Strije – Da li ih je moguće potpuno ukloniti?

Strije su linije koje se pojavljuju na telu, najčešće na stomaku, grudima, bokovima i zadnjici. Nisu bolne, niti štetne, ali nekim ljudima prosto smetaju jer im se ne dopada izgled kože. Strije ne zahtevaju lečenje, neke čak i same nestaju vremenom, sa ili bez tretmana. Međutim, neke ostaju zauvek.

Na izgled strija utiče pre svega uzrok nastanka, tip vaše kože, ali i činjenica koliko dugo ih imate. Žene i osobe blede puti imaju veći rizik od nastanka strija.

Većina strija vremenom počinje da bledi, no ako ne želite da čekate na tržištu postoji mnoštvo krema, melema i medicinskih tretmana koji delimično ili potpuno uklanjaju ovaj estetski problem. 

Kako nastaju?

Strije su posledica istezanja kože i povećanja hormona kortizona u vašem telu. Ovaj hormon prirodno proizvode nadbubrežne žlezde, ali usled prevelike količine kortizona koža može da izgubi elastičnost.

Strije obično nastaju:

U trudnoći. Koža se rasteže kako bi napravila dovoljno mesta za bebu. Istezanje i povlačenje kože može da dovede do pojave strija, najčešće na stomaku i grudima.

Prilikom oscilacije telesne težine. Strije se mogu pojaviti i ukoliko naglo smršate ili se ugojite. Često se dešava da tinejdžeri dobiju strije nakon naglog rasta.

Korišćenjem kortikosteroida. Kortikosteroidne kreme i tablete mogu uzrokovati strije jer umanjuju elastičnost kože.

Poremećaji nadbubrežne žlezde. Kušingov sindrom (hiperkortizolizmom), Marfanov sindrom, Elers-Danlos sindrom i ostali poremećaji nadbubrežne žlezde takođe mogu da uzrokuju strije povećavajući nivo kortizona u telu.

Strije u trudnoći – očekivana pojava

Čak 50 – 90 odsto žena dobije strije u trudnoći, obično se pojave oko šestog ili sedmog meseca. Da li se ove strije razlikuju od onih koje dobijaju drugi ljudi, odnosno oni koji nisu u drugom stanju? Možda. Neki stručnjaci tvrde da smo zbog hormona u trundoći skloniji strijama.

Većina trudnica tokom ovog perioda koristi preparate za sprečavanje strija, no uprkos tome kod pojedinih žena ipak dođe do pojave strija. Najbolji način da sprečite strije u trudnoći jeste da polako i postepeno dobijate na težini.

Razgovarajte sa lekarom o planu ishrane i eventualnim vežbama koje možete da praktikujete dok ste u drugom stanju. Ukoliko ipak dođe do pojave strija, imajte na umu da će crvene i roze linije vremenom postati bele i manje vidljive.

Kakve mogu biti?

Strije se mogu svrstati u dve osnovne grupe: crvene ili ružičaste strije (striae rubrae) i bele strije (striae albae).

Druge vrste klasifikacija uključuju strije nastale tokom trudnoće (striae gravidarum), tamnosive ili crne strije koje obično dobijaju ljudi tamnije kože (striae nigrae), tamnoplave ili ljubičaste strije (striae caerulea) i striae atrophicans, odnosno strije koje se obično javljaju kod osoba sa Kušingovim sindromom zbog produžene upotrebe kortikosteroida.

Crvene strije

Crvene strije se pojavljuju kao odgovor na brzo istezanje kože. Sveže strije su obično crvene, ali kako zarastaju počinju da blede i vremenom postaju bele. Mogu se pojaviti bilo gde na telu, ali najčešće na stomaku, butinama, zadnjici i kukovima.

Iako se crvene strije poistovećuju sa naglim povećanjem kilaže, postoje i drugi uzroci: trudnoća, nagli rast, brz rast mišića, povećanje grudi, upotreba kortikosteroida, određena medicinska stanja i porodična istorija (ako je neko u porodici sklon strijama, velika je verovatnoća da ćete to naslediti).

Često se za uklanjanje crvenih strija pribegava mikrodermoabraziji, odnosno bezbolnom pilingu kože dijamantskim kristalima. Kristali uklanjaju godnji sloj kože i podstiču je da proizvodi kolagen.  Za efikasan rezultat ovaj tretman je potrebno ponavljati na određeni vremenski period.

Među „kućnim lekovima“ protiv crvenih strija su kreme koje se prave od sastojaka za hidrataciju kože kao što su kakao maslac, kokosovo ili masilnovo ulje i vitamin E. Od ovih sastojaka koža može biti mekša i glatka, ali nema konkretnih dokaza da će strije nestati.

Bele strije

Bele strije su „starije strije“ i teže se leče. Krvni sudovi se vremenom sužavaju što otežava stimulaciju kolagena. Rezultati tretmana možda nisu tako vidni kao kod crvenih strija, ali postoje načini koji pomažu da bele strije postanu manje vidljive.

Najjednostavniji način lečenja belih strija je redovan piling. Time uklanjate višak mrtvih ćelija sa površine kože. U kombinaciji sa drugim tretmanima piling takođe može poboljšati ukupan rezultat jer uklanjanjem mrtvih ćelija sa strija omogućavate drugim tretmanima da prodru dublje u kožu i bolje deluju.

Često se osobe koje imaju bele strije odlučuju i za mikronidling, odnosno terapiju iglicama.

Procedura izgleda tako što se sitne iglice zabadaju u kožu kako bi pokrenule proizvodnju kolagena. Ovaj tretman se pokazao efikasnim, ali ga je potrebno ponavaljati na određeni vremenski period.

Strije kod dece

Pubertet, brzi rast mišića i nagli porast telesne težine najčešći su uzrok pojave strija kod tinejdžera. Svako može da dobije strije u tinejdžerskom dobu, ali devojčice imaju veći rizik u odnosu na dečake.

Ako je dete zabrinutno zbog strija možete se obratiti lekaru kako biste se uverili da strije nisu uzrokovane nekim drugim zdravstvenim stanjem. Ako lekar smatra da postoji razlog za brigu, može početi lečenje.

Ako su strije uzrokovane gojaznošću, najbolje je promeniti režim ishrane i uvrstiti fizičku aktivnost u redovnu rutinu. Strije mogu vremenom izbledeti, bezopasne su pa u ovom dobu ne zahtevaju medicinske tretmane. Najbolji način prevencije strija jeste zdrava i uravnotežena ishrana.

Kako ukloniti strije?

Najpopularniji tretmani za uklanjanje strija je upotreba retinoidnih kremama, lasersko uklanjanje i gorepomenuti mikronidling.

Kreme za strije

Retinoidne kreme deluju tako što regenerišu kolagen, protein koji koži daje elastičnost. No, treba biti oprezan sa korišćenjem ovih krema jer mogu da izazovu iritaciju kože. Ako ste trudni ne bi trebalo da koristite retinoidne kreme.

Postoje kreme protiv strija koje su dostupne bez recepta, kao i one koje vam lekar prepisuje. Ako ih redovno mažete, verovatno ćete ublažiti strije, ali ne i u potpunosti ih ukloniti.

Među najpopularnijim preparatima protiv strija su Šaljićev melem za strije (oko 700 dinara), Angel Bio Therapy mleko za telo sa uljem makadamije (600 dinara) i Mustela krema za prevenciju strija (oko 3000 dinara).

Lasersko uklanjanje strija

Laserska terapija funkcioniše tako što brzi svetlosni impulsi uništavaju ćelije koje se nalaze na površini kože. Laseri prodiru u kožu kako bi je regenerisali i stimulišu tkiva oko strija da brže zarastaju. 

Laserska terapija stimuliše proizvodnju melanina na zahvaćenom području, aktivirajući pigmentne ćelije u vašoj koži kako bi se strije izjednačile sa vašim normalnim tonom kože. Iako je efikasna, laserska terapija zahteva više od jedne sesije.

Međutim, nije pogodna za sve tipove kože pa bi, pre nego što se odlučite za nju, najbolje bilo da popričate sa dermatologom o mogućim rizicima i nuspojavama.

 

Foto: Monika Kozub on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka