

Kada se uzmu zajedno mogu učiniti čuda. Magnezijum je važan za naše telo jer apsorbuje vitamin D. Enzimima koji se nalaze u jetri i bubrezima potrebno je više magnezijuma da razgrade vitamin D3, koji reguliše krvni pritisak, jača imunitet, kosti, mišiće i zube. Takođe, magnezijum pomaže kod spazma mišića i ublažava napetost.

Vitamin E i omega-3 masne kiseline

Oba suplementa pomažu kod bolesti srca i drže holesterol pod kontrolom. Omega-3 i vitamin E su dve veoma važne hranljive materije koje, kada se konzumiraju zajedno, mogu smanjiti serumski insulin i rezistenciju na insulin kod ljudi koji pate od bolesti koronarnih arterija. Omega-3 takođe pomaže u smanjenju stresa i poboljšava mentalno zdravlje.

Magnezijm i cink

Magnezijum pomaže telu da reguliše nivo cinka, dok cink osigurava da telo efikasno apsorbuje magnezijum. Cink pomaže i u lakšem varenju hrane, jačanju imunog sistema, sintetizovanju proteina i održavanju kostiju jakim i zdravim. Kombinacija ovih minerala takođe pomaže u poboljšanju sna, oporavku mišića, te poboljšava izgled i kvalitet kože, jača metabolizam i održava ravnotežu elektrolita u organizmu.

 

Foto: Alena Shekhovtcova from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka