Šta (ne) treba da jedete kada imate dijareju

Kada imate dijareju, hrana vam je možda poslednja stvar na umu. Međutim dehidratacija je jedna od najvećih opasnosti u ovom stanju, stoga je adekvatna ishrana od presudnog značaja.

Neke namirnice mogu samo pogoršati vaš želudac, pa se preporučuje hrana koja je lagana za stomak. Kuvano povrće, nemasno živinsko meso, krekeri, supa i jaja samo su neke od namirnica koje se preporučuju osobama sa dijarejom.

S druge strane, hrana koju bi trebalo izbegavati uključuje začinjenu hranu, slatku hranu, mlečne proizvode i namirnice sa visokim sadržajem masti. Takođe bi trebalo izbegavati hranu koja nadima.

5 vrsta hrane koja pomaže kada imate dijareju

 • Skrob i žitarice sa malo vlakana
  Namirnice koje sadrže malo vlakana olakšavaju varenje i smanjuju učestalost stolice. Kuvani pirinač, rezanci, pšenica ili ovas mogu pomoći, posebno ako imate vodenastu stolicu.
 • Kuvano povrće
  Sirovo povrće se teže vari i može da izazove gasove, stoga ako imate dijareju odlučite se za kuvano povrće, poput zelene boranije, krompira ili šargarepe.
 • Supa i krekeri
  Supa pomaže da nadoknadite tečnost i hranljive sastojke, a krekeri su korisni jer obično imaju visok sadržaj soli.
 • Piletina i ćuretina
  Meso sa niskim sadržajem masti, poput piletine i ćuretine, takođe vam mogu biti od pomoći kada imate dijareju. Za aromatizaciju mesa možete koristiti bosiljak, peršun, majčinu dušicu, ruzmarin ili origano.
 • Jaja
  Kuvana jaja su sigurica tokom dijareje. Konzumirajte ih u obliku koji ne uključuje pripremu na masti/ulju, sa sirom i začinima. Dakle, kajgana već nije pametan izbor.

Ako pak nemate apetit ili uz dijareju imate mučninu ili povraćanje, možete da pijete samo tečnost, ali pomalo i to: vodu, razređen voćni sok, bistru supu, slab čaj ili kafu bez kofeina.

5 vrsta hrane koje bi trebalo da izbegavate kada imate dijareju

 • Hrana bogata mastima
  Mastima obično treba više vremena da se svare, te bi hranu sa visokim sadržajem masti trebalo izbegavati sve dok se funkcija creva ne normalizuje. To uključuje prženu hranu, orašaste plodove i kremaste soseve.
 • Mlečni proizvodi
  Proizvodi koje bi trebalo izbegavati su mleko, sir, puter i kajmak. Međutim, jogurt je izuzetak jer je on prirodni probiotik koji može pomoći u lečenju dijareje.
 • Začinjena hrana
  Začini iritiraju probavni sistem i pojačati nelagodnost. Tokom dijareje koristite samo so ili začinsko bilje jer oni pomažu u dopunjavanju izgubljenih elektrolita.
 • Hrana koja sadrži šećer
  Šećer takođe može pogoršati dijareju i uzrokovati tečnu stolicu. Izbegavajte čak i veštačke zaslađivače poput stevije i aspartama.
 • Hrana koja nadima
  Ovde spadaju namirnice poput mahunarki, brokolija, kupusa, karfiola, prokelja, gaziranih pića, ali i žvakaćih guma.

 

Foto: Karolina Kołodziejczak on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka