Koje suplemente ne bi trebalo da uzimate zajedno

Milioni ljudi svakodnevno uzimaju vitamine, minerale i druge suplemente za poboljšanje zdravlja i opšeg stanja, ali uzimanje određenih tableta zajedno može stvoriti opasnu kombinaciju.

Magnezijum i kalcijum

Kad se ovi minerali uzimaju istovremeno, njihova delotvornost se smanjuje. Uzimanje velike količine minerala sa drugim mineralima smanjiće apsorpciju. U osnovi, minerali se nadmeću jedni s drugima i guše jedni druge. Zato bi takve minerale trebalo da uzimate u razmaku od barem dva sata.

Cink i bakar

Među mnogim prednostima cinka visoko na lestvici nalazi se i jačanje imuniteta, ali trebalo bi da znate da cink ometa apsorpciju bakra. Ako morate da uzimate bakar, ali i cink, napravite razmak od minimalno dva sata. Takođe, visoke doze cinka, koje se uzimaju u dužem periodu, mogu da prouzrokuju nedostatak bakra.

Gvožđe i zeleni čaj

Ako mešate gvožđe sa zelenim čajem, crnim čajem ili dodacima na bazi kurkumina, vaše telo neće moći da apsorbuje ovaj mineral.

Pročitajte i: Kako telo reaguje na nedostatak vitamina i minerala

Riblje ulje i ginko

Dodaci ribljeg ulja omega-3 mogu da smanje upalu i poboljšaju raspoloženje, ali kada uzmete ove suplemente sa biljem koje razređuje krv, poput ginka ili belog luka, to može da spreči zgrušavanje i dovede do nekontrolisanog krvarenja.

Vitamini A, D, E i vitamin K

Ako uzimate vitamin K sa drugim vitaminima topivim u mastima, poput A, D ili E, možda ga nećete apsorbovati onoliko koliko biste da ste ih uzimali u različito vreme. Ako uzimate multivitamin – ne brinite, ali ako vam nedostaje vitamin K, uzimajte ga bar dva sata odvojeno od ostalih vitamina topivih u mastima.

Kalijum i kalcijum

I ovi minerali će se nadmetati za apsorpciju u telu. Ako treba da uzimate oba suplementa, obavezno ih razdvojte nekoliko sati.

Kantarion i antidepresivi

Kod lekova koji se uzimaju bez recepta ili na recept, koji mogu loše da utiču na suplemente, potreban je poseban oprez. Na primer, kantarion može da prouzrokuje temperaturu, zbunjenost i teskobu ako se uzima sa antidepresivima.

 

Foto: pina messina on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka