Šta je štrajk dojenja i kako ga prepoznati

Mame koje doje svoje bebe dosta vremena posvete analiziranju tog dojenja, najčešće računajući koliko količinski i koliko često beba jede. Kada dođe do promena u bebinom dojenju, važno je shvatiti zašto su se dogodile i kako ih popraviti, odnosno kako se vratiti na staro.

Šta je štrajk dojenja?

Štrajk dojenja je period u kojem beba koja je uredno dojila iznenada odbija majčino mleko. Takvo ponašanje obično se događa tek nakon što beba napuni tri meseca i postane svesnija sveta oko sebe.

Bebe koje stupaju u štrajk obično odbijaju dojku, ali istovremeno izgledaju nesrećno i uznemireno jer ne doje. Naravno, to što se beba ponekad odmiče od dojke ili povlači ne znači odmah da je u pitanju štrajk dojenja. Možda je samo nešto ometa. Odbijanje dojenja koje postane pravilo znak je da beba štrajkuje.

Ponekad roditelji štrajk dojenja pogrešno shvate kao znak da je beba spremna da se odvikne od dojke. To je malo verovatno jer se bebe retko same odvikavaju od dojenja pre navršene druge godine starosti, a kada to i učine, obično se radi o postupnom smanjivanju trajanja i učestalosti dojenja, a ne o naglom prestanku.

Šta je uzrok štrajka dojenja?

Bebe u štrajk ulaze iz različitih razloga koji mogu biti i fizički i emocionalni. Neki od najčešćih uzroka su:

 • začepljeno ili bolno uvo zbog kojeg dojenje postaje neprijatno za bebu
 • upaljeno grlo ili ranica u ustima
 • bilo kakva bolest koja utiče na bebina usta i čini dojenje neprijatnim
 • izbijanje zubića i bolne desni
 • frustracija uzrokovana preslabim ili prejakim protokom mleka
 • frustracija uzrokovana promenom ukusa mleka zbog hormonskih promena ili promena u ishrani majke
 • šok nakon situacije u kojoj ih je, na primer, uplašio mamim uzvik nakon ugriza
 • osećanje majčinog stresa, besa ili bilo kojeg drugog stanja zbog kojeg mama nije usredsređena na dojenje
 • promena proizvoda za ličnu negu zbog kojih mama drugačije miriše
 • smetnje uzrokovane preterano stimulativnom okolinom

Iako je mnoge od ovih uzroka jednostavno izbeći, važno je biti svestan onoga što se dešava sa vašom bebom, a što bi moglo uticati na dojenje.

Šta da radim ako dođe do štrajka dojenja?

Iako štrajk dojenja može biti stresan i za vas i za bebu, postoje mnoge taktike pomoću kojih detetu možete pomoći da se uspešno vrati u normalu. Za to vreme treba da se suočite sa dva glavna izazova, a to su održavanje zaliha mleka i osiguravanje hrane za vašu bebu, piše Zadovoljna.

Naime, kada beba jede manje mleka od uobičajenog, morate se izmlazati kako biste sačuvali proizvodnju mleka. Tako ćete signalizirati telu da vam je mleko i dalje potrebno, pa će telo nastaviti da ga proizvodi. Što se tiče bebe, pokušajte da je hranite na flašicu jer je važno da ostane hidrirana i nahranjena do povratka na dojku. Nakon što se pobrinete za ove izazove, vreme je da poradite na prekidu štrajka.

Ako ste zabrinuti da je vaša beba bolesna i da zbog toga odbija da sisa, posetite pedijatra koji će vas usmeriti na pravi put.

Kada se upustite u rešavanje problema, pokušajte da podstaknete bebu da doji na nekoliko načina:

 • lezite s bebom tako da vam se koža dodiruje i nežno joj ponudite dojku
 • promenite položaj
 • dojite u zatamnjenoj sobi kako biste sprečili ometanja
 • pokušajte da budete opušteni i radite na uklanjanju stresa
 • za vreme dojenja radite sve što je u vašoj moći kako bi to bilo pozitivno vreme i za vas i za bebu

Kada je štrajk dojenja razlog za brigu?

Štrajk dojenja uglavnom traje od nekoliko dana do jedne sedmice. Ako vaša beba odbija da jede bez obzira na načine na koje pokušavate da je nahranite, gubi na težini, ne mokri ili nema stolicu kao inače, ako pokazuje bilo kakve druge znakove koji vas brinu, odmah se javite pedijatru.

Ako beba doji ređe nego pre, ali jede na flašicu, očigledno je zdrava i srećna i štrajk dojenja ne utiče na njeno celokupno zdravlje.

Štrajk dojenja može biti frustrirajuće iskustvo i za mamu i za bebu, ali on ne znači da je vreme za dohranu i prestanak dojenja. Nakon nekoliko dana i uz malo nagovaranja i podrške, vi i vaša beba verovatno ćete se vratiti staroj rutini.

 

Foto: Luiza Braun on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka