Kako pandemijski stres uništava kožu

Ako ste primetili da vaša koža pati u poslednjih godinu dana – dobijate akne, bore ili vam se opšte stanje kože pogoršalo – niste jedini. Razlog vaših problema s kožom je verovatno pandemijski stres.

Višestruko zaključavanje u kombinaciji sa stresom na poslu i školovanjem dece od kuće loše utiče na mentalno zdravlje većine ljudi. Iako se kraj pandemije polako nazire, stresan period još uvek nije gotov, a taj dodatni stres može prouzrokovati kožne bolesti poput ekcema i psorijaze.

Uz to, ako od ranije imate problema s tenom, to takođe može da utiče na vaše mentalno zdravlje. Stres uzrokuje kožne bolesti, a kožne bolesti stres.

Pročitajte i: Beauty navike kojima uništavate lice

Ljudi s kožnim oboljenjima izloženi su većem riziku od razvoja lošeg psihološkog zdravlja, što znači da je verovatnije da će osetiti teskobu, posramljenost ili se osećati društveno izolovanima. Ta osećanja mogu da utiču na njihovu kožu i to se lako može pretvoriti u jedan začarani krug.

Zašto stres utiče na kožu

Mozak ima put koji, aktiviran stresom, uzrokuje oslobađanje različitih hemikalija i hormona koji podstiču upalu u telu i koži. Loše emocionalno stanje dovodi do oslobađanja hormona stresa (kortizola), za koji se zna da utiče na imuni sistem.

Učinci kortizola mogu da se razlikuju. Može da se pojavi svrab, suvoća kože, da se stvaraju bore i pigmentacije, kao i da dođe do preranog starenja. Akne, na primer, mnogo teže zarastaju kada je osoba pod stresom.

Kontrola stresa

Stručnjaci su saglasni da je lečenje uzroka, a ne simptoma, najbolji pristup, što znači da bi prvo trebalo da smanjimo stres u svom životu. Često vrlo jednostavne promene mogu napraviti velike promene u životu pacijenata. Dakle, važno je uzeti u obzir količinu sna, dnevni unos tečnosti, izbor hrane i količinu vremena provedenog u vežbanju.

Držite se zdrave, uravnotežene ishrane koja obiluje lisnatim povrćem, dobrim masnoćama i hranom bogatom vlaknima. Pijenje najmanje dve litre vode dnevno takođe može pomoći u hidrataciji kože i sprečiti akne i rane znakove starenja.

Fizička aktivnost je još jedan faktor životnog stila koji treba razmotriti, jer ona oslobađa endorfine zbog kojih se osećate srećno i pruža vam priliku da raščistite svoj um od svakodnevnih briga. Izvedite psa u šetnju, vozite se bicikl do radnje ili jednostavno plešite, bitno je samo da se pokrenete kako biste se osećali bolje.

Razmislite da isprobate neku od tehnika za opuštanje, poput meditacije. Ako niste sigurni koji je pristup pravi za vas, razgovarajte sa svojim lekarom.

 

Foto: Keenan Constance on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka