Stena u obliku slona: Čudo prirode skriveno u Evropi

Stena u obliku slona nastala je prirodnom formacijom stena na arhipelagu Vestmanskih ostrva, smeštena na oko sedam kilometara od južne obale Islanda.

Da biste videli ovo čudo prirode, morali biste da iznajmite automobil i pođete u obilazak Vestmanskih ostrva, do kojih se dolazi trajektom. Kada stignete, biće vam neophodan jednosatni izled brodom da biste videli taj znameniti kamen poznat kao stena u obliku slona (Elephant Rock).

Vestmanska ostrva sastoje se od 15 ostrva i 30 morskih grebena nastalih vulkanskom podvodnom aktivnošću. Najveće i jedino naseljeno ostrvo Hejmaj prostire se na samo 13 kvadratnih kilometara, a stena u obliku slona samo je jedna od brojnih veličanstvenih stvari na koje ćete naići.

Čitav arhipelag Vestmanskih ostrva nastao je vulkanskim erupcijama i kao rezultat toga imamo izuzetne formacije i neverovatne vulkanske pejzaže.

Stena u obliku slona fascinira posetioce jer podseća na glavu džinovskog slona koji je polovinu trupa zaronio u vodu, kao da pokušava da utoli žeđ u Atlantskom okeanu.

Ono što stenu čini još realističnijom jeste činjenica da je u potpunsti formirana od bazalta – zbog čega izgleda kao da je “koža” slona naborana.

Veruje se da je stena u obliku slona nastala tokom jedne od brojnih erupcija vulkana Eldfel. Poslednja je bila 1973, kada je celokupna populacija Hejmaja morala da bude evakuisana, iako je sama stena starija.

Međutim, ta katastrofa stvorila je nove turističke atrakcije koje se sa slonovskom stenom bore za popularnost.

Još jedan od razloga za posetu Vestmanskim ostrvima je mogućnost posmatranja ptica i kitova. Naime, ovde je dom Arktičkih morskih papagaja, a možete videti i kita perajara i orku.

Foto: YouTube / Guide to Iceland

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka