Koliko je zaista korisna suplementacija u ishrani?

Svest o drugačijem kvalitetu hrane koju jedemo danas u odnosu na neka prošla vremena, u značajnoj meri je prokrčila put suplementaciji. Barem jedanput u životu isprobali smo određeni vid ovih dodataka ishrani, a verovatno nikada kao tokom pandemije koronavirusa nismo toliko pažnje obraćali na jačanje imuniteta, unos vitamina, te koristili raznovrsnu suplementaciju kao slamku spasa. Pored toga, ekspanzija fitnes zaljubljenika, koji mnogo vremena provode u teretani, skreće pažnju na značaj sportske suplementacije, a slično je i sa suplementima koji su namenjeni lepšoj i kvalitetnoj kosi i koži. Iako suplementacija priskače u pomoć nadoknađivanjem određenih sastojaka, to ne znači da može da zameni zdravu ishranu i izbalansiran način života. Prelazni periodi i hladniji dani koji su pred nama aktuelizuju priču o dodacima ishrani, no najpre bi trebalo pozabaviti se sastavom, vrstom i preciznijim benefitima koje mogu da nam pruže.

Sastav i dejstvo

Suplemente najčešće možemo naći u vidu praška, tableta, sirupa ili kapsula. Njihov sastav podrazumeva ili koncentrovanu verziju nekog od vitamina i minerala, ili, što je češći slučaj, sintetički dobijen aktivni sastojak. Sintetički dobijeni vitamini i mineralni ne mogu biti efikasni u istoj meri kao što su oni koji se nalaze u hrani (naročito svežoj i organskoj), ali i te kako doprinose jačanju imuniteta, povećanju energije, olakšavanju pojedinih tegoba i slično. S druge strane, u odbranu suplementacije, ni vitamini koji se nalaze u hrani ne mogu zadovoljiti potrebe organizma ukoliko je hrana termički obrađena.

Kada su u pitanju sintetički vitamini i minerali koje nalazimo u većini suplemenata, postoje određene manjkavosti njihove apsorpcije u organizmu. Naime, često vitamini i minerali ne mogu funkcionisati samostalno, odnosno apsorpcija nekog minerala zahteva i pridružen vitamin, tako da bi trebalo obratiti pažnju na to da unos vitamina i minerala bude u tom smislu kompatibilan. Na primer, magnezijum je jedan od češće korišćenih suplemenata, koji zahteva i bor i vitamin D kako bi dao što bolje rezultate. S druge strane, prekomerna konzumacija nekog suplementa može izazvati kontraefekat, pa ili izazvati određene tegobe, ili blokirati apsorpciju drugih vitamina i minerala. To se može dogoditi ukoliko, na primer, koristimo istovremeno kalcijum i magnezijum, te prekomerna suplementacija magnezijumom može dovesti čak i do nedostatka kalcijuma u organizmu.

O sastavu suplementacije govori nam i primer vitamina C, koji je zasigurno jedan od najčešće korišćenih suplemenata u različitim oblicima. U sastav ovih suplemenata zapravo ulazi askorbinska kiselina, uobičajeni sintetički vitamin C, koji se u organizmu pretvara u dehidroaskorbinsku kiselinu, što umanjuje njegovo dejstvo te treba tražiti komplementarne sastojke, poput bioflavonoida koji će pomoći bolju apsorpciju vitamina C. Osim toga, prema nekim mišljenjima, askorbinska kiselina zapravo nije ekvivalent vitaminu C, nego samo jedna njegova komponenta koja ne zadovoljava u potpunosti potrebe organizma za vitaminom C.

U pogledu vitamina B, poznato nam je da se radi o kompleksu vitamina (B1, B2, B7 itd.) koji funkcionišu zajedno, pa ukoliko uzimamo jedan vitamin iz B kompleksa vitamina, isti dobro komunicira sa ostalim vitaminima iz kompleksa. Drugim rečima, izolovani B vitamin iz suplementacije se oslanja na pridružene vitamine B kompleksa.

Naravno, sintetički vitamini i te kako mogu da koriste ukoliko se koriste u preporučenim merama i kombinacijama. Na ovaj način uneti vitamini i minerali lako mogu da dostignu željeni nivo, s obzirom na to da se radi o prečišćenijim supstancama od onih koje dobijamo ishranom.

Benefiti

Kako su dodaci ishrani doživeli ekspanziju poslednjih decenija, za šta su, svakako, zaslužne i marketinške kampanje koje ih maltene izjednačavaju sa lekovima, tako su suplementi postali veoma raznovrsni i brojni, tačnije dolaze od strane različitih domaćih i stranih proizvođača, pa im se i cenovni rang veoma razlikuje. Benefiti koje obećavaju proizvođači možda neće biti ispunjeni u potpunosti, ali je suplementacija u različitim starosnim grupama jako korisna kod pojedinih stanja.

Jačanje imuniteta jedan je od prvih razloga zbog kojih posežemo za suplementima. Vitamin C, vitamin D, cink, selen, astaksantin – samo su neki od elemenata koji rade na jačanju imuniteta. Vitamin C je poznat antioksidans koji ublažava simptome prehlade, pa važi za obavezan sastojak u ishrani tokom jeseni i zime. Vitamin D provereno deluje na jačanje kostiju jer pospešuje apsorpciju kalcijuma i fosfora, međutim, od vremena pandemije upoznali smo ga kao saveznika i u jačanju imuniteta. U periodu kada manjka sunčeve svetlosti, vitamin D je dobro unositi kao dodatak ishrani. Selen je aktivan u borbi protiv bakterija, te štiti ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Astaksantin je manje poznat, ali veoma efikasan sastojak – prirodni antioksidans, koji potiče iz grupe karotenoida, a tvrdi se da je čak 550 puta jači od vitamina E, a 10 puta jači od beta-karotena. Osim što povoljno utiče na imunitet, astaksantin je zaslužan za bolje moždane funkcije, za zdravlje očnog aparata, pa i za održavanje mladolikog izgleda lica, dok je dokazano da ima i antizapaljensko dejstvo.

Suplementacija kod sportista ima veoma važnu ulogu i jedna je od čestih tema rasprava među ljubiteljima fizičkih aktivnosti. Proteini i ugljeni hidrati koji dolaze u različitim oblicima već su odavno postali rutina za mnogobrojne sportiste, uz optimalno doziranje i pravi tajming. Pre svega, za sportiste su neophodne aminokiseline koje će pospešiti apsorpciju proteina, a preporučuje se konzumiranje nakon treninga. Ugljenohidratni i proteinski napici uglavnom se preporučuju nakon treninga kako bi održali izbalansirano stanje u krvi. Pored navedenih, kreatin je takođe jedan od najviše zastupljenih elemenata u sportskoj suplementaciji, a tražen je zbog mogućnosti da pospeši snagu i izdržljivost, a posredno i aktivnost i formiranje mišića. Kreatin se u procentu od čak 98% doprema do mišića, dok ostatak ide u ostale organe te biva izbačen iz organizma u obliku kreatinina.

Trudnice često posežu za folnom kiselinom, gvožđem, vitaminom B6, DHA (dokozaheksaenoinska kiselina – omega 3 masna kiselina). Folna kiselina, koja pripada grupi B vitamina, reguliše važne procese tokom trudnoće, kao što je zatvaranje neuralne cevi, ključne u razvoju mozga i kičmene moždine bebe. Gvožđe je mineral prekopotreban tokom trudnoće, pre svega zbog sposobnosti gvožđa da proizvodi hemoglobin, tj. da uvećava kapacitet potrebne krvi i potpomogne prenos od pluća do bebe. Osim toga, deficit gvožđa često dovodi do anemije u trudnoći. DHA dokazano deluje na pravilan razvoj fetusa, tj. preventivno deluje i smanjuje rizik od preeklampsije, pobačaja ili prevremenog porođaja. Za one trudnice koje pate od mučnina, pomoći će vitamin B6. Pored navedenih, trudnicama su preporučljivi još i kalcijum, vitamin D, tiamin i vitamini C i E.

Suplementi za poboljšanje stanja kože i kose polako postaju sve popularniji na tržištu. Mnogo različitih farmaceutskih kuća nudi dodatke ishrani na bazi vitamina E, B, C, A, potom one na bazi kolagena, biotina, karotenoida, peptida, koji obećavaju kvalitetniju kosu, kožu i nokte.

Za one koji se bore sa viškom kilograma, kao i za sportiste, suplementi mogu pomoći u sagorevanju masti u telu ukoliko se kombinuju sa adekvatnom ishranom i fizičkim aktivnostima. Ovi suplementi razgrađuju masne naslage te sagorevaju osnovne hranljive materije. Osim toga, pojedini dodaci ishrani su namenjeni uklanjanju celulita, radeći na principu čišćenja krvnih sudova i ćelija organizma i aktivirajući masne ćelije koje se potom razgrađuju.

Među studentima, ali i onima čiji posao zahteva veliki oprez i maksimalnu koncentraciju, popularni su suplementi koji pospešuju pamćenje i fokus, a među zastupljenijim sastojcima u ovim dodacima su ginko biloba, omega 3 masne kiseline, citiholin i koenzim Q 10. Ovi suplementi su bazirani na prirodnim sastojcima koji pospešuju prenos impulsa u mozgu, olakšavaju memorisanje informacija i podstiču pamćenje.

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka